Πώς να καταλάβεις ότι κάποιος σε χειραγωγεί

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Όλοι θέλουν να έχουν επιρροή στη ζωή και τη συμπεριφορά των άλλων, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι το φτάνουν στα άκρα. Δε θέλουν, απλώς, να επηρεάζουν τους άλλους, αλλά να τους ελέγχουν και να τους χειραγωγούν. Τότε είναι που οι τακτικές χειραγώγησης μπαίνουν στο παιχνίδι και μπορεί να μην τους αντιλαμβάνεστε καν.

Πολλές τέτοιες τακτικές είναι ενσωματωμένες σε μία «φυσιολογική» και συνηθισμένη συμπεριφορά και περνάνε απαρατήρητες. Αυτό, όμως, είναι που τις καθιστά και τόσο προβληματικές. Είναι ακριβώς μπροστά σας, αλλά δεν τις συνειδητοποιείτε. 

Αυτές οι τακτικές εκμεταλλεύονται βασικά συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός ή η συμπόνοια και οι χειριστικοί άνθρωποι βρίσκουν έναν τρόπο να σας προκαλούν τέτοια συναισθήματα, χωρίς κάποια αιτία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνονται οι χειριστικοί άνθρωποι, να τους αναγνωρίσετε και να τους απομακρύνετε.

  • Κατηγορούν εσάς

Η συνεχής επίρριψη ευθυνών σε άλλους είναι μία «σιωπηλή» μορφή χειραγώγησης. Η ευθύνη μπορεί να γίνει ένα πολύ έντονο συναίσθημα. Αυτό που κάνουν οι χειριστικοί άνθρωποι, είναι ότι σε μία κατάσταση, που μπορεί να φταίνε οι ίδιοι, ρίχνουν την ευθύνη σε εσάς, κρίνοντας τη συμπεριφορά σας. Αποφασίζουν εκείνοι, αν αυτό που κάνετε είναι καλό ή κακό. Αν δεν έχετε δικά σας κριτήρια αυτοαξιολόγησης, μπορεί, εύκολα, να πέσετε στην παγίδα του να σας κρίνουν, εσφαλμένα, οι άλλοι. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπερβολική σκέψη: Μήπως κατηγορείς αρκετά τον εαυτό σου;


  • Σας κάνουν να νιώθετε ανασφάλεια

Η ανασφάλεια είναι ένα συναίσθημα το οποίο οι χειριστικοί άνθρωποι, συχνά, εκμεταλλεύονται, προκειμένου να σας χειραγωγήσουν. Το κάνουν με το να αναγνωρίζουν τα σημεία του εαυτού σας στα οποία δείχνετε λίγη αυτό-αγάπη και τα εκμεταλλεύονται προς δικό τους όφελος. Εάν είστε ανασφαλείς, τότε η κάθε αρνητική κριτική σε ό,τι κάνετε, τα κακεντρεχή αστεία ή η υποτίμηση της αξίας σας, είναι όλα μορφές χειραγώγησης. Ακόμα, τα χειριστικά άτομα μπορούν να σας προκαλέσουν σύγχυση, μετατρέποντας τα απλά και μικρά λάθη σας, σε κάτι τεράστιο, ενώ σας κάνουν να πιστεύετε ότι εκείνοι ξέρουν περισσότερο τον εαυτό σας, απ’ ότι εσείς οι ίδιοι. 

  • Επιζητούν τον οίκτο σας

Πολλά χειριστικά άτομα θυματοποιούνται, ώστε να χειραγωγήσουν τους άλλους και προσποιούνται ότι είναι εύθραυστοι και χρειάζονται προσοχή, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το κάνουν. Ευελπιστούν στο να προσελκύσουν τη συμπόνοια των άλλων και να τους κάνουν να νιώσουν ένοχοι. Τα πολύ συναισθηματικά εξαρτώμενα άτομα, τείνουν να είναι χειριστικά, καθώς, πάντα, χρειάζονται κάτι από εσάς και στηρίζονται, μονίμως, πάνω σας. Εσείς το επιτρέπετε αυτό, γιατί αισθάνεστε άσχημα για εκείνους, χωρίς να συνειδητοποιείτε, όμως, ότι πέφτετε στη παγίδα τους και σας ελέγχουν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 τρόποι για να αναγνωρίσετε έναν ψυχοπαθή δίπλα σας!


  • Σας κολακεύουν συνέχεια

Δεν πρέπει, πάντα, να πιστεύετε στις κολακείες που σας κάνουν οι άλλοι, διότι η πρόθεσή τους μπορεί να είναι να ρίξετε τις άμυνές σας και να είστε πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι. Όταν σας κάνουν όμορφα σχόλια, κερδίζουν την εύνοιά σας, αλλά δεν το κάνουν με καλές προθέσεις. Το καλύτερο αντίδοτο σε αυτού του είδους την κολακεία, είναι να γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας. Κανείς δε γνωρίζει τα δυνατά και τα αδύναμά σας σημεία, καλύτερα από εσάς τους ίδιους. Αν έχετε αυτογνωσία, η διαχυτική και υπερβολική κολακεία δε θα σας ενθουσιάζει και οι άλλοι δε θα μπορούν να σας «πατήσουν». 

  • Διακριτικός εκφοβισμός 

Ο εκφοβισμός δεν περιλαμβάνει απαραίτητα φωνές ή άμεσες απειλές. Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι ειδικοί σε αυτό. Σας χειραγωγούν λέγοντάς σας ότι «πρέπει» να ενεργείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ότι, αν δεν το κάνετε, θα καταλήξετε σε μία ανεπιθύμητη κατάσταση. Φαίνεται ότι σας λένε κάτι λογικό εκείνη τη στιγμή. Αυτό που προσπαθούν, όμως, είναι να σας κάνουν να ενεργείτε μέσω του φόβου.

  • Προκαλούν διχόνοιες

Οι άνθρωποι που προκαλούν, συνέχεια, διαφωνίες και αναταραχές για τα πάντα, είναι, συνήθως, χειριστικοί. Είναι εκείνοι που διαμαρτύρονται για κάθε τι μικρό και πρέπει, στη συνέχεια, οι άλλοι να τους καλοπιάσουν για να αποφευχθεί περαιτέρω σύγκρουση. Χειραγωγούν τους άλλους, ώστε να αποφεύγουν τις συνέπειες μιας διαφωνίας, ενώ ενεργούν έτσι, ώστε οι άλλοι να μην επισημαίνουν τα ελαττώματά τους και να νομίζουν ότι φταίνε εκείνοι- και όχι τα χειριστικά άτομα- για κάτι που έγινε. 

  • Το παίζουν «χαζοί»

Προσποιούνται ότι δεν ξέρουν κάτι που, στην πραγματικότητα, ξέρουν και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι που μπορούν. Αναθέτουν σε άλλους, δύσκολα καθήκοντα επειδή «το κάνουν καλύτερα» και, έτσι, δεν κάνουν τίποτε οι ίδιοι, με το πρόσχημα ότι δεν είναι αρκετά καλοί σε αυτά. Τα άτομα, επίσης, που προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν τι λέτε ή προσποιούνται ότι δεν εμπλέκονται σε ένα πρόβλημα στο οποίο φταίνε, είναι και αυτά χειριστικά και προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τους άλλους. 

Αυτές οι μορφές χειραγώγησης οδηγούν σε ανέντιμες και τοξικές σχέσεις. Δεν πρέπει να ανέχεστε τέτοιες συμπεριφορές, αλλά να τις απομακρύνετε. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναγνωρίστε τις τοξικές σχέσεις στη ζωή σας

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.