Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο προμηθευτή για την επιχείρησή σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πώς μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε τον κατάλληλο προμηθευτή; Ακολουθούν πέντε βασικά βήματα για να διασφαλίσετε ότι βρίσκετε τους καλύτερους δυνατούς προμηθευτές για τα προϊόντα, τα εξαρτήματα ή τις πρώτες ύλες σας.

Η επιλογή του σωστού προμηθευτή για την επιχείρησή σας είναι ζωτικής σημασίας. Εάν ο προμηθευτής σας δεν είναι αξιόπιστος ή δεν παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας, η εταιρεία σας θα δυσκολευτεί να παρέχει αγαθά και υπηρεσίες σε καλές τιμές που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών σας.

Αυτά είναι τα 5 πιο σημαντικά βήματα για την επιλογή σας.

1. Ορίστε τα κριτήριά σας

Δημιουργήστε έναν κατάλογο με τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρεί ο προμηθευτής σας προκειμένου να σας παρέχει αυτό που χρειάζεστε. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

  • Ιδανικός χρόνος παράδοσης: Πόσο καιρό θέλετε να περιμένετε μεταξύ της τοποθέτησης μιας παραγγελίας και της παραλαβής των προϊόντων σας
  • Μέγιστη και ελάχιστη ποσότητα παραγγελίας: Τις παραμέτρους σας για το πόση ποσότητα μπορείτε να παραγγείλετε κάθε φορά.
  • Δυνατότητες Dropshipping: Η ικανότητα του προμηθευτή σας να παραδίδει ποιοτικά προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές σας
  • Διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας: Τα μέτρα που λαμβάνει ο προμηθευτής σας για να διασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων.
  • Όροι και προϋποθέσεις πληρωμής: Οι τρόποι και τα μέσα με τα οποία πληρώνετε για τα προϊόντα σας
  • Πολιτική επιστροφών: Οι όροι που επιτρέπουν σε εσάς ή στον καταναλωτή σας να επιστρέψετε τα προϊόντα
  • Πρότυπα επικοινωνίας: Η ανταπόκριση του προμηθευτή σας και η ικανότητά σας να επικοινωνείτε πέρα από τα γλωσσικά εμπόδια (ιδιαίτερα σημαντικό όταν συνεργάζεστε με προμηθευτές στο εξωτερικό)

Ο καθορισμός των κριτηρίων εκ των προτέρων θα σας επιτρέψει να αξιολογήσετε τους πιθανούς προμηθευτές σε καθένα από τα αναφερόμενα στοιχεία και να διασφαλίσετε ότι δεν θα παραβλέψετε καμία σημαντική απαίτηση.

Ταυτόχρονα, ίσως θελήσετε να προσδιορίσετε ποια από τα κριτήριά σας είναι ευέλικτα και ποια είναι απαραίτητα. Οι προμηθευτές σε κάθε κλάδο λειτουργούν λίγο διαφορετικά, οπότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην μπορέσετε να βρείτε έναν προμηθευτή που να ελέγχει τέλεια όλα τα πλαίσια.

2. Περιηγηθείτε στις επιλογές σας

Εάν γνωρίζετε το είδος του προϊόντος που θέλετε να πουλήσετε, ίσως θελήσετε να επισκεφθείτε έναν κατάλογο προμηθευτών (όπως το Alibaba) για να δείτε ποιοι προμηθευτές προσφέρουν αυτό που χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να αξιολογήσετε τους πιθανούς προμηθευτές σας με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Φήμη: Τι λένε άλλοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για αυτόν τον προμηθευτή; Είναι αξιόπιστος προμηθευτής ή θα κλέψει τις ιδέες σας για τα προϊόντα σας και θα υποτιμήσει την επιχείρησή σας;
  • Είδος επιχείρησης: Ανάλογα με το επιχειρηματικό σας μοντέλο, μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε έναν προμηθευτή χονδρικής, έναν προμηθευτή dropshipping ή έναν κατασκευαστή ιδιωτικής ετικέτας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιοι προμηθευτές είναι ποιοι.
  • Ασφάλεια: Οι καλοί προμηθευτές προσφέρουν ασφάλιση και προστασία από απάτες. Αποφύγετε να συνεργαστείτε με προμηθευτές που δεν προστατεύουν την επιχείρησή σας.

Κατά την εύρεση προμηθευτών, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε κριτικές από άλλες επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια σαφέστερη ιδέα για το πώς ένας προμηθευτής θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

3. Πρόσκληση υποβολής προσφορών

Μόλις έχετε έναν κατάλογο νόμιμων χονδρεμπόρων, παρόχων dropshipping ή προμηθευτών με τους οποίους ενδιαφέρεστε να συνεργαστείτε, μπορείτε να προκηρύξετε διαγωνισμό για προσφορές. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε ένα έντυπο αίτησης για υποβολή πρότασης (RFP) ή ένα έντυπο αίτησης για υποβολή προσφοράς (RFQ), οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει όλες τις λεπτομέρειες για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, τις ποσότητες, τις ημερομηνίες παράδοσης και τα πρότυπα ποιότητας που χρειάζεστε.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τους προμηθευτές σχετικά με τις διαδικασίες και τις πολιτικές της. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να ρωτήσετε για τον προγραμματισμό και την προμήθεια πρώτων υλών των πιθανών προμηθευτών. Προσπαθήστε να καταλάβετε αν ο προμηθευτής χρησιμοποιεί επικίνδυνες πρακτικές αναπαραγγελίας ή αν προμηθεύεται τα υλικά του από αναξιόπιστους προμηθευτές. Αυτό συμβάλλει στη διασφάλιση ότι συνεργάζεστε με έναν προμηθευτή που διαθέτει αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία δεν θα καταρρεύσει και δεν θα προκαλέσει ελλείψεις προϊόντων στο δικό σας μέρος.

4. Αξιολόγηση των υποβολών προσφορών

Μόλις λάβετε τις προσφορές σας, αξιολογήστε τις επιλογές σας. Συγκρίνετε κάθε προμηθευτή για να δείτε ποιοι ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του προϋπολογισμού σας και στα πρότυπα ποιότητας. Θα πρέπει επίσης να δώσετε αυστηρή προσοχή στην τιμολόγηση, καθώς δεν θέλετε να επιλέξετε έναν προμηθευτή που χρεώνει υπερβολικά τα προϊόντα του και μειώνει το περιθώριο κέρδους σας.

Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει επίσης να κάνετε έναν ακόμη έλεγχο για να διασφαλίσετε την εγκυρότητα της προσφοράς του προμηθευτή σας. Εάν συνεργάζεστε με έναν προμηθευτή dropship ή έναν χονδρέμπορο, μπορείτε να διασφαλίσετε τη νομιμότητά του ζητώντας δείγμα προϊόντος και έγγραφα συμμόρφωσης με το πρότυπο ISO. Νομικά, εξακολουθείτε να είστε συνένοχοι σε απάτη αν καταλήξετε να πουλάτε προϊόντα που ανήκουν σε άλλη εταιρεία – ακόμη και αν ο προμηθευτής σας ήταν αυτός που έκλεψε τα προϊόντα κάποιου άλλου.

Μόλις επιλέξετε μια προσφορά, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας για να διαπραγματευτείτε τους όρους της σύμβασης. Βεβαιωθείτε ότι η σύμβασή σας σας εγγυάται ευνοϊκές τιμές που προστατεύουν το περιθώριο κέρδους σας. Αν είστε νευρικοί σχετικά με το αν η σύμβαση είναι εντάξει, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο για να σας βοηθήσει να αναλύσετε τα νομικά κείμενα.

Μπορείτε επίσης να υπογράψετε μια βραχυπρόθεσμη σύμβαση ως μια μορφή δοκιμαστικής λειτουργίας. Με αυτόν τον τρόπο, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά με τον προμηθευτή σας, μπορείτε να διακόψετε τις σχέσεις σας πριν προκληθεί μεγάλη ζημιά στην επιχείρησή σας.

5. Παρακολούθηση των επιδόσεων των προμηθευτών

Κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με έναν αναξιόπιστο προμηθευτή. Παρακολουθήστε τον προμηθευτή σας για να διασφαλίσετε ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του. Αν παρατηρήσετε ότι τακτικά αποστέλλει τις παραγγελίες με καθυστέρηση, στέλνει ελλιπείς παραγγελίες ή παρέχει προϊόντα χαμηλής ποιότητας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δεδομένα για να συνεργαστείτε με τον προμηθευτή σας για να βελτιώσετε τις διαδικασίες με αμοιβαία επωφελή τρόπο. Αν αυτό αποτύχει, μπορεί να έχετε λόγους να καταγγείλετε τη σύμβασή σας και να διακόψετε τις σχέσεις σας με τον εν λόγω προμηθευτή. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσετε από το μηδέν με έναν νέο προμηθευτή.

Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε την αποδοτικότητα του κόστους με την πάροδο του χρόνου. Επειδή η συμφωνία που διαπραγματευτήκατε πριν από ένα χρόνο ήταν καλή, δεν σημαίνει ότι είναι καλή και τώρα. Να είστε ειλικρινείς με τον προμηθευτή σας σχετικά με τις ανάγκες σας και συχνά θα είναι πιο πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί σας για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί τα πρότυπα όλων.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.