Πώς να μη σε επηρεάζουν οι γνώμες των άλλων

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Βγαίνοντας έξω στον κόσμο θα αντιληφθείς ότι όλοι είναι πρόθυμοι να ασκήσουν κριτική και να πουν τη γνώμη τους, ακόμα και εκεί που δεν τους έχει ζητηθεί. Επειδή, λοιπόν, είναι κάτι που δεν μπορείς να το αποφύγεις, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά για να μάθεις να διαχειρίζεσαι τόσο τα άτομα όσο και την κριτική που θα σου ασκήσουν για να μην επηρεαστείς άσχημα από αυτές τις καταστάσεις.

  • Πρέπει να έχεις αυτοσεβασμό

Ο αυτοσεβασμός είναι η τάση που έχει ο κάθε άνθρωπος να σέβεται τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα όσο πιο πολύ αυτοσεβασμό έχει κάποιος, τόσο πιο πολύ εμπνέει τους άλλους να τον σεβαστούν. Αυτό είναι πολύ λογικό. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να μας σεβαστεί κάποιος άλλος όταν εμείς δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας.

Η έννοια «αυτοσεβασμός» σημαίνει να δείχνουμε σεβασμό στον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. όταν ένας άνθρωπος για παράδειγμα προσέχει την υγεία του, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι σέβεται τον εαυτό του. Από την άλλη πλευρά όταν ένας άνθρωπος κάνει καταχρήσεις, τότε μάλλον δεν έχει σε πολύ μεγάλη υπόληψη τον εαυτό του. 

Πώς να μη σε επηρεάζουν οι γνώμες των άλλων

Σέβομαι τον εαυτό μου, όταν μπορώ να είμαι ειλικρινής μαζί του. Δεν τον κοροϊδεύω, δεν ωραιοποιώ καταστάσεις. Το καθετί, πρέπει τουλάχιστον σε εμένα, να το ονομάζω πραγματικά και με την αληθινή του υπόσταση.

  • Δεν πρέπει να δίνεις δικαίωμα σε κανέναν να ξεσηκώνει την οργή σου

Τα μη ισχυρά ή κατεστραμμένα όρια αφήνουν χώρο στους ανθρώπους να τα διαβούν. Όταν σου λείπει η αυτοεκτίμηση, ανέχεσαι πιο εύκολα την κακή κριτική γιατί σε νοιάζει περισσότερο τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Προσπαθείς λοιπόν να αρέσεις σε όλους και παύεις να έχεις προσδοκίες και κριτήρια.Ενδιαφέρεσαι πιο πολύ να έχεις δίπλα σου αυτό το άτομο παρά για την ίδια σου την αυτοεκτίμηση. Σε νοιάζει αν του αρέσεις ή όχι και ξεχνάς αν εσένα σου αρέσει.

Αντί να σε νοιάζει το να αρέσεις στους άλλους, ξεκίνα να βάζει σε προτεραιότητα τον εαυτό σου θέτοντας όρια. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις ποια συμπεριφορά είναι ανεκτή και ποια όχι. Το αν ο άλλος συμφωνεί με τα όριά σου, δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει.

Θέτεις όρια και τα ακολουθείς. Δεν τα έκανες απλώς για να τα κάνεις. Όταν σε νοιάζει πολύ η γνώμη των άλλων, φοβάσαι την αντίδρασή τους και δυσκολεύεσαι να μείνεις πιστή στα όριά σου. Οπότε αυτά που ονομάζεις όρια δεν είναι παρά αυταπάτες. Απαιτούν πράξεις για να ισχύσουν πραγματικά.Για αυτό πρέπει τα όριά σου να είναι ισχυρά και να μην αφήνεις κανέναν να τα καταπατήσει.

Πώς να μη σε επηρεάζουν οι γνώμες των άλλων

  • Να κρατάς μόνο ό,τι μπορεί να σε ωφελήσει

Η διαφορά ανάμεσα στην εποικοδομητική κριτική και στην αρνητική κριτική είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα σχόλια. Αν και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να θίγονται οι ιδέες, ο χαρακτήρας σας ή οι ικανότητές σας, όταν κάποιος το κάνει με αρνητικό τρόπο πληγώνει την περηφάνια σας και αυτό έχει αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Συνήθως η αρνητική κριτική είναι αποτέλεσμα της απερισκεψίας ενός ατόμου, αλλά μπορεί να είναι σκόπιμα κακόβουλη. 

Η μη εποικοδομητική κριτική σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί στο θυμό ή και στην επιθετικότητα.Η εποικοδομητική κριτική, από την άλλη πλευρά, έχει ως σκοπό να σας επισημάνει τα λάθη σας αλλά επίσης να σας δείξει πως μπορείτε να βελτιωθείτε. Είναι μια θετική ανατροφοδότηση που θα σας βελτιώσει και δεν θα σας ρίξει ψυχολογικά. Όταν η κριτική είναι εποικοδομητική είναι συνήθως πιο εύκολο να την αποδεχτούμε, ακόμη και αν μας πονά. Σε κάθε περίπτωση πάντα να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κριτική προς όφελος σας.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.