Κατά καιρούς ακούτε ότι τα θαλασσινά αποτελούν τρόφιμα τα οποία περιέχουν αρκετή ποσότητα χοληστερόλης και θα πρέπει να προσέχουμε τη …
Πώς να καθαρίσετε τις σουπιές και τα καλαμάρια
Σαφώς μπορείτε να βρείτε και τα δύο αυτά είδη θαλασσινών καθαρισμένα και φιλεταρισμένα. Ωστόσο, αν θέλετε να τα αγοράσετε φρέσκα παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές βήμα-βήμα για το καθάρισμά τους.
Σουπιές: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια τομή στη ράχη τους, κατά μήκος μιας άκρης του κοκάλου, και το αφαιρούμε. Βάζουμε τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβουμε κατά μήκος, ώστε να ανοίξουν οι σουπιές. Από την κοιλιά τραβάμε το κεφάλι με τα εντόσθια και τα πετάμε. Κόβουμε και τα πλοκάμια τα οποία κρατάμε. Αφαιρούμε τη σακούλα με το μελάνι, με πολλή προσοχή, για να μη σπάσει και το πετάμε. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε.
Καλαμάρια: Χωρίζουμε το κεφάλι από το σώμα τους προσεκτικά με τα χέρια. Κόβουμε και χωρίζουμε το κεφάλι από τα πλοκάμια ακριβώς πίσω από τα μάτια. Αφαιρούμε και πετάμε το στόμα του καλαμαριού καθώς και το λεπτό κόκαλο που υπάρχει στο σώμα του. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε δέρμα και πτερύγια (αν θέλετε τα κρατάτε). Κόβουμε το καλαμάρι στη μέση, στην κάθετη ρωγμή, και αφαιρούμε όλα τα εντόσθια από το εσωτερικό του. Το ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό και το στεγνώνουμε ταμπονάροντας με χαρτί κουζίνας.