Πώς να φτιάξετε ελληνικό γιαούρτι (χωρίς ειδικό εξοπλισμό)

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Θέλετε να μάθετε να φτιάχντε νόστιμο, κρωμώδες, σπιτικό γιαούρτι; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί.

Ο απλός οδηγός για την παρασκευή υγιεινού σπιτικού ελληνικού γιαούρτι (με μόλις δύο απλά συστατικά)! Μάθετε πώς να φτιάξετε νόστιμο και κρεμώδες ελληνικό γιαούρτι με αυτή την εύκολη συνταγή. Με λίγα απλά συστατικά και βασικό εξοπλισμό, μπορείτε να απολαύσετε σπιτικό ελληνικό γιαούρτι που είναι πιο υγιεινό και πλούσιο σε γεύση από εκείνα του εμπορίου.

Τι είναι το Γιαούρτι;

Το γάλα αποτελείται από καζεΐνη και ορό. Η καζεΐνη είναι αυτό που πήζει και χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού, ενώ ο ορός γάλακτος είναι η υδαρής ουσία που απομένει όταν το γάλα πήζει.

Τι είναι λοιπόν το ελληνικό γιαούρτι; Το ελληνικό γιαούρτι είναι ουσιαστικά το ίδιο με το κανονικό γιαούρτι με την προσθήκη ενός κρίσιμου βήματος – την στράγγιση! Στο τέλος, το γιαούρτι στραγγίζεται για να αφαιρεθεί ο περίσσιος υδατώδης ορός, δημιουργώντας ένα πιο πυκνό προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνες. Έτσι, ενώ στις ΗΠΑ αναφερόμαστε σε αυτήν την παραλλαγή του ως «Ελληνικό γιαούρτι», μπορεί να το δείτε να ονομάζεται «στραγγιστό γιαούρτι» σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Συστατικά για σπιτικό γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένας ζυμώσιμος οργανισμός (όπως το κεφίρ, το κομπούτσα και το κιμτσί), που σημαίνει ότι δημιουργείται προσθέτοντας κάποια βακτήρια (γιαούρτι) σε μια ουσία που περιέχει ζάχαρη (γάλα) και αφήνοντας τα βακτήρια να τρώνε τη ζάχαρη.

Για να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι, θα χρειαστείτε μόλις 2 συστατικά:

Γιαούρτι: Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε γιαούρτι καλής ποιότητας που έχει «ζωντανές» ή «ενεργές» καλλιέργειες.

Γάλα: Το πλήρες γάλα παράγει την καλύτερη υφή για σπιτικό γιαούρτι.

Το αποτέλεσμα της ζύμωσης είναι πάντα οξύ, αέριο ή αλκοόλη. Η ζύμωση του γάλακτος μας δίνει οξύ, το οποίο δίνει τη χαρακτηριστική ξινή γεύση του γιαουρτιού!

Πώς να φτιάξετε ελληνικό γιαούρτι

Βήμα 1: Ζεσταίνετε το Γάλα

Ζεσταίνετε το γάλα στους 85 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι σημαντικό για τη δημιουργία ενός πυκνού γιαούρτι με ωραία υφή.

Βήμα 2: Κρυώνετε το γάλα

Κρυώνετε το γάλα σε χλιαρή θερμοκρασία (περίπου 43 βαθμούς Κελσίου). Στη συνέχεια προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι από το ζεστό γάλα στο γιαούρτι. (Βεβαιωθείτε ότι το γάλα έχει κρυώσει για να μην σκοτώσετε τις καλλιέργειες στο γιαούρτι). Ανακατεύετε καλά το γιαούρτι και το γάλα, στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3: Αφήνετε να ξεκουραστεί

Τοποθετείτε το μείγμα σε ένα ζεστό μέρος και αφήνετε να σταθεί για 4 έως 8 ώρες, ή μέχρι το γιαούρτι να γίνει πηκτό και ξινό. Η αγαπημένη μου μέθοδος για την παρασκευή γιαουρτιού είναι να τυλίγω το βάζο με μια ζεστή, υγρή πετσέτα και να το τοποθετώ στον φούρνο με το φως του φούρνου αναμμένο. Το φως θα παρέχει αρκετή θερμότητα για τη ζύμωση του γιαουρτιού!

Μετά από λίγες ώρες σε ζεστό περιβάλλον, το γιαούρτι σας είναι έτοιμο για κατανάλωση! Εάν θέλετε να μετατρέψετε αυτό το απλό γιαούρτι σε ελληνικό γιαούρτι, θα πρέπει να κάνετε ένα ακόμα βήμα και να το στραγγίσετε.

Βήμα 4: Στράγγισμα

Τοποθετήστε ένα διάτρητο σουρωτήρι σκεπασμένο με πανί τυριού (ή με χοντρές χαρτοπετσέτες) πάνω σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε μέσα το γιαούρτι και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Ελέγξτε κάθε λίγες ώρες μέχρι το γιαούρτι να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα.

Το υγρό που στραγγίζεται από το γιαούρτι είναι ο ορός! Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και είναι κατάλληλος για smoothies και σούπες. Μεταφέρετε το φρεσκοφτιαγμένο ελληνικό γιαούρτι σε ένα αεροστεγές δοχείο όταν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο πήξης!

Συχνές ερωτήσεις για το ελληνικό γιαούρτι

Είναι υγιεινό το ελληνικό γιαούρτι; Ναι! Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό γιαούρτι, επειδή αφαιρούμε την περιττή υγρασία.

Μπορείτε να φτιάξετε ελληνικό γιαούρτι με αποβουτυρωμένο γάλα; Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε γάλα με κάποιο ποσοστό λιπαρών για να δώσετε στο σπιτικό γιαούρτι μια ωραία υφή. Θα πρότεινα να χρησιμοποιείτε ένα μείγμα αποβουτυρωμένου και 2% γάλακτος εάν θέλετε να προσπαθήσετε για σπιτικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Πώς φτιάχνετε γιαούρτι χωρίς γάλα; Η παρασκευή γιουρτιού χωρίς γάλα στο σπίτι είναι διαφορετική διαδικασία και απαιτεί διαφορετικό τρόπο εισαγωγής ζωντανών βακτηρίων (με τη μορφή συμπληρωμάτων προβιοτικών!) Αυτή η συνταγή από το Minimalist Baker είναι ιδανική για όσους ψάχνουν για γιαούρτι χωρίς γάλα.

Είναι φθηνότερο να φτιάχνετε το δικό σας ελληνικό γιαούρτι; Ναι! Σύμφωνα με το Project Meal Plan, το σπιτικό ελληνικό γιαούρτι είναι σχεδόν 15 λεπτά φθηνότερο ανά ουγγιά από το εμπορικό.

Πώς προέκυψε το γιαούρτι;

Το γιαούρτι προέκυψε την περίοδο που οι άνθρωποι άρχισαν να πίνουν ζωικό γάλα, περίπου την εποχή που μάθαμε να εξημερώνουμε ζώα, δηλαδή πριν από 8.000 χρόνια. Τότε, το γάλα αποθηκευόταν σε (προετοιμαστείτε) στομάχια ζώων. Τα φυσικά ένζυμα και τα βακτήρια στο στομάχι θα προκαλούσαν το γάλα να πηξει και να ζυμώνεται, παράγοντας γιαούρτι και τυρί!

Το γιαούρτι έχει φτάσει στα περισσότερα μέρη του κόσμου, αλλά δεν έγινε δημοφιλές στις ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του 1950 και 1960, όταν τα υγιεινά τρόφιμα άρχισαν να κερδίζουν δημοτικότητα.

Πηγή

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.