Πώς να διαχειριστείτε σωστά τα οικονομικά σας

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη

Η διαχείριση των χρημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση: Σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας, πώς μπορούμε να κάνουμε σωστή διαχείριση των οικονομικών μας;

Μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες των περισσότερων ανθρώπων είναι να αποκτήσουν οικονομική άνεση. Μέσα σε κάποια πλαίσια, πρόκειται για μια φυσιολογική και λογική επιθυμία. Πολύς κόσμος, όμως, ενώ πασχίζει και μοχθεί, δυσκολεύεται να την πραγματοποιήσει, γιατί δεν κάνει καλή οικονομική διαχείριση. Σίγουρα η εποχή και οι περιστάσεις παίζουν μεγάλο ρόλο. Οικονομική κρίση, ανεργία, λιγοστές ευκαιρίες και απαισιοδοξία χαρακτηρίζουν την χώρα σήμερα και αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην οικονομική ανέλιξη του ατόμου. Όμως, και το ζήτημα της εσφαλμένης προσωπικής διαχείρισης συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό προς αυτήν την κατεύθυνση. Μερικές συμβουλές για ορθότερη διαχείριση των οικονομικών είναι οι εξής:

1. Καταγραφή εσόδων και εξόδων. Είναι σημαντικό να υπάρχει καταγραφή εσόδων και εξόδων κάθε μήνα. Η καταγραφή θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αν είναι περισσότερα τα έσοδα ή τα έξοδά μας. Αν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, είναι απαραίτητο να βρεθεί τρόπος περιορισμού αυτών ή να αναζητηθεί μία δεύτερη εργασία με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών πόρων. Αν τα έσοδα είναι περισσότερα και, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει οικονομική δυσχέρεια, τότε είναι σημαντικό να γίνεται καλύτερη διαχείριση.

2. Ιεράρχηση αναγκών. Τα έξοδα που γίνονται κάθε μήνα πρέπει να γίνονται βάσει του εισερχόμενου εισοδήματος. Αρχικά, είναι σημαντικό να πληρώνονται τα έξοδα διαβίωσης (ενοίκιο, κοινόχρηστα, ΔΕΚΟ, είδη πρώτης ανάγκης) και έπειτα να πραγματοποιούνται αγορές που ανταποκρίνονται στις καταναλωτικές ανάγκες, όπως η ένδυση, η υπόδηση και η ψυχαγωγία.

3. Αποταμίευση. Υπάρχουν μήνες που δεν υπάρχουν πολλές οικονομικές υποχρεώσεις και άλλοι μήνες, κατά τους οποίους έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες. Επίσης, πολλές φορές μπορεί να ανακύψουν υποχρεώσεις που δεν είχαμε υπολογίσει. Για αυτόν τον λόγο, θα μπορούσαμε τους μήνες που δεν έχουμε τόσες υποχρεώσεις να αποταμιεύουμε ένα μικρό ποσό, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των έκτακτων οικονομικών αναγκών.

4. Αποφυγή των δανείων. Αν θεωρείτε ότι δεν έχετε το οικονομικό περιθώριο να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις ενός δανείου, τότε η ασφαλέστερη λύση είναι να μην προχωρήσετε. Επαναπροσδιορίστε τις ανάγκες σας και βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεστε. Θα ήταν πιο ασφαλές να συγκεντρώσετε πρώτα το ποσό που απαιτείται και μετά να προχωρήσετε στην επιθυμητή αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε τους κινδύνους στο μέλλον.

Το να ζείτε με τα μέσα που διαθέτετε και να αξιοποιείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματά σας είναι μια σωστή μέθοδος για να ενισχύσετε το επίπεδο ζωής σας και να αποφύγετε περιττές σπατάλες και άγχη. Να θυμάστε ότι ο σωστός οικονομικός προϋπολογισμός οδηγεί σε μια ευτυχισμένη ζωή!

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.