Πώς να μην αγχώνεστε για τις απόψεις των άλλων για εσάς

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Ελάχιστοι ενήλικες είναι θωρακισμένοι απέναντι στο άγχος της γνώμης των άλλων. Ενασχολούμενοι με την ανάγκη να μας συμπαθούν ή προσπαθώντας υπερβολικά να γίνουμε ήρωες για όλους, διατρέχουμε το ρίσκο να εγκαταλείψουμε τον εαυτό μας.

«Εξαρτώμαστε από την έγκριση σε τέτοιο βαθμό, ώστε ν’ αποστραγγίζουμε όλο μας το χρόνο, την ενέργεια και τις προσωπικές μας προτιμήσεις προκειμένου να την κερδίσουμε, καταστρέφοντας έτσι τη ζωή μας», έχει γράψει η Martha Beck στο Ο, το περιοδικό της Oprah Winfrey. Με άλλα λόγια, σε ακραίο σημείο, η αναζήτηση της έγκρισης αποτελεί τη συνταγή για στρες, εξάντληση και ένα πλήθος από ζητήματα που απειλούν την ευημερία μας. Η αναζήτηση για επιβεβαίωση μπορεί να ρημάζει την ευημερία μας-όμως υπάρχει τρόπος να την αποβάλετε.

Για ποιον λοιπόν λόγο μπορεί να είναι τόσο δύσκολο ν’ αποδεσμευτούμε από τους τρόπους αναζήτησης της έγκρισης; Επειδή ενεργούμε έτσι για πολύ καιρό.

«Η ανησυχία μας σχετικά με το πώς μάς αξιολογούν οι άλλοι συνιστά σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης υπόστασης», εξηγεί η Valencia Botto στην ομιλία της στον κύκλο των TED Talks, αντλώντας στοιχεία από την έρευνά της κατά τα πρώιμα στάδια της παιδικής ανάπτυξης.

Η τάση αυτή μάλιστα εμφανίζεται «προτού καν μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μία πρόταση…και μετατρέπεται σε αναπόσπαστο κομμάτι του ενήλικου εαυτού μας».

Είναι, λοιπόν δεδομένων των παραπάνω δυνατόν να καταπολεμήσουμε μία ριζωμένη από τη βρεφική ηλικία λειτουργία μας; Η απάντηση είναι καταφατική. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να μάς βοηθήσουν.

  1. Κάντε πράξη την Αποδοχή

Το πρωταρχικό βήμα προς την αποδέσμευση από την επίδραση των απόψεων των άλλων είναι η απλή αποδοχή ότι αυτές είναι μία φυσιολογική συνιστώσα της ανθρώπινης φύσης.

Σύμφωνα με την Δρ. Jessica Methot, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Rutgers, στη σχολή διοίκησης και εργασιακών σχέσεων, «είναι εύκολο να προτρέπεις κάποιον να μην ασχολείται, δεν είναι ωστόσο αρκετά ρεαλιστικό». Συμβιβαζόμενοι με την φυσική μας κλίση προς την επιθυμία να είμαστε αρεστοί, μπορούμε ν’ αρχίσουμε ν’ απαγκιστρωνόμαστε από τους άλλους.

  1. Αποφύγετε την παγίδα της υπερβολικής ανάλυσης

Αν αγχώνεστε σχετικά με την αντίληψη που έχει σχηματίσει για εσάς ένας άνθρωπος, ίσως έχετε πλάσει μία ανησυχία που υπάρχει μόνο στο μυαλό σας και όχι στην πραγματικότητα.

«Κάποιος που καθυστερεί ν’ απαντήσει σ’ ένα email δεν σημαίνει αυτόματα ότι σας αγνοεί ή σας υποθάλπει», διαπιστώνει η Methot. «Αναλογιστείτε και την πιθανότητα ο συνεργάτης αυτός να έχει μόλις επιστρέψει από ένα ταξίδι, ή να κατακλύζεται από άλλες δουλειές». Κάτι πολύ χειρότερο από την ανησυχία για τη γνώμη των άλλων είναι η εμμονή με μία ανυπόστατη άποψη.

  1. Συμφιλιωθείτε με την αποδοκιμασία

Συχνά αναζητούμε την έγκριση των άλλων, επειδή νομίζουμε ότι αδυνατούμε να χειριστούμε την απόρριψη ή την αντιπάθεια.

Αν κάθε φορά που δεν λαμβάνετε την επιθυμητή έγκριση τα βάζετε με τον εαυτό σας, ίσως χρειάζεται ν’ αντικαταστήσετε την αυτοκριτική με μία γενναία δόση αυτό-συμπόνοιας.

Να θυμάστε πάντα πως, αν για παράδειγμα ένας φίλος σας δεν υποστηρίζει μία επιλογή ή πράξη σας και σάς αγνοεί, η αξία σας δεν εκπηγάζει από την συμπάθεια κάποιου ανθρώπου για εσάς.

Το επιμύθιο: απλώς επειδή κάποιος έχει διαμορφώσει για εσάς κάποια άποψη, δε σημαίνει ότι αυτή είναι η αλήθεια.

Πηγή: Thrive Global

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…