Πώς να πείτε ένα επαγγελματικό “όχι” στο γραφείο σας

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πώς να πείτε ένα επαγγελματικό Δεν θέλει κόπο, θέλέι τρόπο… για να αρνηθούμε μια δουλειά στο γραφείο, χωρίς να ρισκάρουμε να καταλήξουμε στο ταμείο ανεργίας! Το «όχι» στον επαγγελματικό χώρο, ειδικά μέσα στην κρίση, δεν είναι και η πιο εύκολη επιλογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «δαγκώνουμε» τη γλώσσα μας και να παραμερίζουμε τα «θέλω» μας. Αν ελιχθούμε έξυπνα απέναντι στο αφεντικό μας, θα πετύχουμε την κατανόηση του και θα μετριάσουμε την άρνηση μας. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μιλήσετε λογικά και ήπια, πείθοντας τον προϊστάμενο σας ότι το «όχι» σας δεν θα ζημιώσει την επιχείρηση!

Πείτε «όχι» από την αρχή της πρότασης

Εάν γνωρίζουμε από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε την πρόταση του προϊστάμενου μας, δεν πρέπει να περιμένουμε τελευταία στιγμή για να τον ενημερώσουμε. Μπορεί μετά από μερικές ημέρες, να έχει «κλείσει» τα πάντα και να μην μπορεί να βρει εναλλακτική λύση. Έτσι, προγραμματίζουμε μια συνάντηση μαζί του, ώστε να συζητήσουμε τους λόγους της άρνησης μας, αλλά και να του προτείνουμε μερικούς «ταλαντούχους» συναδέλφους.

Πώς να πείτε ένα επαγγελματικό Ας ηρεμήσουμε… πριν μιλήσουμε στο αφεντικό!

Ποτέ δεν πρέπει να πλησιάσουμε το αφεντικό μας, ενώ δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα νεύρα ή την αναστάτωση μας. Αντίθετα, ας ηρεμήσουμε στο διάλειμμα και ας σκεφτούμε το πώς θα αντιδράσουμε στις πιθανές απαντήσεις του. Αλλιώς, ο θυμός θα μπλοκάρει το μυαλό μας και δεν θα μας αφήσει να δούμε λογικά την κατάσταση. Πάντως, σε κάθε πρόταση μας, πρέπει να τονίζουμε το «καλό» της επιχείρησης… και όχι το προσωπικό μας όφελος!

Μπαίνουμε στη θέση του προϊστάμενου μας

Άμα βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του αφεντικού, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε πόσο θα επηρεαστεί η εταιρεία, όταν απορρίψουμε την αίτηση μας. Εάν το αντίκτυπο της άρνησης μας είναι μεγάλο για την εταιρεία, τότε θα χρειαστούμε ακόμα πιο ισχυρά επιχειρήματα για να αποφύγουμε την απόλυση. Με άλλα λόγια, αν μπορεί κάποιος να μας αντικαταστήσει, τότε σίγουρα η κατάσταση δεν θα είναι τόσο τεταμένη.

Δίνουμε επιλογές στο αφεντικό μας… δεν λέμε ένα ξερό «όχι»

Μετά το «όχι» πρέπει να έχουμε σκεφτεί κάθε εναλλακτική λύσή, όσον αφορά την αντικατάσταση μας από έναν άλλο συνάδελφο ή την αλλαγή ενός project με βάση άλλες προτάσεις. Έτσι, θα πείσουμε το αφεντικό μας, ότι η άρνηση μας δεν οδηγεί το έργο προς το αδιέξοδο και θα αποδείξουμε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε ζημιά στην εταιρεία.

Πώς να πείτε ένα επαγγελματικό Αποφεύγουμε τις ψεύτικες δικαιολογίες μέσα στο γραφείο

Μια φανταστική δικαιολογία μπορεί να εξαφανίσει την εμπιστοσύνη του αφεντικού προς το μέρος μας και να καταστρέψει την καριέρα μας. Αν θέλουμε να «γλιτώσουμε» την επίθεση του προϊστάμενου, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς! Αν ο λόγος της άρνησης μας είναι εντελώς προσωπικός π.χ. ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά πίσω για ένα επαγγελματικό ταξίδι, καλό είναι να αποκαλύψουμε την αλήθεια… αλλά όχι κάθε λεπτομέρεια!

Σκεφτόμαστε αρκετά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε!

Ποτέ δεν πρέπει να ξεκινάμε μια συνομιλία με τη λέξη «όχι», αφού δείχνουμε την επιλογή μας ως αρνητική. Εξηγούμε στο αφεντικό μας, ότι η απαίτηση του δεν είναι εφικτή και αναλύουμε την άποψη μας με ρεαλιστικούς λόγους. Από πριν πρέπει να έχουμε σκεφτεί τα επιχειρήματα μας, αλλά και τις λέξεις ή το πρόσωπο που θα χρησιμοποιήσουμε, αφού μια λέξη μπορεί να φέρει στην αντίπαλη θέση τον άλλο. Ειδικά, πάντως, αν ένα αίτημα προσβάλλει τα δικαιώματα μας ως άτομο ή τις πεποιθήσεις μας… η εγκυρότητα της άρνησης μας ανεβαίνει!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.