Πώς να βρείτε τον εαυτό σας σε 7+7 μικρά, σημαντικά βήματα- Α’ μέρος

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το ταξίδι προς την αυτογνωσία δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Στην άλλη πλευρά, θα βρείτε σαφήνεια, σκοπό και μια βαθιά αίσθηση πληρότητας.

Το να βρεις τον εαυτό σου είναι ένα ταξίδι, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η ιδέα του να βρεις τον εαυτό σου μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά δεν χρειάζεται να είναι, είναι απλώς μια εξερεύνηση του εαυτού σας – των επιθυμιών σας, των αξιών που έχετε και των συστημάτων πεποιθήσεών σας.

7 τρόποι για να αρχίσετε να βρίσκετε τον εαυτό σας- Α’ μέρος

1. Εξερευνήστε τις αξίες σας

Όταν πρόκειται να βρείτε τον εαυτό σας, ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε είναι να καταλάβετε ποιες είναι οι αξίες σας. Οι αξίες σας είναι τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσάς στη ζωή, όπως η ειλικρίνεια, η συμπόνια ή η δημιουργικότητα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις αξίες σας και να εντοπίσετε αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε εσάς.

Όταν γνωρίζετε ποιες είναι οι αξίες σας μπορείτε στη συνέχεια να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς μπορείτε να ζήσετε σε καλύτερη ευθυγράμμιση με αυτές τις αξίες και να κάνετε επιλογές που αντικατοπτρίζουν αυτό που είναι πιο σημαντικό για εσάς.

2. Κοιτάξτε στο παρελθόν.

Λέγεται συχνά ότι πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον μας, αλλά το παρελθόν μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας χρήσιμος οδηγός για να βρούμε τον εαυτό μας. Προσπαθήστε να αναδημιουργήσετε μια εκδοχή εκείνης της περιόδου της ζωής σας. Σημειώστε ότι δεν χρειάζεται να είναι μια εκδοχή copy-paste, αλλά αυτές οι ερωτήσεις είναι απλώς μια κατευθυντήρια γραμμή. Αναλογιστείτε πώς χάσατε εξαρχής τη σύνδεσή σας. Πού πήγαν όλα στραβά; Και πώς μπορείτε να αντιστρέψετε τα μέρη που πήγαν στραβά;

3. Journaling

Ξεκινήστε μια πρακτική ημερολογίου. Κάθε μέρα, αφιερώστε λίγα λεπτά για να ελέγξετε τον εαυτό σας. Γράψτε τα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους, αυτά που σας κάνουν δυστυχισμένους και ποια νέα πράγματα αισθάνεστε, σκέφτεστε και βιώνετε κάθε μέρα.

pws_na_breite_ton_eauto_sas_se_7_7_mikra_shmantia_bhmata_a_meros_

4. Εξάσκηση της ενσυνειδητότητας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια πλήρη πρακτική ενσυνειδητότητας στη ρουτίνα σας για να υποστηρίξετε τη διαδικασία αυτογνωσίας σας. Mindfulness είναι να είσαι παρών και να έχεις επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και του περιβάλλοντός σου χωρίς να κρίνεις. Μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε αυτογνωσία και να αποκτήσετε εικόνα των σκέψεων και των συναισθημάτων σας.

5. Επικεντρωθείτε στην εδραίωση της εμπιστοσύνης μέσα σας

Το να βρεις τον εαυτό σου είναι θέμα οικοδόμησης εσωτερικής εμπιστοσύνης. Δυστυχώς, αν έχετε ζήσει τη ζωή σας με βάση τις προσδοκίες των άλλων, πιθανότατα δεν έχετε βρει χώρο για να χτίσετε εμπιστοσύνη μέσα σας. Όταν όμως εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, είμαστε σε θέση να ρισκάρουμε και να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας με μεγαλύτερη ευκολία.

Είμαστε ειδικοί στο να μειώνουμε αυτό που είμαστε κοιτάζοντας στο παρελθόν τα λάθη, αλλά ένας όμορφος τρόπος για να χτίσουμε εμπιστοσύνη μέσα μας είναι να αφιερώσουμε χρόνο για να καταγράψουμε τις νίκες μας. Πού ήμασταν επιτυχημένοι; Πώς δείξαμε την αξία μας για τον εαυτό μας;

6. Αναζητήστε πρότυπα

Προσπαθήστε να βρείτε άλλους ανθρώπους που σας εμπνέουν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιος θέλετε να γίνετε. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς γινόμαστε σαν τους γονείς μας. Ακολουθούμε υποσυνείδητα και συνειδητά το μονοπάτι που εκείνοι χάραξαν, αλλά το να βρεις τον εαυτό σου σημαίνει να βρεις με τι εναρμονίζεσαι, όχι με τι γεννήθηκες.

Παρατηρήστε ποιοι σας εμπνέουν και σας ενθουσιάζουν και παρατηρήστε ποιες ενέργειές τους έχουν απήχηση σε εσάς. Αυτοί μπορεί να είναι πραγματικοί άνθρωποι στη ζωή σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι τηλεοπτικοί χαρακτήρες, πρόσωπα των μέσων ενημέρωσης ή δημιουργοί στο διαδίκτυο.

Εαυτός, αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, βήματα, συμβουλές

7. Αγκαλιάστε την έμφυτη περιέργειά σας.

Αν το καλοσκεφτείτε, όλοι γεννιόμαστε περίεργοι. Αυτή η περιέργεια μας ενθαρρύνει να περάσουμε από το μπουσούλημα στο περπάτημα, ώστε να εξερευνήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Δυστυχώς, επειδή μας δίνονται τόσα πολλά μηνύματα για να “προσέχουμε” καθώς κινούμαστε στη ζωή μας, μπορούμε σιγά σιγά να χάσουμε αυτή τη σύνδεση με την έμφυτη περιέργειά μας, καθώς επιλέγουμε να ακολουθήσουμε την ασφαλή διαδρομή (ή τις ασφαλείς διαδρομές). Αλλά όταν επανασυνδεόμαστε με αυτή την έμφυτη περιέργεια, δημιουργούμε χώρο για να τιμήσουμε τα πράγματα που μας ενθουσιάζουν στη ζωή, και αυτό μας επιτρέπει στη συνέχεια να συνδεθούμε βαθιά με την αλήθεια του ποιοι είμαστε.

Το να αγκαλιάζετε την περιέργειά σας σημαίνει να είσαι ανοιχτός στις δυνατότητες και να είσαι εντάξει με την πιθανότητα ότι λάθη μπορούν και θα συμβούν στην πορεία, αλλά αυτό δεν καθορίζει ποιοι είμαστε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε ή να γίνουμε.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.