Πώς να δουλέψετε με ένα “κακό” αφεντικό ή προϊστάμενο

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πώς να δουλέψετε με ένα «κακό» αφεντικό ή προϊστάμενοΈνα «κακό» αφεντικό μπορεί να μετατρέψει το περιβάλλον του γραφείου… σε ανυπόφορο εργασιακό χώρο! Αν ο προϊστάμενος σας στη δουλειά συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο, τότε είναι στο χέρι σας να αλλάξετε την κατάσταση. Σε πολλές επιχειρήσεις, άτομα σε ανώτερη θέση μπορεί να σας συκοφαντούν σκόπιμα ή να φωνάζουν διαρκώς χωρίς λόγο. Όμως, αν κάτσετε με «σταυρωμένα» τα χέρια, η κατάσταση όχι μόνο δεν θα αλλάξει, αλλά θα γίνει ακόμα χειρότερη. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας δείξουν πώς να καταφέρετε να δουλέψετε με ένα «κακό» αφεντικό…

Συζητήστε το πρόβλημα την κατάλληλη στιγμή

Όσο πιο σύντομα συζητήσετε το πρόβλημα με το αφεντικό σας… τόσο πιο καλά! Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε και αποφύγετε να τον προσεγγίσετε στη μέση μιας συνάντησης ή το διάδρομο. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα ήσυχο μέρος ή σε ένα ήρεμο γραφείο, ώστε να μείνετε συγκεντρωμένοι πάνω στο πρόβλημα και ήρεμοι. Εξηγήστε του τις συνέπειες των πράξεων του πάνω στη δουλειά σας κσι στην επιχείρηση και προτείνετε μερικές λύσεις για μια θετική αλλαγή.

Ταξινομήστε το αφεντικό σας… σε «κατηγορία»!

Σε ποια από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκει το αφεντικό σας; Ο προϊστάμενός σας μπορεί: α) να μην ξέρει ότι λειτουργεί σαν «κακό» αφεντικό, β) να ξέρει ότι φέρεται άσχημα και να θέλει να βελτιωθεί, γ) να μην ενδιαφέρεται για να μάθει τα λάθη του. Οι περισσότεροι που δυσαρεστούν τους υπαλλήλους τους, απλά αγνοούν τα λάθη τους, ενώ μερικοί προσπαθούν να βελτιωθούν στην επικοινωνία τους. Τέλος, στην τρίτη κατηγορία ανήκουν όσοι σταθερά αρνούνται να αναγνωρίσουν τα λάθη της συμπεριφοράς τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αλλάξουν εύκολα.

Πώς να δουλέψετε με ένα «κακό» αφεντικό ή προϊστάμενοΜην δεχθείτε να γίνετε «θύμα» επ ‘αόριστον

Αν ο προϊστάμενός σας δεν μπορεί να εκτιμήσει τις προσπάθειές σας ή να αποδεχθεί τα λάθη του… μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να κυνηγήσετε μια άλλη θέση εντός της εταιρείας. Σε περίπτωση που το αφεντικό σας προσπαθεί ακόμα να σας μειώσει ή να σας συκοφαντήσει… θα πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Γενικά, βεβαιωθείτε ότι όλες οι επικοινωνίες ανάμεσα σε εσάς και το αφεντικό σας συμβαίνουν μπροστά σε τρίτους.

Επαινέστε το αφεντικό σας… χωρίς υπερβολές!

Ένα «ευχαριστώ» στο αφεντικό σας μετά από μια επιτυχημένη δουλειά… μόνο καλό μπορεί να σας κάνει! Μια καλή κουβέντα, όταν το αξίζει ο άλλος, αποτελεί μια συμβουλή που θα σας φέρει πιο κοντά με τον προϊστάμενό σας. Δεν χρειάζεται να προχωρήσετε σε ψεύτικες κολακείες, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό! Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο, αν χρειάζεστε κάποια συμβουλή, θα μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθειά του πιο εύκολα και χωρίς νευρικότητα.

Μην προχωρήσετε σε εκδικητικά σχέδια

Ακόμα και αν το αφεντικό σας λειτουργεί με απαράδεκτο τρόπο… μην σκέφτεστε τα αντίποινα. Πρέπει να καταπολεμήσετε αυτό τον πειρασμό και να δείτε ότι μια κακή συμπεριφορά σας θα κάνει πιο άσχημη την κατάσταση στο γραφείο. Διατηρήστε τον επαγγελματισμό σας και προσπαθήστε να κάνετε θετική εντύπωση στους υπόλοιπους ανώτερους σας. Να είστε δραστήριοι όσον αφορά την κοινωνικότητά σας και… που ξέρετε μπορεί να επωφεληθείτε!

Πώς να δουλέψετε με ένα «κακό» αφεντικό ή προϊστάμενοΑντιμετωπίστε την κατάσταση με χιούμορ

Το χιούμορ αποτελεί την ιδανική λύση για μια δυσάρεστη κατάσταση. Αντί να είστε αναστατωμένος μετά την τελευταία συνάντηση, δοκιμάστε να γελάσετε με το περιστατικό. Συζητήστε με τους πολύ κοντινούς συναδέλφους σας και με χιούμορ προβλέψτε τις αυριανές κινήσεις του αφεντικού σας. Προσοχή, όμως!… ακόμα Από πολιτικής απόψεως, μια τέτοια κίνηση είναι αρκετά ριψοκίνδυνη για τη θέση σας στην εταιρεία, αφού τα λόγια σας μπορεί να μεταφερθούν. Προσπαθήστε με κάθε τρόπο να ξεπεράσετε τα λάθη του προϊστάμενού σας μέσα από το γέλιο και την επόμενη φορά θα συνειδητοποιήσετε ότι η κατάσταση δεν θα σας επηρεάζει τόσο πολύ.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.