Πώς να μεγαλώνεις ανθεκτικά παιδιά

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε πιο εύκολα τις δύσκολες καταστάσεις της ενήλικης ζωής, αν είχαμε αναπτύξει κάποιες δεξιότητες ως παιδιά. Η ανθεκτικότητα είναι μία από αυτές τις δεξιότητες, που μπορεί να καλλιεργηθεί από νωρίς και είναι σημαντική, καθώς μαθαίνει στα παιδιά να μην τα παρατάνε, να ξεπερνούν τις προκλήσεις και να εξελίσσονται μέσα από αυτές.

Πώς καλλιεργείται η ανθεκτικότητα στα παιδιά;

 1. Κοινωνικοποίηση και φίλοι

Η απομόνωση δημιουργεί παιδιά με ανασφάλειες και φόβους. Σίγουρα, δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο κοινωνικά, επομένως είναι σημαντικό ο γονιός να βοηθάει το παιδί σε αυτό το ηλικιακό στάδιο.

Η απουσία φίλων είναι ευαίσθητο θέμα για ένα παιδί και ο γονιός πρέπει το χειριστεί διακριτικά, ώστε να μην το κάνει να αισθανθεί ότι το ίδιο έχει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως, ένα παιδί δυσκολεύεται να δημιουργήσει φιλίες, επειδή είναι ανασφαλές. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ο γονιός να ενισχύει την ασφάλεια του παιδιού σε κοινωνικές περιστάσεις και να το επιβραβεύει, ώστε να αναπτύξει σιγουριά για τον εαυτό του.


Διαβάστε επίσης: Σημασία της κοινωνικοποίησης στα πρώτα στάδια ανάπτυξης


 2. Αλληλεγγύη 

Το να μάθει ένα παιδί από νωρίς να βοηθάει και να συνεργάζεται με άλλους, είναι πολύ σημαντικό για τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Θα μεγαλώσει, νιώθοντας πιο σίγουρο, χρήσιμο και θα γνωρίζει την αξία του. Αυτό σίγουρα θα ενισχύσει και την ενσυναίσθησή του – άλλη μία πολύ σημαντική δεξιότητα. Οι γονείς λοιπόν, οφείλουν να δώσουν οι ίδιοι το παράδειγμα στο παιδί τους. Αν εκείνοι δείχνουν αλληλεγγύη το ενθαρρύνουν να κάνει το ίδιο. Το παιχνίδι είναι, επίσης, ένας πολύ καλός τρόπος να μάθει την αξία της συνεργασίας.

Πώς να μεγαλώνεις ανθεκτικά παιδιά

 3. Ρουτίνα

Η δημιουργία μιας συγκεκριμένης ρουτίνας στα παιδιά είναι πολύ σημαντική και ωφέλιμη, καθώς τους δίνει ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ μειώνει τον φόβο και το άγχος του να μην ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί. Η ρουτίνα μπορεί να ξεκινήσει από απλά πράγματα που όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Συγκεκριμένη ώρα για τον ύπνο και το πρωινό ξύπνημα, το φαγητό, το σχολείο ή το διάβασμα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει παιδιά πιο οργανωμένα και πειθαρχημένα.

 4. Αυτοφροντίδα και υπευθυνότητα

Η αυτοφροντίδα είναι το κλειδί για την ανθεκτικότητα στα παιδιά. Πρέπει να μάθουν να προσέχουν τους εαυτούς τους, ψυχικά και συναισθηματικά, και να είναι υπεύθυνα, όταν δεν είναι κανείς γύρω να τα προστατέψει. Είναι επίσης σημαντικό, ο γονιός να εξηγεί στο παιδί απλά πράγματα, όπως γιατί πρέπει να φάει το φαΐ του ή γιατί η γυμναστική και η καλή υγιεινή είναι ωφέλιμα για εκείνο. Με την εξάσκηση θα μπορεί να τα κάνει από μόνο του.

 5. Ξεκούραση

Η ξεκούραση είναι το ίδιο σημαντική με τη δουλειά. Για να μπορέσει το παιδί να επιδίδεται σε διάφορες δραστηριότητες, πρέπει το σώμα και ο νους του να είναι ξεκούραστα. Ο γονιός μπορεί να δώσει το παράδειγμα και να δείξει στο παιδί τα οφέλη της ξεκούρασης. Ξεκούραση βέβαια δε σημαίνει πάντα να μην κάνουμε τίποτα. Μία δραστηριότητα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη συγκέντρωση, μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας ξεκουράσει.

 6. Στόχοι

Κάνει καλό στα παιδιά να θέτουν από νωρίς στόχους, ακόμα και απαιτητικούς, καθώς η εκπλήρωσή τους ενισχύει την αυτοεκτίμησή τους. Αυτό θα τους ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή. Βέβαια, όσο σημαντικοί είναι οι μικροί και βραχυπρόθεσμοι στόχοι τόσο είναι και αυτοί που θα ωφελήσουν το παιδί μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, αντί ο στόχος του να είναι ένας καλός βαθμός, μπορεί να είναι η εκμάθηση νέων τεχνικών διαβάσματος, που μπορεί να τις εξασκεί λίγα λεπτά κάθε μέρα. Η επιβράβευσή του γι’ αυτό είναι καθοριστική, ώστε να έχει κίνητρο να συνεχίσει.


Διαβάστε επίσης: Πώς να βοηθάμε τα παιδιά να θέτουν και να υλοποιούν στόχους


 7. Οι δυσκολίες ως προκλήσεις

Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που το παιδί βλέπει ως ακατόρθωτα. Εδώ ο ρόλος του γονέα είναι να μετατρέπει όλα αυτά τα «μεγάλα προβλήματα», σε μικρά προβλήματα που μπορούν εύκολα να επιλυθούν. Του εξηγεί πώς δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεται και του μαθαίνει πώς για όλα υπάρχει λύση. Αυτό θα ενισχύσει την ψυχική του ανθεκτικότητα και σιγουριά, θα μπορεί να αντιμετωπίζει ήρεμα την κάθε δυσκολία και, ως ενήλικας, θα βλέπει τα πάντα ως προκλήσεις που μπορεί εύκολα να ξεπεράσει.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.