Πώς να κάνετε περιποίηση ποδιών στο σπίτι

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Εκτός από τα αισθητικά οφέλη – σε όλες μας αρέσει ένα χαριτωμένο πεντικιούρ που ξεπροβάλλει από τα κομψά σανδάλια – η φροντίδα του δέρματος των ποδιών μας είναι σημαντική από άποψη υγείας.

Το ξηρό, σκασμένο και σκληρό δέρμα αποτελεί πύλη εισόδου για μύκητες και βακτήρια. Διατηρώντας το δέρμα καθαρό, απολεπισμένο και ενυδατωμένο, διασφαλίζουμε ότι ο δερματικός φραγμός μας βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να αποτρέψει την είσοδο αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα μας. 

Όταν είμαστε σχολαστικοί σχετικά με την υγεία των ποδιών μας, είμαστε επίσης πιο ικανοί να εντοπίσουμε μικροπροβλήματα προτού μετατραπούν σε κάτι μεγαλύτερο. Τις περισσότερες φορές, όταν δεν κοιτάμε καθημερινά τα πόδια μας, μικρές ενδείξεις περνούν απαρατήρητες που σας προειδοποιούν για άλλα προβλήματα. Η φροντίδα των ποδιών είναι ο χαμένος κρίκος στην προληπτική φροντίδα και στην αποφυγή μακροχρόνιων και δύσκολα αντιμετωπίσιμων παθήσεων. Τα πόδια σας είναι τα θεμέλια του σώματός σας. Η παραμικρή αλλαγή μπορεί να ανατρέψει τον τρόπο ζωής σας. 

Πώς να δώσετε στον εαυτό σας μια περιποίηση ποδιών στο σπίτι 

Βήμα 1: Καθαρίστε & μουλιάστε

Ξεκινήστε καθαρίζοντας τα πόδια σας με λίγο σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια, μουλιάστε τα πόδια σας σε άλατα και ζεστό νερό για 15 λεπτά. Έχει αποδειχθεί ότι τα άλατα διευκολύνουν τους πόνους, κάνουν απαλή απολέπιση και ενυδατώνουν τα πόδια.

Πώς να κάνετε περιποίηση ποδιών στο σπίτι

Βήμα 2: Απολέπιση  

Η απαλή απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στην λείανση των ποδιών σας. Μπορείτε να επιλέξετε είτε φυσική απολέπιση είτε χημική απολέπιση. Η φυσική απολέπιση χρησιμοποιεί τρίψιμο για να αφαιρέσει το ξηρό και σκληρό δέρμα. Οι πιο συνιστώμενες μέθοδοι φυσικής απολέπισης είναι η χρήση θαλασσινού αλατιού και οι λίμες ποδιών. Η χημική απολέπιση διασπά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος για να αποκαλύψει φρέσκο δέρμα από κάτω.

Βήμα 3: Θεραπεία

Τώρα είναι η ευκαιρία σας να προσαρμόσετε την περιποίηση των ποδιών σας για τις δικές σας ανάγκες. Για όσους αντιμετωπίζουν ξηρό και ραγισμένο δέρμα, εφαρμόστε πρώτα ένα βάλσαμο για την επισκευή της φτέρνας, για να βοηθήσετε στην επούλωση του σκασίματος. Η χρήση κάλτσας αμέσως μετά την εφαρμογή του βάλσαμου και της λοσιόν μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης.

Πώς να κάνετε περιποίηση ποδιών στο σπίτι

Αν τα πετσάκια σας χρειάζονται λίγη προσοχή, δουλέψτε ένα θρεπτικό λάδι στα πετσάκια και τα νύχια. Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να εφαρμόσετε τυχόν κρέμες θεραπείας για μύκητες των νυχιών ή αποχρωματισμό, όπως συνιστάται από τον ποδίατρο, τον δερματολόγο ή τον γιατρό σας. Μπορείτε επίσης να κόψετε τα νύχια των ποδιών σας, εάν έχουν μακρύνει. Βεβαιωθείτε ότι τα κόβετε και τα λιμάρετε ευθεία για να αποφύγετε τα ενσφηνωμένα νύχια.

Βήμα 4: Ενυδάτωση

Τέλος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να απλώσετε ένα στρώμα ενυδατικής κρέμας στα πόδια σας. Η καλύτερη επιλογή σας είναι μια παχύρευστη κρέμα ποδιών με μαλακτικά συστατικά που βοηθούν να κλειδώσετε την υγρασία.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.