Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα με φυσικούς τρόπους

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Μετά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας και τις συνεχείς καραντίνες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι λογικό να έχει χάσει λίγο τη φόρμα του. Ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας και τις αδυναμίες του, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.

Πέρα από τους «φαρμακευτικούς» όμως τρόπους υπάρχουν και κάποιοι φυσικοί τρόποι που σίγουρα θα διευκολύνουν κατά πολύ τη λειτουργία της άμυνας του σώματός μας, ειδικά αυτή την εποχή που κυκλοφορούν τόσες ιώσεις και κρυολογήματα.

Σκόρδο

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε πανεπιστήμιο της Πολωνίας, το σκόρδο περιέχει έναν αντιμικροβιακό παράγοντα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα πράγμα πρέπει ωστόσο να θυμάσαι, ότι η θερμότητα του αφαιρεί αυτό τον παράγοντα. Οπότε, αν θέλεις να το βάλεις στο φαγητό σου, μην το μαγειρεύεις αλλά πρόσθεσέ το στο τέλος ή σε ένα κρύο ντρέσινγκ.

Ιδρώτας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου, είναι ο ιδρώτας. Κάνε σάουνα ή χαμάμ συστηματικά και ίδρωσε. Δεν είναι μόνο ότι με τον ιδρώτα πετάς τις τοξίνες από πάνω σου, αλλά επίης, καθώς αυξάνεται  η θερμοκρασία του σώματος σου, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα βακτήρια και τους ιούς να επιβιώσουν.

Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα με φυσικούς τρόπους

Άσκηση

Η άσκηση μπορεί να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά τα κύτταρα που αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις. Επιπλέον, αυξάνει την απελευθέρωση των ενδορφινών (μίας ομάδα ορμονών που μειώνουν τον πόνο και δημιουργούν αισθήματα απόλαυσης), κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους και του στρες που επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρειάζεται να διατηρήσετε έναν ισορροπημένο ρυθμό άσκησης –όχι σε υπερβολικά επίπεδα– έτσι ώστε να μην καταπονήσετε το σώμα σας.

Μπορείτε να κατεβάσετε μία εφαρμογή γυμναστικής και να επιλέξετε τις σωστές ασκήσεις για εσάς ή να ασκηθείτε κοντά στο σπίτι σας, έτσι ώστε να πάρετε καθαρό αέρα. Ο φρέσκος αέρας αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα, γεγονός που βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν σωστά έτσι ώστε να καταπολεμούν βακτήρια και ιούς.

Ύπνος

Το σώμα μας αναρρώνει και αναζωογονείται όταν κοιμόμαστε, γι’ αυτό και ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του ανοσοποιητικού. Μία νύχτα λιγότερου ή μη ποιοτικού ύπνου μπορεί να μειώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού κατά 70%, γι’ αυτό συνιστώνται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου στους ενήλικες. Για να εξασφαλίσετε την ποιότητα του ύπνου σας, απενεργοποιήστε ή απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο και αποφύγετε βιβλία με αγχωτικό περιεχόμενο ή συνομιλίες που σας προκαλούν ένταση. 

Διαλογισμός για μείωση του στρες

Το σύστημα του στρες στο ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί για να αυτορυθμίζεται. Παρόλα αυτά, όταν οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι συνεχώς παρόντες, η λειτουργία του μηχανισμού πάλης ή φυγής δεν καταλαγιάζει. Η προκύπτουσα υπερέκθεση στις ορμόνες του στρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και, ως εκ τούτου, σε αυξημένο κίνδυνο για πολλά προβλήματα τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής υγείας.

Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα με φυσικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές διαχείρισης του στρες, οι οποίες εξαρτώνται από τις ανάγκες του καθενός. Ο διαλογισμός ή μία δραστηριότητα που απολαμβάνετε (έστω και για μερικά λεπτά) μπορούν να βοηθήσουν.

Δασοθεραπεία

Οι επιστήμονες στην Ιαπωνία έχουν αρχίσει να συνταγογραφούν τη «δασοθεραπεία» ως μέσο χαλάρωσης και ενίσχυσης της υγείας του ανοσοποιητικού μετά από μελέτη που διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν κάνει 6 ώρες πεζοπορία σε δάσος στη διάρκεια δύο ημερών είχαν υψηλότερα επίπεδα «φυσικών κυττάρων-δολοφόνων», τα οποία ενισχύουν την άμυνα και θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο. Η θετική επίδραση της πεζοπορίας διήρκεσε 30 ημέρες.

Επιλέξτε οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με τη φύση, όπως μία βόλτα στο πάρκο. Η επαφή με τη φύση είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό που ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας.

Ιχνοστοιχεία

Ο ψευδάργυρος (στρείδια, μύδια, πουλερικά, αβγά, αμύγδαλα, κόκκινο κρέας, ψάρια) βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στο δέρμα, στην γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του οφθαλμού και στην ενίσχυση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Το σελήνιο (φιστίκια Βραζιλίας, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ηλιόσποροι, αβοκάντο) διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες,  συμβάλει εκτός από την ενίσχυση του  ανοσοποιητικού, στην καλή υγεία του προστάτη, του θυρεοειδούς αδένα και στην ρύθμιση του μεταβολισμού. 

Βιταμίνες

Η βιταμίνη D είναι η ασπίδα του οργανισμού μας και θεωρείται πια ορμόνη επειδή παράγεται από το δέρμα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας  και προσλαμβάνεται σε μικρότερο βαθμό από τις τροφές (ψάρια, αβγά, τυρί, συκώτι). Λόγω των μεγάλων ελλείψεων της και της επίτευξης των θεραπευτικών και προστατευτικών επιπέδων στο αίμα, πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει τοξική. 

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, δηλαδή η βιταμίνη  C (λεμόνια, πορτοκάλια, μπρόκολο, φράουλες)  και  το σύμπλεγμα Β (φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, αυγά κτλ) μπορούν να χορηγηθούν άφοβα και για μεγάλο διάστημα γιατί δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό.

Πώς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα με φυσικούς τρόπους

Βότανα

Τα αιθέρια έλαια που περιέχει η κάνναβη ενισχύουν την ανοσία. Πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο μια σειρά προϊόντων με βάση την κάνναβη, όπως το γάλα κάνναβης. Αν δεν θέλετε να καταναλώσετε κάποιο προϊόν με βάση το συγκεκριμένο φυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε δενδρολίβανο και θυμάρι που περιέχουν αντίστοιχα συστατικά.

Η Εχινάκεια, επίσης, είναι ευρέως διαδεδομένη στην παρούσα φάση λόγω της βελτίωσης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και των λοιμώξεων. Έχει μελετηθεί κυρίως για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.