Πώς να διακρίνετε το ψέμα

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πώς να διακρίνετε το ψέμα«Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα…». Άλλοι λένε «Είμαι στο δρόμο, έρχομαι στο γραφείο!», ενώ μόλις ξύπνησαν, μερικοί κολακεύουν χωρίς να πιστεύουν λέξη από όσα σχολιάζουν και άλλοι προχωρούν σε σκληρά ψέματα μέσα σε μια σχέση… για το όφελος τους! Τα ψέματα μπορεί να αποτελούν ένα μακιαβελικό στοιχείο της συμπεριφοράς μας, με εχθρό τους: το υποσυνείδητο και τη γλώσσα του σώματος μας. Η αναπνοή, ο ιδρώτας, το χτυποκάρδι, τα μάτια και ο τόνος της φωνής προδίδουν τον ψεύτη, ακόμα και τον επαγγελματία πολιτικό. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φέρουν πιο κοντά στο ψέμα… από τη μεριά του ανιχνευτή!

Σημάδια που αποδεικνύουν το ψέμα του άλλου

Δώστε βάση στις κινήσεις των χεριών

Συνήθως, οι ψεύτες κρύβουν τις παλάμες τους, αγγίζουν το πρόσωπο, το λαιμό και το στόμα και ξύνουν τη μύτη ή το αυτί τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να καλύψουν όσο λιγότερο χώρο μπορούν, μαζεύοντας τα χέρια και τα πόδια τους. Η ενοχή τους αναγκάζει να κρατήσουν μια αμυντική στάση, ενώ ασυνείδητα «πειράζουν» το φλιτζάνι του καφέ πάνω στο τραπέζι.

Πώς να διακρίνετε το ψέμαΚατευθύνουν τα μάτια τους… ανάλογα με τις σκέψεις τους!

Και όμως, τα μάτια δεν λένε ποτέ ψέματα. Αντίθετα, «αντανακλούν» τη λειτουργία του εγκεφάλου εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, αν κάποιος κοιτάξει προς τα πάνω και αριστερά σημαίνει ότι προσπαθεί να ανακαλέσει τη μνήμη του, ενώ αν βλέπει προς τα κάτω και δεξιά προσπαθεί να «χτίσει» μια εικόνα στο μυαλό του όπως π.χ. για το που κοιμήθηκε χθες.

Προχωρούν σε αντιφάσεις συνέχεια

Οι ψεύτες θα ξεχάσουν μια λέξη ή θα προσθέσουν μια εντελώς καινούρια λεπτομέρεια στην ιστορία. Εάν σχολιάσει για δεύτερη φορά μια ψεύτικη ιστορία, τότε σίγουρα θα ξεχάσει κάτι και στη συνέχεια θα γίνει νευρικός. Παράλληλα, θα απαντήσει με τα δικά σας λόγια σε μια ερώτηση και θα αποφύγει τις αντωνυμίες. Τέλος, θα μιλήσει περισσότερο από το φυσιολογικό, προσθέτοντας περιττές λεπτομέρειες για να σας πείσει.

Αλλάζουν θέμα, επειδή νιώθουν άβολα!

Όποιος λέει ψέματα, αλλάζει γρήγορα το θέμα συζήτησης, ώστε να νιώσει πιο χαλαρός και άνετος. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το χιούμορ του ή να μιλήσει σαρκαστικά για κάποιον, ώστε να αποφύγει ένα θέμα. Προσπαθήστε να μιλήσετε μέσα σε 10 δευτερόλεπτα για ένα άλλο γεγονός και θα τον δείτε αμέσως να χαλαρώνει το σώμα του…

Πώς να διακρίνετε το ψέμαΜιλάει αργά και τραυλίζει από το άγχος

Προσπαθώντας να «φτιάξει» μια ιστορία, ο ψεύτης μιλάει αργά και πολλές φορές σταματάει απότομα για να ενεργοποιήσει τη φαντασία του. Η παύσεις είναι καλές όταν διαβάζει κάποιος ποίηση, αλλά ύποπτες όταν ψάχνουμε την αλήθεια! Παράλληλα, ο τραυλισμός και η χαμηλή ένταση της φωνής του αποδεικνύουν την έλλειψη αυτοπεποίθησης…

Οι άντρες, οι γυναίκες… και το είδος των ψεμάτων!

Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άντρες λένε πιο «πλούσια» ψέματα, με σκοπό να αποδείξουν ότι είναι περισσότερο πλούσιοι, ισχυροί ή ελκυστικοί σεξουαλικά από ο,τι στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, έχουν την τάση… να «φουσκώνουν» το μισθό τους και να υποστηρίζουν ότι είναι πιο ψηλοί ή ότι έχουν κατακτήσει περισσότερες γυναίκες στη ζωή τους. Αντίθετα, οι γυναίκες λένε ψέματα για να ελαχιστοποιήσουν τα στοιχεία π.χ. προσποιούνται ότι είναι νεώτερες, ότι ζυγίζουν λιγότερο και ότι είχαν λιγότερους ερωτικούς συντρόφους. Βέβαια, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να δείχνουν ότι συμπαθούν (ψεύτικα) κάποιον – γεγονός που αποδεικνύει το γιατί χαμογελούν περισσότερο σε σχέση με τους άντρες. Ωστόσο, οι τελευταίοι είναι πιο αλαζόνες, οπότε, σύμφωνα με την έρευνα, αποτελούν «μεγαλύτερους» ψεύτες ό,τι οι γυναίκες!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.