Οι περισσότεροι από μας τείνουμε να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην άποψη των άλλων για το άτομό μας. Επιδιώκουμε να είμαστε …
Πως να πείτε Όχι στην επίκριση των άλλων
“Το να σκέφτεσαι είναι δύσκολο, αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι κρίνουν” – Carl Jung
Ανησυχείτε ποτέ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς; Έχετε βρεθεί ποτέ σε διχασμό, καθώς θέλετε να κάνετε κάτι, και φοβάστε την αντιμετώπιση των άλλων ανθρώπων γύρω σας; Αναμφισβήτητα, σε έναν κόσμο ταχέως εξελισσόμενο και γεμάτο ανταγωνισμό, το πιο εύκολο που θα μπορούσε κάποιος να κάνει και δεν δαπανά καθόλου ενέργεια, χρόνο, ή κόπο, είναι να κρίνει τους ανθρώπους γύρω του και τις καταστάσεις.
Η κρίση είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολλή σκέψη, συλλογισμό ή αλλιώς γνωστικό κόστος. Οι εγκέφαλοι μας είναι προγραμματισμένοι για να κάνουν αυτόματες κρίσεις, σχετικά με τις συμπεριφορές των άλλων, ώστε να μπορούμε να κινούμαστε στον κόσμο, χωρίς να ξοδεύουμε πολύ χρόνο ή ενέργεια, για να κατανοήσουμε όλα όσα βλέπουμε. Η κατανόηση είναι σαφώς πιο δύσκολη, καθώς απαιτεί βαθιά σκέψη, υπομονή, συμπόνια και ανοιχτό μυαλό.
Ωστόσο, ο κόσμος γύρω μας είναι ο καθρέφτης μας και η κρίση μας δεν καθορίζει ποιοι είναι οι άλλοι, αλλά ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Δεν είναι λύση να πούμε «Σταματήστε να κρίνετε τους άλλους», καθώς όλες οι προσπάθειές μας ενάντια στην έμφυτη ανθρώπινη φύση μας μπορεί να είναι μάταιες, καθώς δεν είναι τόσο απλή η συλλογιστική όσο φαίνεται. Αντ ‘αυτού, μπορούμε να μάθουμε να γινόμαστε πιο αυτοσυνείδητοι, όταν κρίνουμε, και μέσω αυτής της συνειδητοποίησης, προχωράμε για να υιοθετήσουμε πιο ενδιαφέροντα πρότυπα σκέψης.
Αδιαμφισβήτητα, η μόνη συμπεριφορά που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η δική μας. Συνεπώς, αρκεί να θέσουμε την εξής ερώτηση στον εαυτό μας: Γιατί σπαταλάμε τον χρόνο μας για να ανησυχούμε για το τι επιλέγουν να κάνουν άλλοι άνθρωποι; Εάν θέσουμε στον εαυτό μας αυτήν την ερώτηση, μπορεί να αποκαλύψουμε βαθύτερα αίτια σχετικά με το από που προκύπτει αυτός ο θυμός, και αυτό καθαυτό να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για εσωτερική αναζήτηση και αυτό-βελτίωση.
Τι γίνεται όμως με την αντίπερα όχθη; Με όσους βρίσκονται στο κέντρο της αξιολόγησης;
“Ανησυχήστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι και θα είστε για πάντα δέσμιοι της κρίσης τους” – Lao Tzu
Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να θέλουμε να είμαστε αποδεκτοί. Ωστόσο, αυτό συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να ανησυχούν εξαιρετικά πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς. Αυτό το είδος υπερβολικής ανησυχίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Μπορεί να είναι τόσο εξουθενωτικό που να παρεμποδίζει την ικανότητα μας να αισθανόμαστε άνετα με τον εαυτό μας και με τους άλλους.
Για να το θέσουμε ακόμη πιο απλά, ο εθισμός στην αποδοχή θέτει την ευτυχία μας στα χέρια και τον έλεγχο των άλλων. Μας κάνει εύκολα χειραγωγήσιμους, μας απομακρύνει από τον πραγματικό μας εαυτό, μας διχάζει και πολλές φορές μας οδηγεί να παραδοθούμε σε κακοποιητικές σχέσεις. Ο εθισμός στην έγκριση των άλλων οδηγεί σε έλλειψη ορίων και τελικά σε δυσαρέσκεια. Για παράδειγμα, πολλές φορές φοβούμενοι μην φανούμε αγενείς, μπορεί να αποδεχτούμε την παρεμβατικότητα των άλλων ή άλλα στοιχεία τους με τα οποία δεν συμφωνούμε και νιώθουμε να μας προσβάλλουν, να μας δυσαρεστούν, ή να μας αναστατώνουν.
Αν θέλουμε να γνωρίσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και να δραστηριοποιούμαστε σε υψηλό επίπεδο, ο φόβος για τις απόψεις των άλλων μπορεί να μας εμποδίσει. Συνήθως, όταν οι άνθρωποι εκτελούν καθήκοντα μπροστά σε άλλους, τείνουν να πιστεύουν, ότι κρίνονται σκληρά για την απόδοσή τους.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι ίδιοι είμαστε πολύ πιο σκληροί από τους παρατηρητές που μας παρακολουθούν. Μπορεί να ανησυχούμε, ότι θα κριθούμε άδικα στο σύνολο μας με βάση μόνο μία παράμετρο. Για παράδειγμα, ένας οδηγός που μπορεί να δυσκολευτεί να παρκάρει, ανησυχεί, ότι οι άνθρωποι που τον παρακολουθούν από το πεζοδρόμιο, πιστεύουν ότι είναι κακός σε όλες τις πτυχές της οδήγησης. Αλλά στην πραγματικότητα, οι παρατηρητές θα αξιολογούσαν τις δεξιότητες του πίσω από το τιμόνι με βάση μια σειρά μέτρων, όπως η επίγνωση των τυφλών σημείων, η διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης, η προσοχή του σε οδικές πινακίδες, η χρήση σημάτων κ.λπ. Ένα εκπληκτικό εύρημα αποδεικνύει, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προδικάζουμε το αποτέλεσμα και μόνο υπό την απειλή της αξιολόγησης και αυτό μπορεί να επηρεάσει ή να αναστείλει συλλογικά όλη την πράξη ή την προσπάθεια.
Ο φόβος μας για τις απόψεις των άλλων ανθρώπων έχει γίνει μια παράλογη και μη παραγωγική εμμονή στον σύγχρονο κόσμο και οι αρνητικές επιπτώσεις της φτάνουν πολύ πέρα από την απόδοση αιτιών.
10 +1 Τρόποι για να μην ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι
- Όταν οι άνθρωποι γύρω σας είναι έντονα επικριτικοί μη παίρνετε τα πράγματα προσωπικά. Πιθανόν κρίνουν τους εαυτούς τους μέσω εσάς.
- Μην εσωτερικεύετε την αρνητικότητά τους. Μην δηλητηριάζετε τον εαυτό σας με τοξικές σκέψεις που δεν έχουν καθόλου να κάνουν με το ποιοι είστε πραγματικά.
- Κοιτάξτε πέρα από το προφανές. Όταν ένα άλλο άτομο σας κάνει να υποφέρετε, είναι επειδή υποφέρει βαθιά μέσα του. Δεν χρειάζεται τιμωρία. Χρειάζεται βοήθεια. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει. Οι άνθρωποι δίνουν ό,τι έχουν στην καρδιά τους για να δώσουν. Όσοι έχουν αγάπη, δίνουν αγάπη. Όσοι έχουν πόνο, δίνουν μόνο πόνο. Νιώστε συμπόνοια.
- Μάθετε από αυτό. Όλοι έχουν κάτι να σας διδάξουν. Μην χάνετε τις ευκαιρίες να διδαχθείτε από αυτούς.
- Ελέγξτε τα συναισθήματά σας, αποφύγετε τις σκοτεινές σκέψεις που ενδυναμώνουν αυτές τις στάσεις. Πάρτε βαθιές ανάσες αν χρειάζεται, έτσι ο οργανισμός σας θα νιώσει, ότι δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο.
- Επικεντρωθείτε σε αυτούς που σας αγαπούν και σας αποδέχονται.
- Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας, όπως θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται.
- Ό,τι είναι για τους άλλους σωστό δεν σημαίνει ότι είναι και για εσάς.
- Αν κάνετε αυτό που θεωρείται καλύτερο για τον εαυτό σας, το τι πιστεύουν οι άλλοι έχει μικρή αξία.
- Όλοι κάνουμε λάθη.
- Αποδεχτείτε τον εαυτό σας, πριν ζητήσετε την αποδοχή των άλλων.
Πολλές φορές οι άνθρωποι που πραγματικά μας αγαπάνε μπορεί να παίξουν τον ρόλο του «κακού». Φανταστείτε έναν γονέα με ένα παιδί. Εάν ο γονέας ανησυχεί υπερβολικά για την εικόνα που έχει το παιδί για αυτόν, πιθανόν να το αφήσει ανεξέλεγκτο, επειδή δεν θέλει να είναι ο «κακός». Από την άλλη, αν νοιάζεστε πραγματικά για κάποιον, λέγοντας του: «Βλάπτεις την ζωή σου» προκειμένου να τον κάνετε να νιώσει τον πόνο αυτής της δήλωσης, μπορεί να είναι το πιο αγαπητό πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Αυτό συνεπάγεται την πολύ ρεαλιστική πιθανότητα να σας απορρίψουν, επειδή επισημαίνετε την αλήθεια. Κάποιοι άλλοι θα σας εκτιμήσουν περισσότερο μακροπρόθεσμα, εάν είστε διατεθειμένοι να είστε ειλικρινείς και να δώσετε προτεραιότητα στην αγάπη σας για αυτούς, έναντι της επιθυμίας σας για έγκριση. Προσπαθήστε να αξιολογήσετε ειλικρινά και χωρίς αυταπάτες την προσέγγιση των άλλων. Συμπεριφερθείτε και εσείς με την σειρά σας, όπως θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται.