Πώς να διεκδικώ χωρίς να είμαι επιθετικός;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Συνδέονται η διεκδίκηση και η επιθετικότητα; Μπορώ να είμαι διεκδικητικός χωρίς να είμαι επιθετικός;

Η διεκδίκηση είναι μια σημαντική δεξιότητα στην επικοινωνία μας με άλλους. Όμως, πολλές φορές φοβόμαστε ότι η διεκδίκηση μπορεί να ερμηνευθεί ως επιθετικότητα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να διεκδικούμε αποτελεσματικά χωρίς να είμαστε επιθετικοί.

Είναι σημαντικό να ακούμε

Η αποτελεσματική διεκδίκηση ξεκινά με την ακρόαση. Πρέπει να ακούμε προσεκτικά τον άλλον και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις απόψεις του. Αυτό δείχνει σεβασμό και ανοιχτό μυαλό ώστε να γίνεται συζήτηση.

Χρησιμοποιήστε εκφράσεις του είδους «εγώ …»

Ένας τρόπος να διεκδικήσετε χωρίς να φαίνεστε επιθετικοί είναι να χρησιμοποιείτε εκφράσεις των συναισθημάτων σας όπως το “εγώ νιώθω…..” Αντί να λέτε “Εσύ πάντα…” Mπορείτε να πείτε “Εγώ αισθάνομαι…” αυτό καθιστά σαφές ότι μιλάτε για τα δικά σας συναισθήματα και ανάγκες.

Είστε σαφείς και με σεβασμό

Μια αποτελεσματική διεκδίκηση πρέπει να είναι σαφής. Πρέπει να εκφράσετε τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας με σαφήνεια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε αγενείς ή αναίσθητοι προς τα συναισθήματα του άλλου.

Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα

Η θετική γλώσσα είναι ένας τρόπος να διακρίνετε τη διεκδίκησή από την επιθετικότητα. Αντί να λέτε “Δεν θέλω να κάνεις αυτό,” μπορείτε να πείτε “Θα ήταν ωραίο αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτό…”

Διεκδικητική γυναίκα: Θέσε ξεκάθαρα όρια και πάρε τον έλεγχο της ζωής σου

Είστε ευέλικτοι

Η διεκδίκηση δεν πρέπει να είναι απόλυτη. Πρέπει να είστε έτοιμοι να ακούσετε τις αντιδράσεις του άλλου και να εξετάσετε τη δυνατότητα να βρείτε κοινές λύσεις.

Συμπέρασμα

Η διεκδίκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς να απαιτεί επιθετικότητα.

Με τη σωστή προσέγγιση και επικοινωνία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ανάγκες και οι απόψεις μας σέβονται χωρίς να θίγουμε τους άλλους. Η διεκδίκηση χωρίς επιθετικότητα ενισχύει την επικοινωνία και βοηθά στην ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, βασισμένων σε αμοιβαίο σεβασμό.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Online πρόγραμμα δεξιοτήτων ζωής: Life Skills Academy

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…