Πώς να κάνετε τους άλλους να σας ανοιχτούν

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Είναι, άραγε, εύκολο να κάνετε κάποιον να σας ανοιχτεί; 

Είναι, σίγουρα, σημαντικό, προκειμένου να επιτύχετε ουσιαστικές σχέσεις και να συνδεθείτε με τους άλλους σε βαθύτερο επίπεδο. Δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα, όμως, να κάνετε τους άλλους να σας ανοιχτούν. Για κάποιους είναι εύκολο, ενώ για άλλους, όχι τόσο. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι μικροί τρόποι που μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στη σύνδεσή σας με άλλους.

Να είστε αυθεντικοί

Αν θέλετε να κάνετε τους άλλους να νιώθουν άνετα και ότι μπορούν να σας μιλήσουν, πρέπει να είστε ο εαυτός σας. Αυτό θα παρακινήσει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Η αυθεντικότητα σε ό,τι κάνετε, είναι το κλειδί.

Ενεργητική ακρόαση

Η εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης είναι πολύ σημαντική για την ουσιαστική επικοινωνία. Αυτό το είδος ακρόασης είναι μία μορφή επικοινωνίας που μεταφέρει καθαρές ιδέες, χωρίς να διακόπτει τον δέκτη, ενώ απαιτεί από εσάς να ακούτε ενεργά, προσέχοντας τον άλλον και ρωτώντας τον οτιδήποτε χρειάζεται για να τον μάθετε καλύτερα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να σας ανοιχτούν, ενώ ενισχύει και την εμπιστοσύνη τους σε εσάς. Όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη υπάρχει τόσο πιο πιθανό είναι να σας εκφράσουν αυτά που νιώθουν.

Μην κρίνετε

Οι πιθανότητες να σας ανοιχτούν οι άλλοι, όταν τους κατακρίνετε, μειώνονται σημαντικά. Γιατί; Γιατί, φυσικά, σε κανέναν δεν αρέσει να τον κρίνουν. Είναι όπως με τον ψυχολόγο. Ο στόχος είναι να τους ανοιχτείτε, ώστε να μπορούν να σας βοηθήσουν. Κανένας (σωστός) ψυχολόγος δεν πρόκειται να σας κρίνει. Αν το κάνει, δεν πρόκειται να του ξανά μιλήσετε με τον ίδιο τρόπο. Γι’ αυτό προσέχετε τη στάση σας απέναντισττους άλλους. Ακόμα και να μην τους πείτε κάτι, αυτοί θα το διαισθανθούν από το επικριτικό σας ύφος. Να είστε δεκτικοί, και, αν δεν συμφωνείτε με κάτι, κρατήστε το για τον εαυτό σας. Μόνο έτσι, οι άλλοι θα νιώθουν άνετα να σας μιλάνε για τα πάντα. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να μην κρίνουμε τους άλλους


Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι μία δεξιότητα που σας επιτρέπει να μπείτε στα παπούτσια του άλλου και να νιώσετε αυτά που νιώθει (ή τουλάχιστον να τα καταλάβετε καλύτερα). Αυτό διευκολύνει την επικοινωνία και κάνει κάποιον να νιώθει ότι είναι ο εαυτός του μαζί σας. Το να ακούτεμεενσυναίσθηση, θα βοηθήσει τους άλλους να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφραστούν, διότι νιώθουν ότι κάποιος τους καταλαβαίνει και τους στηρίζει. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μπείτε στη θέση του άλλου, σε κάθε περίπτωση. Αν το έκαναν περισσότεροι αυτό, οι σχέσεις θα ήταν πιο ουσιαστικές.

Βρείτε ένα κοινό θέμα

Στην αρχή μιας συζήτησης ή σχέσης, είναι καλό να μην ξεκινάτε απευθείας με τα πιο «βαριά» και ευαίσθητα θέματα. Βρείτε, λοιπόν, ένα θέμα που είναι εύκολο για συζήτηση, ώστε να σπάσει ο πάγος και να δημιουργηθεί ένα άνετο κλίμα. Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη των άλλωνπρος σε εσάς είναι να τους αφιερώσετε χρόνο. Έτσι, αρχίστε να μιλάτε για θέματα που είναι πιο προσιτά ή ευκολότερα για τους άλλους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να “σπάσετε τον πάγο” με ένα σύντομο διάλογο


Πάρτε την πρωτοβουλία

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν ένα άτομο δυσκολεύεται να ανοιχτεί και περιμένει τη δική σας πρώτη κίνηση. Έτσι, για να σπάσετε και τον πάγο, είναι καλό να ξεκινήσετε εσείς τη συζήτηση, να προτείνετε θέματα ή να κάνετε ερωτήσεις, ποτέ, όμως, με έντονο ή εκφοβιστικό τρόπο. Κάντε το προσεχτικά και σταδιακά. Μετά, είναι θέμα χρόνου να ξεδιπλωθεί ο συνομιλητής σας.

Σίγουρα, δεν είναι πάντα εύκολο να έχετε την υπομονή, ώστε να σας ανοιχτούν οι άλλοι, ή να παίρνετε, πάντα, εσείς την πρωτοβουλία. Εάν, πραγματικά, όμως, θέλετε να επενδύσετε σε μία σχέση και να μάθετε, ουσιαστικά, τον άλλον, τα παραπάνω βήματα είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε. Με λίγη εξάσκηση, θα σας γίνουν συνήθεια και όλοι θα εμπιστεύονται εσάς για να μιλήσουν. Είναι ωραίο να είστε αυτό το άτομο.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.