Πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο σκύλο για εμάς

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο σκύλο για εμάςΗ συντροφιά ενός σκύλου βελτιώνει αισθητά τη φυσική και ψυχολογική κατάσταση του ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Queens της Ιρλανδίας. Εάν σκέφτεστε την αγορά ενός σκύλου, τα βήματα και η διαδικασία δεν είναι απλά, καθώς πρόκειται για αρκετά μεγάλη απόφαση. Πρέπει να είστε βέβαιοι οτι θέλετε ένα τόσο απαιτητικό κατοικίδιο και πως μπορείτε να ανταπεξέλθετε. Αρκετοί κάνουν το λάθος να επιλέγουν ένα σκύλο με βάση την εμφάνισή του. Για την επιλογή της ράτσας του τετράποδου φίλου μας υπάρχουν ορισμένα κριτήρια όπως ο λόγος που τον χρειάζεστε, ο τρόπος ζωής σας και πολλά ακόμη. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα κριτήρια για να επιλέξετε τον κατάλληλο σκύλο για εσάς.

Μέγεθος

Το μέγεθος του σκύλου πρέπει να είναι από τα πρώτα που θα αποφασίσετε. Αν και ενδείκνυται μεγάλος χώρος για μεγάλους σκύλους και το αντίθετο με τους μικρότερους, μην ξεγελιέστε. Είναι συχνό τα μικρότερα σκυλιά να έχουν ανάγκη για πολύ κίνηση και να χρειάζονται σημαντικό χώρο. Έχετε υπόψη σας, πως οι μικροί σκύλοι μπορεί να είναι ευάλωτοι και λόγω μεγέθους είναι πιο εύκολο να τραυματιστούν. Όλα ανεξαιρέτως τα σκυλιά θέλουν χώρο και κάποια εκπαίδευση. Πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο σκύλο για εμάςΕπίσης, όσο μεγαλύτερο το σκυλί τόσο και πιο αυξημένες οι απαιτήσεις σε τρόφιμα αλλά και στα εμβόλιά του.

Ενεργητικότητα

Ορισμένοι σκύλοι τείνουν να είναι πιο δραστήριοι από άλλους. Αυτό εξαρτάται από τη ράτσα, αλλά και από το πως θα μεγαλώσουν. Όλοι οι σκύλοι χρειάζεται να ασκούνται σε τακτική βάση και να τους βγάζετε για περίπατο. Εάν δεν έχετε χρόνο και προτιμάτε πιο χαλαρούς ρυθμούς, ένα Μπάσετ Χάουντ, είναι κατάλληλο καθώς είναι από τις λιγότερο ενεργητικές ράτσες. Αντίστοιχα εάν θέλετε παρέα για τρέξιμο και θέλετε ένα παιχνιδιάρικο σκυλί, προτείνονται τα Μπόρντερ Κόλεϊ.

Πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο σκύλο για εμάςΣωματικές ανάγκες

Η εμφάνιση του σκύλου σας έχει να κάνει με τις ανάγκες του. Όλα τα σκυλιά ωστόσο χρειάζονται περιποίηση, με όσα έχουν μακρύτερο τρίχωμα να έχουν αυξημένες απαιτήσεις. Τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα έχουν πιο έντονη τάση τριχόπτωσης, για το λόγο αυτό να είστε έτοιμοι για περισσότερο καθάρισμα. Οφείλετε να προσέχετε εάν έχετε σκυλί με μακριά αυτιά καθώς χρειάζονται πολύ συχνά καθάρισμα για αποφυγή μολύνσεων. Αντίστοιχα, για τα σκυλιά με πολλά σάλια (π.χ. Μαστίφ) καλό θα ήταν να έχετε ειδικό ρούχο για να τα σκουπίζετε.

Ηλικία

Η ηλικία που θα πάρετε έναν σκύλο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εάν επιλέξετε κουτάβι, θα χρειαστεί να διαθέσετε αρκετό χρόνο, ιδιαίτερα τους πρώτους έξι μήνες. Ουσιαστικά είναι σαν να μεγαλώνετε άνθρωπο. Τα κλασσικά ατυχήματα στο σπίτι είναι αναμενόμενα, ωστόσο με κατάλληλη εκπαίδευση μπορείτε να τα φέρετε εις πέρας. Πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο σκύλο για εμάςΑπό την άλλη αν επιλέξετε έναν ενήλικο σκύλο, μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη επιλογή καθώς θα έχετε άποψη για το πραγματικό επίπεδο της ενέργειας και της συμπεριφοράς του σκύλου σας. Μάλιστα δεν θα ξεκινήσετε από το μηδέν για την εκπαίδευση του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους μεγάλους σε ηλικία σκύλους. Παίρνοντας έναν τέτοιο σκύλο, του προσφέρετε πραγματική ευχαρίστηση. Εάν ψάχνετε για παρέα και λιγότερο δραστήριο σκύλο, είναι από τις ιδανικότερες επιλογές. Ωστόσο χρειάζεται φροντίδα και προσοχή, ενώ πρέπει να έχετε υπόψη και να πάρετε την ευθύνη πως δεν θα ζήσει τόσα χρόνια, όσα ένα κουτάβι.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr