Πως να καλλιεργήσουμε το σεβασμό στα παιδιά

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Σεβασμός, μια λέξη άξια σημασίας!

Ο σεβασμός είναι η παιδεία που μας διακατέχει από την παιδική μας ηλικία. Είναι η εκτίμηση που δείχνει ένα άτομο για το συνάνθρωπο του. Είναι ο συνδετικός κρίκος για την ομαλή  των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ατόμων μιας κοινωνίας.

Θέτουμε τις βάσεις στην προσωπικότητα των παιδιών ώστε να αναπτύξουν τις θετικές τους αρετές, όπως είναι κι ο σεβασμός. Με διάφορα ερεθίσματα καλλιεργούμε εμμέσως το σεβασμό στα παιδιά. Με το να σεβόμαστε τον άλλον κερδίζουμε κι εμείς τον σεβασμό του.

Τρόποι να καλλιεργηθεί η έννοια του σεβασμού

1) Τι άλλο από να γίνεται εσείς το παράδειγμα;

Σεβαστείτε τα θέλω του παιδιού, στο μέτρο του δυνατού και δείξτε κατανόηση στις επιθυμίες του. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένα παιδί και σίγουρα έχει διαφορετικές προτιμήσεις από εσάς.

2) Μέσα από παραμύθια διοχετεύστε στο παιδί τις αξίες της ζωής και τη σημασία του σεβασμού.

3) Μέσα από καταστάσεις της καθημερινότητας, τονίστε τους ότι αν δεν υπήρξε σεβασμό θα υπήρχαν προβλήματα και στενοχώριες.

4) Αν προκύψει διαφωνία, μπροστά στα μάτια του παιδιού, μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας, προσπαθήστε να κρατήσετε χαμηλά τους τόνους και να δείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Ακούστε τι έχει να σας πει και με λογικά επιχειρήματα προβείτε στο τελικό συμπέρασμα.

5) Υπενθυμίστε του καθημερινά τους τρόπους ευγενείας και συμπεριφοράς που θα πρέπει να έχει στο σχολείο για να έχει φίλους και να περνάει καλά. Πρέπει να σέβεται το φίλο του που μπορεί εκείνη την ώρα να θέλει να παίξει με ένα άλλο παιχνίδι ή να θέλει να κοιμηθεί.

6) Εξηγήστε του ότι με το σεβασμό κερδίζει πολλά στη ζωή του. Φίλους, αγάπη, εκτίμηση, επιτυχίες, δώρα!

7) Ακούστε το παιδί σας τι έχει να σας πει. Ακούστε το κυρίως με την ψυχή σας.

8) Μη διστάζετε να ζητάτε συγνώμη στα παιδιά σας αν αισθανθήκατε ότι τα αδικήσατε. Σίγουρα θα το κατανοήσουν και με τη σειρά του θα το πράττουν και τα ίδια σε ανάλογες περιπτώσεις και σε καμία περίπτωση δε θα το εκμεταλλευτούν.

9) Να επιβάλλεται την τάξη στο παιδί πάντα με σεβασμό. Συζητώντας ευγενικά και εξηγώντας απλοϊκά και ξεκάθαρα το λάθος του και τις επιπτώσεις που θα έχει αν δε το διορθώσει.

10) Μια παιδική σειρά που προβάλλει το σεβασμό μέσα από παιδικούς ήρωες θα ήταν χρήσιμο για το πρακτικό κομμάτι

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…