Πώς να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας αφού κόψετε το κάπνισμα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το καλό που μπορείς να κάνεις στην καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα του σώματος σου, το κόψιμο του τσιγάρου. Όμως ως γνωστόν η σωστή διατροφή είναι «φάρμακο» για πολλές από τις κακές συνήθειες και το κάπνισμα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο γενικός κανόνας που θέλει περισσότερα λαχανικά, φυσικούς χυμούς και νερό ισχύει και εδώ στο ακέραιο. Από τη στιγμή που η νικοτίνη μειώνει τα επίπεδα βιταμινών και υγρών τα σώμα σου, η σωστή διατροφή είναι ίσως το μοναδικό σου όπλο.

Παντζάρια και παντζαρόφυλλα για καλύτερη μεταφορά οξυγόνου

Το παντζάρι αλλά και τα παντζαρόφυλλα είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα τα οποία έχει βρεθεί πως έχουν ευεργετική δράση στη λειτουργία των πνευμόνων. Τα νιτρικά συμβάλλουν στην αγγειοδιαστολή, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την πρόσληψη οξυγόνου.

Οι πιπεριές για την πολύτιμη βιταμίνη C

Οι πιπεριές είναι ανάμεσα στα λαχανικά που περιέχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδυαλυτό θρεπτικό συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι απολύτως απαραίτητη και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις ειδικά για τους καπνιστές. Η λήψη μεγάλης δοσολογίας βιταμίνης C συμβάλλει στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε σχέση με όσους λάμβαναν ελάχιστη ποσότητα C ημερησίως.

Πώς να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας αφού κόψετε το κάπνισμα

Η κολοκύθα για τα ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στην πίσσα και στη νικοτίνη

Η κολοκύθα έχει μια σειρά από φυτοχημικά στοιχεία με ευεργετική δράση για τους πνεύμονες. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και  ζεαξανθίνη τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ο κουρκουμάς βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία

Το μπαχαρικό κουρκουμάς είναι γνωστό για τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης. Ο κουρκουμάς βρέθηκε πως ενδέχεται να έχει ευεργετική δράση στην υποστήριξης της λειτουργίας των πνευμόνων. Όσοι καπνιστές λαμβάνουν την μέγιστη δόση κουρκουμά παρατηρείται ότι παρουσιάζουν βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων.

Μπλε μύρτιλο για μειωμένο οξειδωτικό στρες σε καπνιστές

Τα μπλε μύρτιλα θεωρούνται υπερτροφές. Είναι φορτωμένα με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά και έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου στο σύνολο αλλά και την εύρυθμη αναπνευστική λειτουργία. Τα μπλε μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι υπεύθυνα για το ιδιαίτερο χρώμα των μύρτιλων και προστατεύουν τους πνεύμονες από τις βλάβες του οξειδωτικού στρες.

Πώς να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας αφού κόψετε το κάπνισμα

Φυσικοί τρόποι αποτοξίνωσης των πνευμόνων

  • Ατμοθεραπεία

Η εισπνοή ατμού είναι μια δημοφιλής θεραπεία για το κρυολόγημα και τον βήχα. Η θεραπεία με ατμό ή η εισπνοή ατμού, περιλαμβάνει την εισπνοή υδρατμών για να ανοίξουν οι αεραγωγοί και να βοηθηθούν οι πνεύμονες να αποστραγγίσουν τη βλέννα.Τα άτομα με πνευμονικές παθήσεις (ή πρώην καπνιστές) μπορεί να παρατηρήσουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται σε κρύο ή ξηρό αέρα. Αυτό το κλίμα μπορεί να στεγνώσει τους βλεννογόνους στους αεραγωγούς και να περιορίσει τη ροή του αίματος.

Αντίθετα, ο ατμός προσθέτει ζεστασιά και υγρασία στον αέρα, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και να βοηθήσει στη “χαλάρωση” της βλέννας μέσα στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Η εισπνοή υδρατμών μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπνεύσουν πιο εύκολα.

  • Άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και μειώνει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών παθήσεων .

Η άσκηση αναγκάζει τους μύες να εργαστούν πιο σκληρά, γεγονός που αυξάνει τον ρυθμό αναπνοής του σώματος, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου στους μύες. Βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία, καθιστώντας το σώμα πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της περίσσειας διοξειδίου του άνθρακα που παράγει το σώμα κατά την άσκηση.

Το σώμα θα αρχίσει να προσαρμόζεται για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τακτικής άσκησης. Οι μύες θα μάθουν να χρησιμοποιούν το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά και να παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.