Πώς να διαμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι γονείς καλούνται να επιλέξουν και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα χώρο όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και φιλικό για το παιδί. Με δεδομένο ότι τα παιδιά περνούν πολλές ώρες κάθε μέρα στο δωμάτιο τους είναι λογικό να συμμετέχουν και αυτά στις αποφάσεις για τη διαμόρφωση του χώρου. Το δωμάτιο πρέπει να διευκολύνει το παιδί σε σημαντικές δραστηριότητες όπως το παιχνίδι, το διάβασμα, το γράψιμο και η ζωγραφική.

Λίγη τάξη δεν βλάπτει!

Η αταξία μέσα στο δωμάτιο δεν βοηθά το παιδί. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν που ακριβώς βρίσκονται τα παιχνίδια τους. Ένας χώρος όπου η πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια είναι εύκολη για τα παιδιά είναι απαραίτητος. Σε περίπτωση που ένα παιχνίδι βρίσκεται σε ψηλό σημείο και δεν μπορεί το παιδί να το φτάσει θα πρέπει να το βοηθήσουν οι γονείς του για να το πάρει. Αν λείπουν από το σπίτι ή είναι απασχολημένοι αναγκαστικά θα πρέπει να στραφεί σε μια άλλη δραστηριότητα.

Ανεξαρτησία

Στόχος επομένως της διαμόρφωσης του παιδικού δωματίου θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της αυτονομίας του παιδιού από τους γονείς. Αν χρειάζεται τη βοήθεια τους για να εντοπίσει πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για τις δραστηριότητες του, τότε δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης. Η παρουσία ενός γραφείου στο δωμάτιο είναι σημαντική γιατί δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να διαβάσει και να δημιουργήσει στο δικό του χώρο με ηρεμία.

Ζωντανά χρώματα

Ακριβώς επειδή το δωμάτιο είναι ένας χώρος δημιουργίας για το παιδί θα πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να το εμπνέει. Τα χρώματα πρέπει να είναι φωτεινά, να δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας στο παιδί. Οι τοίχοι του δωματίου μπορούν διακοσμηθούν με κάποιο πίνακα ή όμορφες φωτογραφίες. Ένα όμορφο τοπίο από τη φύση θα ήταν μια καλή ιδέα. Αφίσες με πρόσωπα που θαυμάζει το παιδί σίγουρα δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για εκείνο.

Το κρεβάτι

Το κρεβάτι πρέπει να είναι σε βολικό σημείο για το παιδί ώστε να κοιμάται με άνεση τα βράδια. Δεν πρέπει όμως να καταλαμβάνει μεγάλο χώρο γιατί έτσι μπορεί να μπορεί να εμποδίσει κοινές δραστηριότητες του παιδιού με φίλους του που θα έρθουν στο σπίτι.

Το κλειδί στην επιτυχή διαμόρφωση του παιδικού δωματίου είναι η καλή οργάνωση. Αυτή θα εξασφαλίσει στο παιδί ένα λειτουργικό και ευχάριστο μέρος για τις δραστηριότητες του.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr