Πώς να δεις την αποτυχία με άλλο μάτι

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Πως αντιμετωπίζεις την αποτυχία; Παραιτείσαι; Θυμώνεις, Λυπάσαι; Αν ναι, δες  πώς μπορείς να την χρησιμοποιήσεις.

Η έννοια της αποτυχίας είναι συνυφασμένη με αρκετά δυσάρεστα και άσχημα συναισθήματα για όλους τους ανθρώπους. Ως έναν βαθμό είναι αρκετά λογικό μια και σε κανένα άνθρωπο δεν είναι αρεστό αυτό το συναίσθημα. Είναι γεγονός ότι το αντίστροφο συναίσθημα της επιτυχίας οδηγεί τον οργανισμό μας στην έκκριση ορμονών οι οποίες έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση.

Όμως οι ήττες και οι αποτυχίες στην ζωή μπορούν να είναι σύμμαχοι μας αρκετές φορές.

Φτιάχνουν χαρακτήρα

Μια παλιά παροιμία αναφέρει ότι ένας καπετάνιος φαίνεται στην τρικυμία. Από αυτήν λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε καλοί στο να

διαχειριζόμαστε εύκολες καταστάσεις οι οποίες μας αρέσουν. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και ακόμα και η διάθεση και ο εαυτός μας είναι αντίπαλός μας; Εκεί λοιπόν πρέπει να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και να σταθούμε στα πόδια μας αντιμετωπίζοντας με θάρρος ακόμα και το «τέρας» της αποτυχίας. Εξάλλου ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς.

Πώς να δεις την αποτυχία με άλλο μάτι

Μας δείχνουν τα λάθη μας

Όπως συνήθιζε να λέει ο Θοδωρής Παπαλουκάς (θρύλος της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ), οι νίκες μας κάνουν χαρούμενους αλλά οι ήττες σοφούς. Άρα αν αποτύχουμε σε κάτι πρέπει να μελετήσουμε τα λάθη μας, να τα διορθώσουμε με ένα οργανωμένο σχέδιο και μετά να επανέλθουμε δριμύτεροι και καλύτεροι από ότι πριν με διάθεση να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα και να νικήσουμε και τον εαυτό μας και οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο. Επιπλέον, έτσι μας σπρώχνει στην αυτοβελτίωση μια και αποτελεί την αρχή να κάνουμε αυτοκριτική και να αλλάξουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά τα οποία μας πάνε πίσω.

Πώς να δεις την αποτυχία με άλλο μάτι

Μας βοηθούν στο να ζυγίζουμε τους φίλους μας

Αρκετές φορές όταν έχουμε ένα σημαντικό ζήτημα και είμαστε σε άσχημη κατάσταση η πρώτη μας διέξοδος είναι ένας καλός φίλος. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι οι οποίοι είναι δίπλα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή ξέρουμε ότι είναι και οι

καλύτεροί μας φίλοι. Ακόμη, έτσι χτίζονται σχέσεις δυνατές σταθερές και μόνιμες μιας και δενόμαστε μέσα από τα αρνητικά και την επόμενη φορά που ο φίλος μας θα είναι σε μια παρόμοια κατάσταση εμείς θα είμαστε εκεί για αυτόν.

Πώς να δεις την αποτυχία με άλλο μάτι

Μας προσγειώνει

Είναι σύνηθες φαινόμενο στην ζωή μας, να χρειαζόμαστε ένα ταρακούνημα στην καθημερινότητα μας για να μας δείξει τις πραγματικές μας δυνατότητες. Έτσι αν έχουμε την τάση αν υπερεκτιμάμε τις δυνατότητές μας και τον εαυτό μας η αποτυχία μπορεί να μας δείξει τα όρια μας βοηθώντας στην αυτοκριτική μας και στο να αποκτήσουμε μια πιο πλήρη άποψη για τον εαυτό μας. Αυτό αποτελεί και το πρώτο βήμα στην αυτοβελτίωση.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.