Οι κολοκυθόσποροι, τα γνωστά σποράκια «πασατέμπο» είναι ένα σνακ με αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία. Ο κολοκυθόσπορος ανήκει στην οικογένεια “curcubita …
Πώς να εντάξουμε την κολοκύθα στην διατροφή μας και ποια τα οφέλη της στην υγεία μας
Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό με χαρακτηριστικό πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα και οι ευεργετικές της ιδιότητες προέρχονται όχι μόνο από τη σάρκα αλλά και από τους σπόρους της.
Ποια είναι τα οφέλη της κολοκύθας
- Βιταμίνη Α και καροτενοειδή (ζεαξανθίνη, λουτεΐνη)
Ενισχύουν την όραση και προστατεύουν από τη δημιουργία καταρράκτη και ωχράς κηλίδας. Τα καροτενοειδή έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, έχουν αντικαρκινική δράση και προάγουν την υγεία της επιδερμίδας προλαμβάνοντας την πρόωρη γήρανση. Τέλος, εμποδίζουν τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά.
- Βιταμίνες Β
Η κολοκύθα αποτελεί πηγή βιταμινών Β και κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, παντοθενικού οξέος, πυριδοξίνης και φολικού οξέος. Έχουν πολλαπλές δράσεις μεταξύ των οποίων συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας, τόνωση του νευρομυϊκού συστήματος και βελτίωση της ψυχικής υγείας.
- Βιταμίνη C
Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιοξειδωτική δράση και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.
- Βιταμίνη Ε
Γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση η βιταμίνη Ε δρα έναντι του οξειδωτικού στρες. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και τη νιασίνη αποτελούν σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης προλαμβάνει την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.
- Κάλιο
Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τονώνει τη λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος.
- Ασβέστιο – Φώσφορος
Είναι βασικά συστατικά των οστών και των δοντιών. Επίσης, το ασβέστιο τονώνει τη λειτουργία του νευρομυϊκού μας συστήματος και ο φώσφορος συμμετέχει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών προς παραγωγή ενέργειας.
- Ψευδάργυρος
Είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει αντιοξειδωτική δράση, προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλει στην αποβολή των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό μας. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος προάγει την υγεία του δέρματος και υποστηρίζει τη δράση της ινσουλίνης σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
- Μαγνήσιο
Δρα κατά των καρδιακών προβλημάτων και προάγει την υγεία του ανοσοποιητικού και μυϊκού μας συστήματος.
- Χαλκός
Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το μυϊκό σύστημα, προάγει την υγεία των οστών και σε συνεργασία με τη βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο προωθούν τον σχηματισμό της ελαστίνης.
- Φυτικές ίνες
Βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου, μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και συμμετέχουν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και έμμεσα συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.
Συνταγή κολοκυθόσουπας
Το φθινόπωρο μπαίνει σιγά-σιγά και έρχεται η εποχή για πεντανόστιμες σούπες. Μία κλασική σούπα για αυτήν την εποχή είναι και η κολοκυθόσουπα.
Μερίδες: 10-12
Υλικά
- 1 μεγάλη πορτοκαλί κολοκύθα (περίπου 1 κιλό)
- 4-5 πατάτες
- 3 κρεμμύδια
- 2 πράσα
- ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι (ή οποιοδήποτε φυτικό γιαούρτι που ξινίζει ελαφρώς)
- Αλάτι & πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 2-3 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 ½ λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή ζωμό λαχανικών
- 200 γρ. κολοκυθόσπορο
- Κόβουμε τα λαχανικά σε μεσαίους κύβους και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το τζίντζερ τριμμένο και την πάπρικα. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σοτάρουμεγια 10 λεπτά.
- Σβήνουμε με τον ζωμό και κατεβάζουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά με κλειστό καπάκι και άλλα 10 με ανοιχτό σε πιο δυνατή φωτιά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τον περισσότερο ζωμό σε ένα μπολ. Πολτοποιούμε τη σούπα με μια ράβδο χειρός και προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.
- Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας γιαούρτι στο κέντρο και όσο κολοκυθόσπορο θέλουμε.
Άλλες ιδέες
- Πουρές από κολοκύθα.
- Κολοκυθόπιτα γλυκιά ή αλμυρή.
- Ψητή κολοκύθα με λαχανικά.
- Ελαφρώς σοταρισμένη σε λίγο ελαιόλαδο, η κολοκύθα νοστιμίζει τις σαλάτες.