Πώς να έρθουμε σε επαφή με την πνευματικότητά μας

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Στο χάος του 21ου αιώνα, πολλοί αναζητούμε κάτι παραπάνω στη ζωή, από το να είμαστε κολλημένοι σε μία οθόνη. Το να έχουμε, όμως, αίσθηση του εαυτού μας και να συνδεθούμε μαζί του μπορεί να είναι πρόκληση, όταν επηρεαζόμαστε τόσο πολύ από τα social media και τον καταιγισμό πληροφοριών.

Αν νιώθετε ότι θέλετε να ηρεμήσετε και να ενισχύσετε την πνευματικότητά σας, εναρμονίζοντας το σώμα, τον νου και την ψυχή, μπορείτε να εξασκηθείτε στις παρακάτω πρακτικές:

1. Διαλογισμός: Είναι γνωστό ότι η συχνή εξάσκηση διαλογισμού βοηθάει παρά πολλά άτομα να ηρεμήσουν. Και όταν είστε ήρεμοι, το ένστικτό σας λειτουργεί καλύτερα. Είναι σίγουρα δύσκολο να καθαρίσετε το μυαλό σας και να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, αποκλείοντας όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σας και σας στρεσάρουν, αλλά, αν το κάνετε συστηματικά, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαλογισμός για ψυχική και σωματική αποφόρτιση


2. Χρόνος για χαλάρωση: Αν ο διαλογισμός δε λειτουργεί σε εσάς, βρείτε άλλους τρόπους να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε. Μπορεί το διάβασμα ενός βιβλίου, η μουσική, τα κεριά ή μια βόλτα στη θάλασσα να σας χαλαρώνουν. Δεν υπάρχουν κανόνες. Βρείτε χρόνο να κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί.

3. Δημιουργικότητα: Όλοι είναι δημιουργικοί. Απλά πολλοί δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα. Όταν έχετε πέσει σε μία ρουτίνα, κάνοντας τα συνηθισμένα – δουλειά και μετά τηλεόραση – είναι καλό να ξεφεύγετε και λίγο. Κάντε κάτι δημιουργικό και βγάλτε τον καλλιτέχνη που κρύβετε μέσα σας. Ζωγραφίστε, γράψτε, χορέψτε ή μάθετε κάτι καινούργιο. Ειδικά η δημιουργική γραφή ή το να γράφετε σε ημερολόγιο, θα σας βοηθήσει πολύ να εκφραστείτε και θα σας φέρει κοντά με τον πνευματικό σας εαυτό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημιουργική Γραφή – Μία εναλλακτική πνευματική ενασχόληση για ενήλικες


4. Βγείτε έξω: Τίποτα δε θα σας ανανεώσει περισσότερο, όσο ο καθαρός αέρας και ένας περίπατος στη φύση. Θα ξεχαστείτε από τις σκοτούρες και θα καθαρίσετε το μυαλό σας. Αν θέλετε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, πηγαίνετε για ορειβασία ή πεζοπορία ή πάρτε την παρέα σας και κάντε κάμπινγκ για λίγες μέρες.

5.Ακούστε το ένστικτό σας: Όλοι έχουμε μία εσωτερική φωνή που μας λέει τι να κάνουμε ή να μην κάνουμε. Αυτό είναι το ένστικτο ή η διαίσθηση που διαθέτει ο καθένας, την οποία είναι καλό να εμπιστεύεστε κάποιες φορές. Θα σας φέρει εκεί που θέλετε πραγματικά και σε μία πιο ουσιαστική επαφή και σύνδεση με τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας.

6. Άσκηση: Αν δεν είστε αθλητικός τύπος, ίσως πρέπει να πιέσετε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας να ασκηθεί. Όταν το συνηθίσετε, όμως, θα θέλετε να το κάνετε συνέχεια. Οι ευεργετικές επιδράσεις τις άσκησης σε σώμα και νου θα σας ανανεώσουν, θα μειώσουν το άγχος σας και θα νιώθετε πιο χαρούμενοι. Η αερόβια άσκηση (τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία) αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και προκαλεί ευφορία μέσω της έκκρισης ενδορφινών, ενώ και η γιόγκα που έχει άμεση σχέση με την πνευματικότητα και τον διαλογισμό, συνδυάζοντας και κίνηση, είναι κάτι που πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασκήσεις που ωφελούν την ψυχή και το σώμα μας


7. Χρησιμοποιείστε θετικές λέξεις. Βεβαιωθείτε πως ό,τι σκέφτεστε και ό,τι λέτε  περιέχουν τις λέξεις «μπορώ», «θέλω», «θα το κάνω», και όχι «δεν μπορώ», «δε θα το κάνω», «θέλω, αλλά». Πιστέψτε ότι τα πάντα είναι δυνατά και αρχίστε να δημιουργείτε ακριβώς αυτό που θέλετε.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.