Πώς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να έχουν πρότυπα

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Στη σύγχρονη κοινωνία, τα πρότυπα αποτελούν ισχυρό παράγοντα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και, ιδιαίτερα, ενός παιδιού.

Τα πρώτα πρότυπα των παιδιών είναι οι γονείς. Επακολουθούν τα μεγαλύτερα αδέρφια ή ξαδέρφια, δάσκαλος και κάποιος ήρωας παιδικής σειράς. Τα παιδιά είναι σε ηλικία που εξερευνούν, παρατηρούν και εισπράττουν πληροφορίες. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την προβολή προτύπων.

Η μίμηση φαίνεται να είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των παιδιών και ένας τρόπος μάθησης. Η συμπεριφορά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι προσεγμένη και προσαρμοσμένη στην εκάστοτε ηλικία τους. 

Οι γονείς ως πρότυπα

Αν οι γονείς τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, αλλά και μεταξύ τους, και υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ των σχέσεων, αυτό θα λειτουργήσει θετικά κι ως προς την ανάπτυξη του παιδιού.
Όταν απαγορεύουμε σε ένα παιδί μια πράξη, θα πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε το ίδιο μοτίβο και να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση. Αν το παιδί παρατηρεί ότι στο σπίτι συμβαίνουν αυτές οι συμπεριφορές, τότε αυτές θα υιοθετήσει και θα προβάλλει εξωτερικά.

Άλλα πρότυπα

Όσο μεγαλώνουν, δέχονται περισσότερα εξωτερικά ερεθίσματα και, αναπόφευκτα, διογκώνεται και το φάσμα προτύπων. Μπορεί να μιμούνται καταστάσεις από το σχολείο ή από την τηλεόραση. Μια τηλεόραση να παίζει ολημερίς στο σαλόνι, ακόμα και αν το παιδί απασχολείται με μια δραστηριότητα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παιδί.

Κι αυτό συμβαίνει, καθώς το παιδί απορροφά πληροφορίες σε ανείπωτο χρόνο.

Είναι χρήσιμο, να προσπαθούμε ελέγξουμε τις αντιδράσεις μας για να αποφύγουμε λάθος συμπεριφορές που θα αποβούν μοιραίες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παιδιά και τηλεόραση


Φυσικά, παρά τη δική μας παρέμβαση, υπάρχουν, αναπόφευκτα, και εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη συμπεριφορά του παιδιού. Σε αυτό το πλάνο, θα πρέπει, ως γονείς, να διαχειριστείτε την κατάσταση και να εξηγήσετε στο παιδί το “καλό” και το “κακό”. Με ειλικρίνεια, θα καταφέρετε να το επηρεάσετε θετικά.

Συνοψίζοντας, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσον αφορά τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας. Σημαντικό είναι να αποτελέσουμε το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά. Σεβασμός και ειλικρίνεια δύο σημαντικές έννοιες που πρέπει να συμπεριλάβετε στη ζωή του!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να δημιουργήσετε τα σωστά πρότυπα στο παιδί σας

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…