Πώς να επιλέξουμε τα καλύτερα δημητριακά πρωινού

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ένα μπωλ με γάλα και δημητριακά αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας για μικρούς και μεγάλους. Στο εμπόριο θα βρούμε μία τεράστια ποικιλία από δημητριακά πρωινού που απευθύνονται σε όλα τα διαφορετικά γουστά. Ολικής άλεσης, με σοκολάτα, με αποξηραμένα φρούτα και άλλα πολλά, είναι ορισμένες από τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας στα αντίστοιχα ράφια των supermarkets.

Όμως με ποια κριτήρια μπορούμε να επιλέξουμε πραγματικά θρεπτικά δημητριακά, τα οποία δεν θα μας επιβαρύνουν με περιττή ζάχαρη ή αλάτι; Φυσικά, όχι με το λάβουμε υπόψιν μας τα διαφημιστικά τεχνάσματα κάθε εταιρείας, καθώς πολλά προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» στην πραγματικότητα κρύβουν μεγάλη ποσότητα από αυτήν. Παράλληλα όμως υπάρχουν πολλά δημητριακά πρωινού, τα οποία είναι αρκετά υγιεινά και μας βοηθούν να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με όρεξη και ενέργεια. Πώς θα τα ανακαλύψετε; Απλά, διαβάστε την διατροφική ετικέτα της συσκευασίας και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Είναι ολικής άλεσης;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξετε στο προϊόν είναι αν στα συστατικά αναφέρεται ο όρος «ολικής άλεσης». Αυτό σημαίνει ότι το δημητριακό από το οποίο περιέχεται, το οποίο συνήθως είναι σιτάρι ή βρόμη, έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρο (φλοιό, πίτουρο, ενδοσπέρμιο), με αποτέλεσμα να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Έχουν φυτικές ίνες;

Τα δημητριακά, ως φυτικές τροφές ολικής άλεσης, θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ελέγξτε τον πίνακα διατροφικής αξίας και επιλέξτε δημητριακά που περιέχουν τουλάχιστον 5 g φυτικών ινών ανά μερίδα.

Έχουν ζάχαρη;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα δημητριακά πρωινού είναι ότι περιέχουν αρκετή ζάχαρη, και δεν αναφερόμαστε στα φυσικά σάκχαρα που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σε μικρή ποσότητα σε όλα τα αμυλούχα τρόφιμα, αλλά για προστιθέμενη ζάχαρη. Σκανάρετε λοιπόν τα συστατικά, προκειμένου να βρείτε την κρυμμένη ζάχαρη. Φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι καλαμποκιού, χαρουπόμελο, ζάχαρη καρύδας είναι μερικά από τα συνώνυμα της ζάχαρης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μάθετε τη συνολική ποσότητα ζάχαρης φυσικής ή προστιθέμενης. Έτσι ανατρέξτε στον πίνακα, και ελέγξτε τα απλά σάκχαρα που περιέχονται σε 1 μερίδα, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 5-6 g.

Περιέχουν πολλά λιπαρά;

Ως τρόφιμα φυτικής προέλευσης τα δημητριακά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά, όμως η προσθήκη σοκολάτας ή λίπους φυτικού/ ζωικού αυξάνει την περιεκτικότητά τους, κυρίως σε κορεσμένα λιπαρά. Στοχεύστε σε δημητριακά με λιγότερα από 3 g κορεσμένα λιπαρά ανά μερίδα.

Πόσο αλάτι έχουν;

Τα δημητριακά έχουν γλυκιά γεύση, έτσι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι. Διαβάστε την ετικέτα του τροφίμου και επιλέξτε αυτά που έχουν λιγότερο αλάτι ή νάτριο, ιδανικά λιγότερο από 0,1 g (100 mg) νάτριο ή 0,3 g (300 mg) αλάτι ανά 100 g τροφίμου.

Συμπερασματικά, τα καλύτερα δημητριακά πρωινού είναι ολικής άλεσης, με αρκετές φυτικές ίνες, λίγη ζάχαρη, λίγα λιπαρά και λίγο αλάτι. Σε συνδυασμό με γάλα (ζωικό ή φυτικό) ή γιαούρτι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς, γίνονται ένα απολαυστικό, πλήρες και θρεπτικό γεύμα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…