Πώς να διαχειριστούμε μια απόλυση στη δουλειά!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πώς να διαχειριστούμε μια απόλυση στη δουλειάΧάσατε τη δουλειά σας μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης; Μην πανικοβάλλεστε! Μπορεί να έχετε γεμίσει με φόβο, θυμό και αγωνία για το μέλλον, αλλά πρέπει να δείξετε πυγμή απέναντι στην ανεργία. Άλλωστε, ποτέ δεν ξέρετε ποια επαγγελματική πόρτα θα «ανοίξει» αύριο για εσάς… Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε ένα βήμα μπροστά, να διαχειριστείτε σωστά την απόλυση σας και να κρατήσετε ένα πολύτιμο μάθημα ζωής.

Κάντε ένα διάλειμμα για να αξιολογήσετε την κατάσταση

Μετά από το …σοκ της απόλυσης, προσπαθήστε να μη βυθιστείτε στη λύπηση του εαυτού σας. Είναι σημαντικό να βρεθείτε αντιμέτωποι με την αδικία της απόλυσης αλλά και τις αληθινές αιτίες και να κρίνετε σωστά το χειρισμό σας. Υπήρχαν άραγε κινήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση; Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσετε να αποδεχθείτε την κατάσταση, για να περάσετε γρήγορα στην επόμενη φάση στη ζωή σας. Μην ξεχνάτε ότι μια αλλαγή στη ζωή δεν είναι πάντα άσχημη, αφού μπορεί να σας κάνει να βρείτε ξανά τον εαυτό σας και τους αρχικούς στόχους σας. Ίσως να είναι μια νέα αρχή!

Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας

Πέρα από την απώλεια εισοδήματος, το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσετε την απώλεια της καθημερινής ρουτίνας και της αίσθησης της ασφάλειας. Σίγουρα όμως, η κατάθλιψη και το άγχος δεν θα σας οδηγήσουν μπροστά στο χώρο της αγοράς εργασίας. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας και προσπαθήσετε να τα εκφράσετε, είτε γράφοντας σε ένα ημερολόγιο όσα θα λέγατε στο πρώην αφεντικό σας, είτε συζητώντας με την οικογένειά σας. Πώς να διαχειριστούμε μια απόλυση στη δουλειά!Ο θυμός και ο φόβος είναι φυσιολογικές αντιδράσεις… αλλά μπορείτε να τις μετατρέψετε σε θετικές!

Πάρτε δύναμη από τους καλούς φίλους

Μοιραστείτε ο,τι περνάτε με τους ανθρώπους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε. Σταματήστε να φοβάστε ότι θα σας κρίνουν αρνητικά, αφού ένας καλός φίλος στα δύσκολα φαίνεται. Μπορεί στην αρχή να νιώσετε αμήχανα ή ντροπή, αλλά η βοήθεια και η υποστήριξη από τους φίλους δεν μειώνει τον εγωισμό σας. Αποφύγετε την τάση φυγής και απομόνωσης και αφήστε τους άλλους να μπουν θετικά στη ζωή σας, ειδικά μετά από μια απόλυση. Έτσι, θα αισθανθείτε ότι σας έφυγε ένα βάρος και θα γεμίσετε από λόγια συμπάθειας και ενθάρρυνσης.

Δικτυωθείτε για να βρείτε νέα δουλειά

Μην είστε ντροπαλοί, η δικτύωση αποτελεί μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία! Θυμηθείτε ότι πολλές θέσεις εργασίας περιμένουν να καλυφθούν… αλλά εσείς δεν το γνωρίζετε, αφού μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Δυστυχώς, πολλά άτομα διστάζουν να επωφεληθούν από τη δικτύωση, επειδή φοβούνται μήπως θεωρηθούν ενοχλητικοί ή τυχοδιώκτες. Όμως, αυτή αποτελεί έναν τρόπο προώθησης του εαυτού σας και μια τεχνική οικοδόμησης των σχέσεων που μπορεί να υποστηρίξει το μέλλον σας.

Πώς να διαχειριστούμε μια απόλυση στη δουλειά!Γυμναστείτε και κοιμηθείτε αρκετά

Βρείτε χρόνο για τακτική άσκηση, αφού μπορεί να σας απομακρύνει από το άγχος και την ανησυχία. Στόχος σας είναι να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Παράλληλα, σημαντικό είναι να κοιμάστε πολύ, αφού ο ύπνος έχει τεράστια επίδραση στη διάθεση και την παραγωγικότητά σας. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ, ώστε να μπορείτε την επόμενη ημέρα να «κρατηθείτε» μέσα στην ενέργεια και να αντιμετωπίσετε το θέμα της εύρεσης εργασίας.

Εντοπίστε τις αιτίες της απόλυσής σας

Κάντε μια λίστα με τα θετικά στοιχεία του εαυτού σας και τις επαγγελματικές επιτυχίες σας. Καταγράψτε όσες κινήσεις σας έχουν κάνει να νιώσετε περήφανοι και να διαπρέψετε, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας τις δυνάμεις σας. Παράλληλα, γράψτε μια λίστα με τους λόγους που νομίζετε ότι χάσατε τη δουλειά σας. Πολλές φορές, όταν καταλαβαίνουμε τα λάθη μας γινόμαστε καλύτεροι στο μέλλον και επανεξετάζετε πολλές ευκαιρίες!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.