Πώς να επιλέξουμε τα κατάλληλα χαλιά για το σπίτι μας

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Η εποχή που θα στρώσουμε και πάλι τα χαλιά πλησιάζει. Αν θα στρώσουμε αυτά που ήδη έχουμε τότε όλα καλά, τι γίνεται όμως, αν θέλουμε ή πρέπει να αγοράσουμε καινούργια; Οπωσδήποτε η αγορά ενός χαλιού δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο ένα ζευγάρι παπούτσια, μιας και πρόκειται για μια «επένδυση» που πιθανόν να κοστίσει πολλά και θα κρατήσει για πάντα.

Ένα χαλί τραβάει σίγουρα την προσοχή των επισκεπτών μας, οπότε η αγορά του θα πρέπει να είναι καλά μελετημένη για να είναι επιτυχής. Ας δούμε σε ποια σημεία θα πρέπει να σταθούμε πριν κάνουμε την τελική μας επιλογή.

Οι διαστάσεις

Πριν ξεχυθούμε στα μαγαζιά θα πρέπει να μετρήσουμε τους χώρους μας. Για ποιο δωμάτιο προορίζεται το χαλί; Πόση έκταση θέλουμε να καλύψει; Αν είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα τετραγωνικά του δωματίου, θα μοιάζει παράταιρο και φτωχό, σαν μια γρήγορη λύση ανάγκης. Αν πάλι είναι μεγαλύτερο από έναν ήδη μικρό χώρο, θα «πνίξει» το δωμάτιο που πασχίζουμε να το κάνουμε να φανεί ευρύχωρο. Το ιδανικό, αν πρόκειται για σαλόνι ή τραπεζαρία, είναι να προεξέχει ελάχιστα από τα έπιπλα και να μην έρχεται τσίμα τσίμα σε αυτά.

Το σχέδιο και το σχήμα

Για το σχήμα, καλό θα ήταν να ακολουθεί το δωμάτιο. Αν ο χώρος είναι τετράγωνος ή παραλληλόγραμμος θα πρέπει και το χαλί να ακολουθεί αυτό το σχήμα. Ένα στρογγυλό χαλί θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάτω από μια επίσης στρογγυλή τραπεζαρία (ροτόντα).

Μπορούμε να παίξουμε με τα έντονα σχέδια αν θέλουμε να «ντύσουμε» έναν μινιμαλιστικό χώρο, ώστε να του δώσουμε ταυτότητα και ενδιαφέρον. Φυσικά, πάντα η τελική απόφαση εξαρτάται από τα γούστα μας. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και το στιλ των επίπλων, αλλά και του χώρου γενικότερα. Θα ήταν λάθος να τοποθετήσουμε ένα πολύ μοντέρνο χαλί σε ένα νεοκλασσικού τύπου σαλόνι. Αν πάλι θέλουμε μια πιο μοντέρνα διακόσμηση σε έναν ουδέτερο χώρο, τολμάμε ιδιαίτερα σχήματα για μια πιο νεανική εικόνα. Τα κλασικά σχέδια στο χαλί πάλι, ταιριάζουν με τα περισσότερα στιλ διακόσμησης, χαρίζουν ζεστασιά, διαχρονικότητα και φινέτσα.

Τα χρώματα

Αν αγαπάμε τη μονοχρωμία, θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε με βάση το χρώμα του πατώματος. Ένα σκούρο χαλί σε ανοιχτόχρωμο πάτωμα ή το αντίστροφο δε θα περάσει ποτέ απαρατήρητο. Όπως και να έχει, βασικός κανόνας είναι το χρώμα του χαλιού να δένει με τα ήδη υπάρχοντα χρώματα του χώρου, αν και αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσθέσουμε ένα νέο χρώμα.

Το ιδανικό σενάριο είναι να το επιλέξουμε στο χρώμα που κυριαρχεί στο δωμάτιο, με την προϋπόθεση ότι προσδίδει μια αίσθηση ζεστασιάς και αρμονίας. Μια καλή ιδέα είναι να το ταιριάξουμε με το χρώμα των τοίχων, αν πρόκειται για κάτι πολύ ιδιαίτερο και εντυπωσιακό.

Το υλικό και η ποιότητα

Όσο πιο καλό είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το χαλί μας τόσο πιο ακριβό θα είναι, αλλά θα γνωρίζουμε ότι θα το έχουμε για μια ζωή. Η ποιότητα λοιπόν εξαρτάται από τα πόσα χρήματα θα διαθέσουμε για την αγορά του. Οπωσδήποτε παίζει ρόλο και το δωμάτιο στο οποίο θα το τοποθετήσουμε. Οι περισσότεροι δίνουν βάρος στα χαλιά του σαλονιού και της τραπεζαρίας επειδή τα βλέπει πολύς κόσμος, αλλά και γιατί χρειάζεται να είναι πιο ανθεκτικά από τα υπόλοιπα.

Θα προτιμήσουμε να βάλουμε ένα οικολογικό χαλί στο παιδικό δωμάτιο και να «παίξουμε» ανάλογα και στα υπόλοιπα δωμάτια. Φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι και μαλλί αντέχουν στις «κακουχίες», δε μαδάνε εύκολα και δίνουν την πολυτελή αίσθηση που θέλουμε. Επίσης, η πυκνότητα και το ύψος του πέλους παίζουν κι αυτά ρόλο και καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα συνθετικά υλικά γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Η περιποίηση

Αφού λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω, σημαντικό είναι να σκεφτούμε την περιποίησή του και το πλύσιμο επιλέγοντας ένα χαλί που θα καθαρίζεται εύκολα και θα μπορούμε να το πλύνουμε ακόμα και μόνοι μας αν χρειαστεί. Επομένως, δε θα πρέπει να είναι πολύ βαρύ γιατί δε θα μπορούμε να το κουμαντάρουμε, θα απογοητευτούμε και στο τέλος θα μετανιώσουμε για την αγορά μας θεωρώντας το μη πρακτικό.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…