Πώς να αποτρέψουμε το παιδί να λέει ψέματα

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Το παιδί λέει αρκετά ψέματα; Γιατί το κάνει άραγε; Τι θέλει να εκφράσει μέσα από αυτό και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους γονείς.

Η ανατροφή ενός παιδιού είναι σημαντική υπόθεση για τους γονείς. Είναι υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση και ένταξη ενός έντιμου ατόμου στην κοινωνία. Από μικρή ηλικία του παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια για την ανάπτυξή του και το βοηθούν να προσαρμοστεί στο κοινωνικό περιβάλλον. Μέσα από συζητήσεις, δραστηριότητες, βίντεο, παιχνίδια, παραμύθια, τα παιδιά απορροφούν γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Το ψέμα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση για όλους ανεξαιρέτως. Πολλές φορές, για διάφορους λόγους, βρισκόμαστε σε αυτήν τη δύσκολη θέση, είτε να εισπράξουμε ένα ψέμα είτε καμιά φορά και να το επικαλεστούμε. Ως γονείς, όταν αντιλαμβανόμαστε ένα ψέμα, νιώθουμε αμηχανία και ενίοτε θυμό. Άλλες φορές, αναρωτιόμαστε γιατί το παιδί δεν μας λέει την αλήθεια. Ως επί το πλείστον, τα παιδιά δεν λένε συνειδητά ψέματα, αλλά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη φαντασία. Το σημαντικότερο είναι οι γονείς να θέσουν όρια και κανόνες από νωρίς και να είναι πρότυπα συμπεριφοράς για το παιδί.

Γιατί ένα παιδί λέει ψέματα;

Πώς να αποτρέψουμε το παιδί να λέει ψέματα

* Ένα παιδί μπορεί να λέει ψέματα για να αποφύγει μια δύσκολη κατάσταση και να κερδίσει τη ψυχική του ηρεμία.

* Μπορεί να διηγηθεί ένα γεγονός με μια δόση ψέματος, για να κερδίσει τον θαυμασμό. Αυτό, συχνά, δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης.

* Η ντροπή του για κάτι που έκανε μπορεί να το οδηγήσει στο ψέμα. Συνήθως τα συνεσταλμένα παιδιά νιώθουν αμηχανία για κάτι που έπραξαν.

* Στην προσχολική ηλικία, δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τη φαντασία από την πραγματικότητα και μπορεί να παρουσιάζουν παραποιημένα τα γεγονότα.

Πώς να το αντιμετωπίσουμε ως γονείς;

Πώς να αποτρέψουμε το παιδί να λέει ψέματα

* Αρχικά, αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας λέει ψέματα, μείνετε ψύχραιμοι και συζητήστε μαζί του. Αναζητήστε τους λόγους που το οδήγησαν να κάνει κάτι τέτοιο.

* Θέστε από νωρίς όρια και κανόνες που θα προλάβουν άσχημες συμπεριφορές.

* Αφηγηθείτε ένα παραμύθι που μιλάει για το ψέμα και τις συνέπειές του.

* Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί και να το βοηθήσετε να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα.

* Δείξτε του εμπιστοσύνη όταν σας λέει μια ιστορία.

* Κάντε το να νιώσει ασφάλεια κοντά σας και ότι μπορεί να σας αποκαλύπτει όλη την αλήθεια χωρίς φόβο.

* Ορίστε μια συνέπεια για κάθε φορά που λέει ψέματα.

* Εξηγήστε του ότι το ψέμα δεν βοηθάει πουθενά και πάντα στο τέλος η αλήθεια αποκαλύπτεται και η κατάσταση χειροτερεύει.

* Δώστε του το καλό παράδειγμα, λέγοντας πάντα την αλήθεια.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αποτροπής λάθος συμπεριφορών από το παιδί είναι η ανάπτυξη μιας ασφαλούς σχέσης με τους γονείς.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…