Πώς να αντιμετωπίσουμε μια κακή φήμη που άρχισε να διαδίδεται και μας αφορά…

Συντάκτης: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Το περιβάλλον και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε είναι σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την ευζωία και την καλή μας διάθεση. Είναι φυσιολογικό επίσης ακόμα και ως μέρος ενός μηχανισμού άμυνας οι άνθρωποι καμιά φορά να βγάζουν συμπεράσματα για εμάς χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι αυτά είναι και ορθά. Έτσι δημιουργούνται φήμες για εμάς που μας επηρεάζουν και μας χαλούν την διάθεση. Να πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Μην κάνετε πως δεν τις ξέρετε

Το πρώτο βήμα είναι να τις αποδεχτείτε ως κατάσταση και να μην λειτουργείτε σαν να μην συμβαίνει ή σαν να μην τις γνωρίζει ο συνομιλητής σας. Αν το κάνετε αυτό οι πιθανότητες είναι να πιστέψει ότι ισχύουν. Μπορείτε πολύ απλά να πείτε ότι τις γνωρίσετε και μάλιστα έτσι μπορείτε και να τις διαψεύσετε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και δυναμικότητα. Ακόμα και αν δεν πειστεί ο συνομιλητής σας έχετε κερδίσει την εκτίμηση του. Αν κάποιος φίλος σας δεν γνωρίζει την φήμη που διαδίδεται προλάβετε να του το πείτε και θωρακίστε την μεταξύ σας σχέση με ειλικρίνεια.

Η ψυχραιμία είναι χρυσός

Αν κάτι δεν ισχύει γιατί να θυμώσετε; Εκτός του ότι χαλάτε την δική σας διάθεση και δίνετε τη ευχαρίστηση σε αυτόν που την ξεκίνησε να σας δει στεναχωρημένο και ευάλωτο, με το να θυμώσετε ή να στεναχωρηθείτε αποδεικνύετε στους γύρω σας ότι όντως ισχύει. Συνεπώς σε αυτήν την περίπτωση η τύχη ευνοεί τους ψύχραιμους. Αποφύγετε τις εντάσεις και αποφύγετε κυρίως να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε ανοιχτά και με θυμό αυτόν που τις διαδίδει.

 Η αντεπίθεση δεν είναι καλή επιλογή

Μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να διαδώσετε μια καινούρια φήμη για το άτομο που ξεκίνησε την δικιά σας αλλά δεν είναι καλή επιλογή. Παρότι έχει πιθανότητες να πετύχει και να αποπροσανατολίσετε για λίγο τους συναδέλφους ή φίλους σας, μακροπρόθεσμα δεν έχει αποτέλεσμα. Φαίνεται απεγνωσμένο και ξεκινά μια διαμάχη η οποία δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά μια και η άλλη πλευρά μπορεί να απαντήσει και πάλι με το ίδιο νόμισμα δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

Υπερασπίσου τον εαυτό σου

Το πιο άμεσο που μπορείς να κάνεις είναι να διεκδικήσεις την αλήθεια. Αν μπορείς να την αποδείξεις απέδειξε την, αν μπορείς να κλονίσεις το επιχείρημα το οποίο κάνει την φήμη πιο πιστευτή και αληθοφανή κάντο και προπαντός μην τρέξεις μακριά ή μην προσπαθήσεις να ξεφύγεις χωρίς να μιλήσεις για αυτό. Αν αποφύγεις να μιλήσεις φαίνεσαι ευάλωτος, ενοχλημένος, στεναχωρημένος και άρα αναξιόπιστος. Επίσης είναι πιο πιθανό τελικά να μην πείσεις κανέναν ότι δεν ισχύει. Οπότε απλά πολέμησε την ψεύτικη ιστορία με την αλήθεια.

Διάδωσέ την μόνος σου

Ένα εγχείρημα για πραγματικά τολμηρούς. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσεις την φήμη μπορείς να την διαδώσεις μόνος σου δείχνοντας πόσο ανυπόστατη και πόσο γελοία είναι. Τόσο που δεν σε ενοχλεί καν να την μοιραστείς με όλους.  Εκτός του ότι αφαιρείς μια από τις κυριότερες δύναμης της φήμης, την μυστικότητα και την διάδοση της από τον άνθρωπο που δεν σε συμπαθεί μπορεί και να κερδίσεις τις εντυπώσεις δείχνοντας άνετος και με αυτοπεποίθηση.

Συντάκτης: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr