Πώς να γίνεις ψυχικά ανθεκτικός

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο όρος ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) αναφέρεται στη δυναμική διαδικασία θετικής προσαρμογής, παρά την ύπαρξη δύσκολων και αντίξοων συνθηκών και παρά την έκθεση σε παράγοντες επικινδυνότητας.

  1. Ανάπτυξε μία σωστή και δημιουργική στάση ζωής

Αντιμετώπισε τις δυσκολίες ως μαθήματα.Τα άτομα με μεγάλη ψυχική ανθεκτικότητα αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ως μαθήματα ζωής μέσα από τα οποία μόνο μαθαίνουν χωρίς να φοβούνται υπερβολικά, χωρίς να νιώθουν ντροπή και οίκτο για τον εαυτό τους. Όπως έλεγε και ο φιλόσοφος Επίκτητος ο άνθρωπος δεν ταράζεται από τις καταστάσεις αλλά από τις ερμηνείες που κάνει για τις καταστάσεις. Για αυτό το λόγο και όλοι οι άνθρωποι δε βιώνουμε με τον ίδιο τρόπο τις αντίξοες συνθήκες.

  1. Δημιούργησε μια ισχυρή εσωτερική έδρα ελέγχου

Αφορά στην αντίληψη του ατόμου για το πώς διαχειρίζεται τη ζωή του. Η έννοια της αυτοαντίληψης (self-concept), υποστηρίζεται σε αρκετές έρευνες ότι είναι το σύνολο των πεποιθήσεων και των στάσεων που υιοθετεί το άτομο για τον εαυτό του. Με λίγα λόγια απευθύνεται στην συνειδητοποιημένη εικόνα (γνωστική ή περιγραφική διάσταση) που έχει το άτομο για τον εαυτό του δημιουργώντας έτσι μια συμπληρωμένη οντότητα (Burns, 1982).

Η αυτοαντίληψη γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλευρη καθώς προχωράμε από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και το άτομο έχει πλέον την δυνατότητα να αυτοαξιολογείται. Για παράδειγμα ένα άτομο θα μπορούσε να περιγράψει το ακαδημαϊκό του επίτευγμα αναφέροντας «είμαι χαρούμενος με αυτό το οποίο κάνω» ή «τα πηγαίνω πολύ καλά σε κάποιο τομέα/μάθημα».

  1. Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Όλα τα συναισθήματα είναι πολύτιμα. Ο φόβος σε καταστάσεις δύσκολες και πρωτόγνωρες  είναι προστατευτικός. Αντίθετα, η απώθηση του φόβου επιφέρει ψυχικές διαταραχές όπως η φοβία, η διαταραχή πανικού ή η κατάθλιψη. Το άγχος όταν βρισκόμαστε σε μία νέα και δυνάμει απειλητική κατάσταση αποτελεί κινητήριο δύναμη για δημιουργία. Είναι το δημιουργικό άγχος που θα βοηθήσει να παράγουμε λύσεις.

Η αγωνία για το θάνατο φυσικά είναι επώδυνη, αλλά σε καταστάσεις κρίσεων αποτελεί την ευκαιρία για πνευματική αφύπνιση και ωρίμανση, για επικέντρωση σε όσα είναι σημαντικά, για την αποφυγή του “ξοδέματός” μας στα επουσιώδη και εν τέλει στην εκ νέου νοηματοδότηση της ζωής μας και την επανεξέταση του εαυτού μας.

Πώς να γίνεις ψυχικά ανθεκτικός

  1. Ένταξε τη γυμναστική στη ζωή σου

Η επακόλουθη έκκριση ενδορφινών βοηθούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων. Όσο και αν με το πρώτο άκουσμα αναρωτιέσαι πώς ενισχύει η γυμναστική την ψυχική ανθεκτικότητα και όμως έτσι είναι. Επιστημονικές έρευνες τονίζουν πως οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά λόγω των ενδορφινών που εκκρίνονται (οι χαρούμενες ορμόνες) αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις αντιξοότητες.

  1. Μην τα παρατάς

Χρειάζεται σταθερή προσπάθεια, αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό σου. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τρόπους για να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις (π.χ. ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, μείωση τσιγάρου και αλκοόλ) τους χρησιμοποιούν ορισμένες φορές και μετά τα παρατάνε. Η προσπάθεια χρειάζεται να είναι σταθερή για να μην αφήνεις τις αντιξοότητες να κυριαρχούν στη ζωή σου.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.