Πώς να παραμείνεις ο εαυτός σου, όταν φίλοι και οικογένεια σε πιέζουν;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Κι όμως, μπορείτε να παραμείνετε ο εαυτός σας ακόμη και όταν η πίεση από τους πιο κοντινούς κι αγαπημένους σας ανθρώπους εντείνεται.

Η πίεση μπορεί να απορρέει από πολλές καταστάσεις της ζωής, ενώ παίρνει διάφορες μορφές. Πώς μπορείς να παραμείνεις ο εαυτός σου σε καταστάσεις πίεσης;

Το στρες σημαίνει ότι είμαστε επιφορτισμένοι με πολλά καθήκοντα και ελάχιστους πόρους (χρήμα, χρόνος, ενέργεια) για να τα διεκπεραιώσουμε.

Η πίεση, από την άλλη, είναι η κατάσταση κατά την οποία νιώθουμε ότι κάτι διακυβεύεται ανάλογα με το αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών και συνοδεύεται από τη διαρκή ανάγκη για συγκεκριμένα, χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ορισμένες πιέσεις προέρχονται από την οικογένεια, που μας λέει ότι πρέπει να έχουμε κάνει τόσα παιδιά, να ζούμε στην τάδε πόλη, να ακολουθήσουμε τα τάδε βήματα και να αποφοιτήσουμε από το τάδε πανεπιστήμιο

Πίεση μπορεί να ασκεί και το φιλικό περιβάλλον, από όπου υπάρχει η προσδοκία προκειμένου να ταιριάζουμε να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες.

Πώς να παραμείνεις ο εαυτός σου, όταν φίλοι και οικογένεια σε πιέζουν;


Διαβάστε Επίσης: Πρακτικές συμβουλές για να παραμείνεις ήρεμος υπό συνθήκες πίεσης


Οι κοντινοί μας άνθρωποι ξέρουν τα κουμπιά μας. Το ότι έχουν προσδοκίες από εμάς, δεν συνεπάγεται ότι εμείς πρέπει να ξεχάσουμε τις δικές μας φιλοδοξίες.

Ορίστε μερικοί τρόποι για να παραμείνετε ο εαυτός σας όταν η πίεση εντείνεται!

  1. Να είστε ανοιχτοί

«Ανοιχτός σημαίνει ότι ο εσωτερικός και ο εξωτερικός κόσμος είναι παρόμοιοι».

Πριν μπορέσουμε να είμαστε ανοιχτοί με τους άλλους, χρειάζεται να είμαστε με τον εαυτό μας. Σταδιακά θα νιώθετε άνετα με το να είστε ευάλωτοι.

Πρώτο βήμα, να δείξετε εμπιστοσύνη.

Όσο οι αγαπημένοι σας βλέπουν ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας, τόσο πιο άνετα θα νιώθουν με τις επιλογές και τις αποφάσεις σας. Αντίθετα, όσο είστε κρυψίνοες, τόσο θα θέλουν να παρεμβαίνουν.

Στην οικογένεια πρέπει να νιώθουμε άνετα. Να δέχεστε την κριτική, τη γνώμη και τη συμβουλή και να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να ακολουθείτε τις δικές τους πεποιθήσεις.

Τέλος, να λύνετε τα πρόβλημα που προκύπτουν. Όσο καλύτερα γνωρίζετε τους ανθρώπους σας, τόσο πιο άνετα θα νιώθετε μαζί τους.

  1. Καλλιεργήστε αυτοπεποίθηση

«Αποδέξου αυτό που είσαι και ύστερα αγάπησέ το» – Mitch Albom.

Όσο πιο σίγουροι είστε για τον εαυτό σας τόσο μικρότερη θα είναι η ανάγκη σας να ακούτε τους άλλους. Έγκριση χρειάζεστε μόνο από τον εαυτό σας, από κανέναν άλλο. Μάθετε να λαμβάνετε αποφάσεις ανεξάρτητα και να τις υποστηρίζετε.

Το ένστικτο είναι κατά 90% σωστό – το αποδεικνύουν και μελέτες. Η ανταπόκριση υπό πίεση είναι άλλωστε που κάνει τη διαφορά.

Η αυτοπεποίθηση χτίζεται μέσα από την εμπειρία. Η αποδοκιμασία των άλλων δεν πρέπει να σας απασχολεί. Άλλωστε εσείς θα ζήσετε με τις συνέπειες της απόφασής σας.

Ακόμη κι αν χρειαστεί να το κάνετε μόνοι σας, πάρτε το ρίσκο, εμπιστευτείτε τις δυνάμεις σας.


Διαβάστε Επίσης: Ουσιαστική φιλία σημαίνει μοιράζομαι και δίνω χώρο στη ζωή μου


  1. Γίνετε ανεξάρτητοι

«Για να γίνεις ανεξάρτητος, σκέψου ανεξάρτητα» – Σωκράτης.

Οι αληθινοί φίλοι δεν καταπιέζουν. Μάθετε να ξεχωρίζετε τους ανθρώπους παίρνοντας αν χρειαστεί και αποστάσεις.Προτιμήστε να είστε μόνος σας, αν είναι να θυσιάζετε τον εαυτό σας για να είστε με ορισμένους ανθρώπους.

Όταν δεν είμαστε ανεξάρτητοι από αυτούς, οι προσδοκίες των γονιών φαντάζου πιεστικές. Αν ασκούν μεγάλη πίεση ή υπερπροστασία, να τους το πείτε. Στον οικονομικό τομέα, προσπαθήστε να ανεξαρτητοποιηθείτε το συντομότερο δυνατό.

Μάθετε να προστατεύετε την ιδιωτικότητά σας χωρίς να κόβετε επαφές.

Ανοίξτε τα φτερά σας με ό,τι αυτό σημαίνει για εσάς. Μία από τις πιο απελευθερωτικές εμπειρίες είναι να παίρνεις αποφάσεις και να ζεις με τις συνέπειές τους. Από το σημείο αυτό, ο μόνος που ασκεί πίεση θα είναι ο εαυτός σας.

Οι προκλήσεις είναι ιδανικές ευκαιρίες για να μάθετε να λύνετε προβλήματα, παραμένοντας ο εαυτός σας.

  1. Υπολογίστε στην αυτοεκτίμησή σας

«Ή, ας είμαστε πιο απλοί και λιγότερο ματαιόδοξοι» – Jean-Jacques Rousseau.

Το αίσθημα της αξίας και της αναξιότητας απορρέουν και τα δύο από την αυτοεκτίμηση. Αυτή χωρίζει την αποτυχία από την επιτυχία.

Η αυτοεκτίμηση είναι η απάντηση στο ερώτημα: «Πόσο εκτιμώ, συμπαθώ και πιστεύω εμένα;»

Πώς να παραμείνεις ο εαυτός σου, όταν φίλοι και οικογένεια σε πιέζουν;


Διαβάστε Επίσης:Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής


Ίσως η κακή άποψη για τον εαυτό σας να είναι εσωτερικευμένες αντιλήψεις των άλλων. Οι αντιλήψεις όμως των ανθρώπων διαφέρουν.

Μην περιμένετε πάντα την έγκριση και την επιβράβευση από τους άλλους.

  1. Διαπραγματευτείτε

«Ας μην διαπραγματευόμαστε από φόβο. Ας μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε» – John F. Kennedy.

Δεν είναι όλες οι καταστάσεις άσπρο  – μαύρο. Στις περισσότερες χωράει συμβιβασμός. Όλοι έχουμε όρια και το να γνωρίζεις τα όρια των κοντινών σου ανθρώπων μπορεί να διευκολύνει τον συμβιβασμό αυτό.

Ανακαλύψτε λύσεις που θα τους εξυπηρετούν όλους, θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες. Όταν είσαι σε αρμονία με τους άλλους, μπορείς να είσαι πιο αυθεντικός.

  1. Βρείτε διεξόδους

«Η μόνη πίεση που με βαραίνει είναι αυτή που ασκώ στον εαυτό μου» – Mark Messier.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκτόνωσης της πίεσης που νιώθουμε: η γυμναστική, η καταγραφή των σκέψεων σε ημερολόγιο, η επαγγελματική βοήθεια.

Ανεξάρτητα από τη μορφή της εκτόνωσης, το σημαντικότερο είναι να μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

Είναι ευκολότερο να είστε ο εαυτός σας όταν ξέρετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Αξιοποιήστε την πίεση ως κίνητρο, παρά ως εμπόδιο.

Μετάφραση-επιμέλεια από το πρωτότυπο άρθρο


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…