Πώς να κλείσετε συνέντευξη για δουλειά… πιο αποτελεσματικά!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ακολουθήστε στρατηγικές σχετικά με τις κενές θέσεις εργασίας και κλείστε συνεντεύξεις σε εταιρείες του τομέα σας. Οι λιγότερες ευκαιρίες στην εργασία και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην αγορά δυσκολεύει περίπου το 27% των Ελλήνων να μετατραπούν από άνεργοι… σε υπάλληλοι. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να «ανοίξετε» τις πόρτες της αγορά.

Πώς να κλείσετε συνέντευξη για δουλειά… πιο αποτελεσματικά!Ξεχωρίστε από τους υπόλοιπους υποψήφιους

Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι σκληρός… και σίγουρα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να ξεχωρίσετε από το πλήθος των βιογραφικών. Πρέπει η αίτηση σας να αποδείξει στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι εσείς είστε ο ιδανικός υποψήφιος! Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι εκσυγχρονισμένο και άψογο οπτικά, το οποίο να προβάλλει την εμπειρία σας. Σημαντικό είναι να έχετε αποδεικτικά χαρτιά από τις προηγούμενες δουλειές σας, ώστε να προωθήσετε ενεργά τον εαυτό σας.

Γράψτε μια στοχευμένη συνοδευτική επιστολή

Γράψτε μια συνοδευτική επιστολή που να δείχνει με την πρώτη ματιά ότι είστε μαχόμενοι εργαζόμενοι. Ο σκοπός δεν είναι να επαναλάβετε το βιογραφικό σας, αλλά να επισημάνετε τα επαγγελματικά προσόντα που ταιριάζουν με τις απαιτήσεις πρόσληψης. Είναι σημαντικό χρησιμοποιήσετε σοφούς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σας, αφού πρέπει να «πιάσετε» το ενδιαφέρον του διευθυντή από τα πρώτα δευτερόλεπτα.

Πώς να κλείσετε συνέντευξη για δουλειά… πιο αποτελεσματικά!Προωθήστε με έξυπνο τρόπο το “brand” σας

Μερικές φορές, οι υπεύθυνοι στις προσλήψεις κάνουν μια έρευνα για τους υποψηφίους πριν τη συνέντευξη. Βεβαιωθείτε ότι θα βρουν στο google μόνο επαγγελματικά στοιχεία για εσάς και προσπαθήστε να κρατάτε ενημερωμένα τα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, Facebook και LinkedIn. Μην παραλείψετε να βεβαιωθείτε ότι έχουν κυρίως επαγγελματικό χαρακτήρα…

Δημιουργήστε ένα νέο email… μόνο για τις αγγελίες!

Αν φτιάξετε μια ειδική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αναζήτηση εργασίας, τότε θα ξέρετε ότι κάθε email που έρχεται… θα είναι για δουλειά. Έτσι, δεν θα υπάρξει καμία πιθανότητα να μπερδέψετε τις επαγγελματικές απαντήσεις με τα προσωπικά σας μηνύματα.

Πώς να κλείσετε συνέντευξη για δουλειά… πιο αποτελεσματικά!Χρησιμοποιήστε τις διασυνδέσεις σας

Αν έχετε διασυνδέσεις στην εταιρεία που σας ενδιαφέρει… χρησιμοποιήστε τις! Ίσως μπορέσουν να δώσουν στο βιογραφικό σας μια ώθηση, ώστε να κλείσετε τη συνέντευξη πιο γρήγορα. Άλλωστε, μέσα από τους γνωστούς μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εταιρεία και να κρίνετε αν είναι ιδανική για εσάς.

Να είστε δυναμικοί

Να θυμάστε ότι: «Αυτός που διστάζει χάνεται». Μην περιμένετε να έρθει η δουλειά σας, αλλά κυνηγήστε την! Γίνετε «φίλοι» με τις μηχανές αναζήτησης εργασίας και τις αγγελίες και στείλτε αμέσως το βιογραφικό σας. Σκεφτείτε ότι αν περιμένετε λίγο, μπορεί κάποιος άλλος να καλύψει τη θέση.

Πώς να κλείσετε συνέντευξη για δουλειά… πιο αποτελεσματικά!Προετοιμαστείτε για τη συνέντευξη

Σε κάθε συνέντευξη υπάρχουν μερικές στανταρ ερωτήσεις, οι οποίες μπορούν να σας δώσουν το πλεονέκτημα. Προετοιμαστείτε κατάλληλα και σκεφτείτε τις ιδανικές απαντήσεις π.χ. για το λόγο που θέλετε να εργαστείτε για αυτούς ή για τα δυνατά σας σημεία. Παράλληλα, δώστε βάση στην εξωτερική σας εμφάνιση, αφού η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική. Αγοράστε πιο επίσημα ρούχα… και κάντε τη διαφορά!

Ελέγξτε το βιογραφικό σας για ορθογραφικά λάθη

Ένα τυπογραφικό ή γραμματικό λάθος στο βιογραφικό σας μπορεί να σας στερήσει μια θέση εργασίας ή να οδηγηθεί κατευθείαν στο καλάθι ανακύκλωσης. Χρησιμοποιήστε τον ορθογράφο και ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή να κρίνει την κατάσταση του βιογραφικού. Σίγουρα, ένα όμορφο και άξια γραμμένο βιογραφικό… δείχνει τη μόρφωση και τη μετέπειτα στάση στην εταιρεία.

Επεκτείνετε το δίκτυο σας

Δεν είναι ντροπή να γνωρίζουν όλοι ότι ψάχνετε δουλειά. Κοινοποιήστε στο facebook ή στις επαγγελματικές σας επαφές σας ότι ενδιαφέρεστε για εργασία. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που ψάχνουν ταλέντα και εργαζόμενους με ιδιαίτερα προσόντα στην εταιρεία τους. Γνωστοποιήστε τους την επιθυμία σας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.