Πώς να ενεργοποιήσετε την εσωτερική σας φλόγα με μια αρχαία θιβετιανή πρακτική αναπνοής

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η αναπνοή Tummo, που μεταφράζεται ως “εσωτερική φωτιά”, είναι μια αρχαία τεχνική αναπνοής που αρχικά εφαρμόστηκε από Θιβετιανούς βουδιστές μοναχούς. Μαθαίνουμε πώς να την κάνουμε και ποια είναι τα οφέλη της!

Από την box breathing μέχρι την breath of fire, υπάρχουν διάφορες τεχνικές αναπνοής που έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Κάποιες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το στρες, ενώ άλλες, όπως η αναπνοή tummo, μπορούν να μας βοηθήσουν να μπούμε σε μια βαθιά διαλογιστική κατάσταση.

Εδώ, θα εμβαθύνουμε στο τι είναι η αναπνοή tummo, πώς να την κάνετε και τα σύγχρονα οφέλη αυτής της αρχαίας πρακτικής.

Τι είναι η αναπνοή tummo;

Η αναπνοή Tummo, που μεταφράζεται ως “εσωτερική φωτιά”, είναι μια αρχαία τεχνική αναπνοής που αρχικά εφαρμόστηκε από Θιβετιανούς βουδιστές μοναχούς.

Μπορεί επίσης να ονομάζεται Chandali yoga και είναι ένας αρχαίος ταντρικός διαλογισμός που χρησιμοποιεί βιοενεργειακή αναπνοή συν οπτικοποίηση για να αυξήσει την εσωτερική σας φωτιά. Συνδυάζει ένα συγκεκριμένο μοτίβο αναπνοής και τον οραματισμό μιας φλόγας που ανεβαίνει τη σπονδυλική στήλη.

Πώς να ενεργοποιήσετε την εσωτερική σας φλόγα με μια αρχαία θιβετιανή πρακτική αναπνοής

Οφέλη της αναπνοής tummo

Ενώ υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με αυτή την τεχνική αναπνοής, υπάρχουν πολλά ανεπίσημα οφέλη.

Η πρακτική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αυξήσουν ελαφρώς τη θερμοκρασία του σώματός τους. Λέγεται μάλιστα ότι οι βουδιστές μοναχοί δημιουργούν τόση θερμότητα με την αναπνοή tummo που το σώμα τους μπορεί να στεγνώσει υγρές πετσέτες τυλιγμένες γύρω τους. Η ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος έχει επιπτώσεις στη βελτίωση της υγείας και στη ρύθμιση της γνωστικής απόδοσης.

Τα ανεπίσημα οφέλη περιλαμβάνουν:

 • Ενεργοποίηση των τσάκρα: Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη αυτής της πρακτικής είναι η ενεργοποίηση των τσάκρα που συμβαίνει όταν ενεργοποιείτε την εσωτερική σας φλόγα. Η αφύπνιση των τσάκρας πιστεύεται ότι βοηθά σε όλες τις πτυχές της υγείας και της ευεξίας.
 • Εσωτερική μεταμόρφωση: Η εξάσκηση αυτής της τεχνικής αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στην αφύπνιση της προσωπικής δύναμης του ατόμου, να μεταμορφώσει το εγώ, να ενεργοποιήσει τη χαρά και την ευδαιμονία και να στείλει την ενέργεια κουνταλίνι πάνω στη σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα.
 • Βελτιωμένη γνωστική απόδοση: Αυτή η ελεγχόμενη αναπνοή μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την εστίαση.
 • Διαχείριση του άγχους: Όπως και οι περισσότερες τεχνικές αναπνοής, η αναπνοή tummo μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες και στη γενική ανησυχία. Ο συντονισμός με την αναπνοή είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να επιστρέφετε στην παρούσα στιγμή κάθε φορά που νιώθετε τον εαυτό σας να συγκλονίζεται.

Πότε να το κάνετε

Αυτή η πρακτική της αναπνοής μπορεί σίγουρα να ανεβάσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας, οπότε μάλλον δεν είναι αυτή που θα θέλατε να κάνετε πριν τον ύπνο. 

Πώς να ενεργοποιήσετε την εσωτερική σας φλόγα με μια αρχαία θιβετιανή πρακτική αναπνοής

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε να το δοκιμάσετε πριν από μια μεγάλη παρουσίαση ή συνάντηση, για να μπείτε στη ζώνη του διαλογισμού, το πρωί για να ενεργοποιήσετε την εσωτερική σας φλόγα για την ημέρα, ή φυσικά, αν βρεθείτε σε κρύες συνθήκες και θέλετε να ζεσταθείτε.

Πώς να το κάνετε

 • Κλείστε τα μάτια σας. Τα χέρια σας θα ακουμπούν πάνω στο στομάχι σας για όλη τη διάρκεια της πρακτικής. (Σημείωση: Μόλις εξοικειωθείτε περισσότερο με την πρακτική, μπορεί να γίνει όρθια ή περπατώντας).
 • Αρχίστε να χαλαρώνετε το μυαλό σας όσο καλύτερα μπορείτε, αφήνοντας τις σκέψεις να ρέουν μέχρι να ηρεμήσει το μυαλό σας.
 • Οραματιστείτε μια φωτιά στο στομάχι σας γύρω από τον αφαλό σας. Φανταστείτε ότι είστε ένα μεγάλο κοίλο μπαλόνι με αυτή τη μπάλα φωτιάς μέσα του. Συνεχίστε να οραματίζεστε καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής.
 • Εισπνεύστε βαθιά μέσα από τη μύτη σας, κάνοντας ελαφριά κύρτωση της πλάτης σας, διαστέλλοντας τον κορμό και το στήθος σας. Φανταστείτε ότι το οξυγόνο τροφοδοτεί τη φωτιά μέσα σας, βοηθώντας την να μεγαλώσει και να ζεσταθεί περισσότερο.
 • Εκπνεύστε δυνατά από το στόμα σας με στρογγυλεμένα χείλη, σαν να φυσάτε μέσα από ένα καλαμάκι. Σκύψτε προς τα εμπρός, στρογγυλεύοντας τη σπονδυλική στήλη, κρατώντας ακόμα τα χέρια σας στο στομάχι σας. Φανταστείτε ότι η φλόγα και η θερμότητά της εξαπλώνονται σε όλο το σώμα σας.
 • Συνεχίστε αυτό το μοτίβο αναπνοής για πέντε αναπνοές και παρατηρήστε ότι η θερμότητα αρχίζει να αυξάνεται. Μετά την πέμπτη εισπνοή, καταπιείτε απαλά και νιώστε πώς αυτό κρατάει την εισπνοή κάτω από το διάφραγμα. 
 • Εκπνεύστε αφού κρατήσετε την αναπνοή για όσο περισσότερο μπορείτε, χαλαρώνοντας τους μύες σας.
 • Επαναλάβετε την ακολουθία για μερικούς γύρους, και θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ζεστά και πιο καθαρά διανοητικά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.