Πώς να αναβαθμίσετε το βιογραφικό σας

Συντάκτης: Flowmagazine

Συντάκτης: Ελένη Ανδρικοπούλου

Το βιογραφικό σημείωμα πέραν των απαραίτητων για το πρόσωπό μας πληροφοριών και των άμεσα σχετικών με την προκείμενη εργασία γνώσεων και δεξιοτήτων, οφείλει να περιέχει και επιπλέον στοιχεία τα οποία θα το αναβαθμίσουν και θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του εργοδότη.

Ένα βιογραφικό σημείωμα οφείλει να είναι σωστά δομημένο, σαφές και ξεκάθαρο, χωρίς περιττολογίες. Κι αυτό γιατί κάθε φορά που παρουσιάζεται μια νέα θέση εργασίας, ο υπεύθυνος για την πρόσληψη έχει άπειρα να αξιολογήσει. Επομένως, ένα μεστό και λιτό βιογραφικό είναι αυτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή του.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεχωρίσετε;

Παρακάτω παρουσιάζονται tips που θα σας βοηθήσουν.

Εθελοντισμός

Πώς να αναβαθμίσετε το βιογραφικό σας

Κάτι που θα σας διαφοροποιήσει από τους υπόλοιπους υποψηφίους είναι το αν έχετε ασχοληθεί με τον εθελοντισμό – οποιοδήποτε παρακλάδι του, λόγου χάρη δενδροφύτευση, ανακύκλωση, συμμετοχή σε κάποιο Μ.Κ.Ο.

Αυτό θα δείξει στον πιθανό μελλοντικό σας εργοδότη πως σας απασχολεί το κοινό καλό και δε μένετε άπραγοι. Επιπλέον, θα φανεί πως δεν είστε παρακινημένοι από το οικονομικό κομμάτι, και πως πράττετε με σκοπό να βελτιώσετε τον κόσμο γύρω σας και μέσα από αυτή τη διαδικασία να εξελιχθείτε κι εσείς σαν άτομο και προσωπικότητα.

Υπάρχει πληθώρα επιλογών όσον αφορά τον εθελοντισμό. Επιλέξτε, όμως, κάτι το οποίο νιώθετε ότι βρίσκεται πιο κοντά στα δικά σας πιστεύω και ιδεώδη!

Πρακτική άσκηση στο αντικείμενο σας

Δεν έχει να κάνει τόσο με το αντικείμενο σπουδών σας, όσο με το αντικείμενο του επαγγέλματος που αναζητάτε! Αν, παραδείγματος χάρη, βρίσκεστε σε αναζήτηση μιας δουλειάς marketing, σαφώς και θα μετρήσει υπέρ σας εάν έχετε εκπαιδευτεί κάποιους μήνες στον τομέα αυτό και αν κατέχετε απαιτούμενες δεξιότητες. Δεν έχει να κάνει με το κύρος του οργανισμού όπου την πραγματοποιήσατε, αλλά με τις πραγματικές γνώσεις που αποκτήσατε.

Ξένες γλώσσες

Κάπως κλισέ, αλλά ζώντας σε ένα άκρως παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η γνώση αγγλικών πλέον δεν αρκεί –σχεδόν θεωρείται αυτονόητη. Για αυτό θα ήταν χρήσιμο να καταπιαστείτε με μια δεύτερη ξένη γλώσσα, που, κατά προτίμηση, έχει απήχηση στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Κι όταν αναφερόμαστε σε ξένες γλώσσες, σαφώς δεν εννοούμε κάποια υποτυπώδη γαλλικά και γερμανικά που διδάσκονται στο σχολείο, αλλά γλώσσες που πράγματι μπορούμε να μιλήσουμε σε πολύ καλό επίπεδο και για τις οποίες κατέχουμε τίτλο.

Χόμπι

Ο ιδανικός υποψήφιος θα πρέπει να είναι πολύπλευρος, να παθιάζεται και να αφιερώνει χρόνο σε ό,τι τον εκφράζει και τον εξελίσσει. Επομένως, σίγουρα είναι ένα plus να έχετε κι άλλες ασχολίες πέρα από το αντικείμενο εργασίας σας. Φυσικά, λέγοντας χόμπι δεν αναφερόμαστε σε ασχολίες όπως βιντεοπαιχνίδια, εκτός κι αν η δουλειά που αναζητάτε σχετίζεται άμεσα. Αλλά για παράδειγμα, εάν αναζητάτε εργασία σε ένα περιοδικό μόδας, σίγουρα θα μετρήσει εάν ασχολείστε ερασιτεχνικά με την αρθρογραφία ή με δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη μόδα.

Γνώσεις Η/Υ

Πώς να αναβαθμίσετε το βιογραφικό σας

Κάθε δουλειά γραφείου απαιτεί στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ένα από τα βασικά πράγματα που ζητείται δε είναι η εξοικείωση με το πρόγραμμα excel. Συνεπώς το ECDL, όπου διδάσκεστε τα βασικά που θα σας χρειαστούν όσον αφορά τη χρήση ενός υπολογιστή, είναι άκρως απαραίτητο!

COVER LETTER

Η αποστολή ενός απρόσωπου βιογραφικού σημειώματος πλέον δεν αρκεί. Καλό θα ήταν κάθε φορά που κάνετε αίτηση για την κάλυψη μιας θέσης να παραθέτετε και μια συνοδευτική επιστολή προσαρμοσμένη στην εκάστοτε δουλειά. Σε αυτήν μπορείτε να συμπεριλάβετε κάποια πράγματα για τον εργοδότη, για εσάς, και να εξηγήσετε γιατί θέλετε να συνεργαστείτε μαζί του καθώς επίσης γιατί είστε εσείς η καταλληλότερη επιλογή!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…