Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την σεξουαλική παρενόχληση

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Το θέμα είναι πάντα επίκαιρο όμως τις τελευταίες ημέρες είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας πλησιάζουν τα παιδιά και με χαμόγελο και «έξυπνες» δικαιολογίες προσπαθούν να τα προσεγγίσουν σεξουαλικά. Δυστυχώς όταν ο τρόπος τους είναι φιλικός δεν μπορεί κανείς να υποψιαστεί ότι κάτι άσχημο συμβαίνει, πόσο μάλλον απονήρευτες και αθώες παιδικές ψυχές. Η συζήτηση με τα παιδιά σας για την σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι συζήτηση- taboo είναι συζήτηση-must.

Οφείλετε να τα προστατέψετε πριν τους χτυπήσει την πόρτα κάποιο περιστατικό. Γιατί τότε θα πρέπει να θεραπεύσετε και όχι να προλάβετε.

Το παιδί μπορεί να καταλάβει από πολύ μικρή ηλικία ποτέ κάποιος του κάνει κακό, όμως μπορεί να μη γνωρίζει πως να το χειριστεί. Εσείς σαν γονείς οφείλεται να δώσετε στα παιδιά σας τις κατευθύνσεις αν ποτέ συμβεί ένα τέτοιο γεγονός να γνωρίζουν πως να το αντιμετωπίσουν ακόμη κι αν εσείς δεν είστε κάπου κοντά.

Το σώμα μου είναι δικό μου

Πείτε στα παιδιά ότι το σώμα τους  το ορίζουν μόνο αυτά και κανένας άλλος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αρνηθούν σε οποιονδήποτε -ακόμη και φίλο και συγγενή- να τα προσεγγίσει και να τα φιλήσει, να τα αγκαλιάσει, χαϊδέψει αν δεν θέλουν τα ίδια και τα κάνει να νιώσουν άσχημα. Δε χρειάζεται να νιώθουν ενοχές αν αρνηθούν καθώς αυτά καθορίζουν το πότε και το ποιος θα τα ακουμπήσει.

Η γραμμή του μαγιό

Μπορείτε να το πείτε έτσι αν δεν θέλετε να δώσετε όνομα στα γεννητικά όργανα του παιδιού. Πρέπει να ξέρει ότι όπου φοράμε μαγιό αυτόματα σημαίνει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αγγίξει εκεί. Αυτή είναι και η κόκκινη γραμμή που κανένας και για κανένα λόγο δεν  θα αφήσει το παιδί να το ακουμπήσουν. Οφείλετε να το κάνετε στο παιδί ξεκάθαρο καθώς πολλά παιδιά τείνουν να ανέχονται τέτοια αγγίγματα θεωρώντας το αθώο. Επίσης ή σεξουαλική εκμετάλλευση ξεκινάει σχεδόν πάντα από τα  «αθώα» αγγίγματα.

Οι ενδείξεις

Σε μία πιθανή ερώτηση τους «πως θα το καταλάβω αν κινδυνεύω» η απάντηση είναι ότι το σώμα τους θα τους το δείξει. Αυτόματα θα αρχίσουν να αισθάνονται άσχημα θα τρέμουν, θα ιδρώνουν, θα πονάει κοιλιά τους ακόμη και η καρδιά τους χτυπάει δυνατά. Αν λοιπόν νιώσουν αυτά τα σημάδια αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με αυτόν τον άνθρωπο που τους τα προκαλεί. Το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουν είναι να μιλήσουν άμεσα σε κάποιον.

Μιλάω σε κάποιον

Πείτε στο παιδί σας ότι πρέπει να έχει στο μυαλό του τουλάχιστον τρία με πέντε άτομα που θα μπορούσε να μιλήσει γι’ αυτό που του φωνάζει το σώμα του. Δε χρειάζεται να είναι πάντα οι γονείς αρκεί το παιδί να εμπιστεύεται κάποιον και να μπορεί να του μιλήσει. Μπορεί να είναι η γιαγιά, μία δασκάλα, ή οποιοδήποτε άλλο άτομο μπορείτε να έχει εμπιστοσύνη για να εμπιστευτεί το παιδί σας κάτι τέτοιο. Ενημερώστε τα άτομα αυτά τι έχετε συμφωνήσει με το παιδί σας. Αν χρειαστεί  να τους μιλήσει να γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν.

Δεν κρατάω μυστικά

Συνήθως οι άνθρωποι που προσεγγίζουν σεξουαλικά τα παιδιά φροντίζουν πάντα να τα εκβιάσουν ή να τα γεμίσουν ενοχές. Εσείς προλάβετε το αυτό και πείτε του τι μπορεί να του πει κάποιος προκειμένου να κερδίσει την σιωπή του. Δώστε του να καταλάβει ότι τίποτα δεν μπορεί να το κάνει ένοχο γιατί δε φταίει και ότι πρέπει να το μεταφέρει αμέσως σε κάποιον που εμπιστεύεται

Διακριτική παρακολούθηση

Επειδή πάντα μιλάμε για παιδιά τα οποία μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν από κάποιον άλλον, οι γονείς πρέπει πάντα να βρισκόμαστε διακριτικά στο πλάι του παιδιού μας, να παρατηρούμε αλλαγές στην συμπεριφορά τους. Αν το παιδί δεν θέλει να μιλήσει τότε μπορούμε να μιλήσουμε σε φίλους του, γνωστούς του, δασκάλους και καθηγητές που πιθανόν  να έχουν δει ή παρατηρήσει κάτι.

Βοήθεια

Επειδή οι γονείς δεν είμαστε τέλειοι και δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα σωστά, υπάρχουν οργανισμοί για την σεξουαλική εκμετάλλευση κακοποίηση των παιδιών από που μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες, να ζητήσουμε βοήθεια και να ενημερωθούμε γύρω από το θέμα.

Υπάρχει στο διαδίκτυο ένα πολύ καλό βίντεο «Το μυστικό της Νίκης» (https://youtu.be/5RBwJy2p-rE)  το οποίο μπορείτε να δείτε μαζί με τα παιδιά σας. Έτσι αν αισθάνεστε αμήχανα να κάνετε μία τέτοια συζήτηση αυτό το βίντεο μπορεί να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση. Ή με βάση αυτό μπορείτε να αρχίσετε μία κουβέντα με το παιδί σας.

Και μην ξεχνάτε «Ποτέ δεν είναι αργά» να μιλήσετε στο παιδί σας για την σεξουαλική εκμετάλλευση σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται καθώς πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν πάντα την αμέριστη συμπαράσταση σας και την βοήθεια σας.

Επίσης τα προετοιμάζετε και για την ενήλικη ζωή τους καθώς κι εκεί τα περιστατικά είναι πολλά. Οπότε μια τέτοια συζήτηση δεν πάει χαμένη ποτέ.

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…