Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του Long Covid

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Μία από τις επιπτώσεις της νόσου Covid-19 στον τομέα της Υγείας είναι το σύνδρομο Long-Covid, όπως ονόμασε η ιατρική κοινότητα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που ενδέχεται να εμφανίσουν οι ασθενείς.

Το σύνδρομο Long-Covid ή post covid-19 είναι ένας όρος που περιγράφει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην υγεία του ανθρώπου, εβδομάδες ή μήνες μετά από τη νόσηση.Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός  (Covid-19) προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζουν οι ασθενείς ακόμη και μετά την παρέλευση τριών μηνών από την έναρξη της οξείας αυτής λοίμωξης.  Σύμφωνα μάλιστα με τα ιατρικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ορισμένοι ασθενείς, μολονότι νοσηλεύτηκαν, εμφανίζουν κόπωση,  καρδιακά, αναπνευστικά και νευρολογικά συμπτώματα,  τα οποία διαρκούν τουλάχιστον δύο μήνες και δεν επιδέχονται άλλη ιατρική εξήγηση. Ο Π.Ο.Υ. επέλεξε τον όρο «σύνδρομο Long Covid ή Post Covid» για να περιγράψει τα ιατρικά αυτά δεδομένα.

Τι είναι το σύνδρομο Long-Covid

Το «σύνδρομο Long-Covid» ενδέχεται να εμφανιστεί στον ασθενή, ακόμα και αφού «αναρρώσει». Οι ειδικοί, όταν αναφέρονται σε αυτό, μιλούν για συμπτώματα, αλλά και επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-CoV-2, τον κορονοϊό δηλαδή, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει ότι ο SARS-CoV-2 προσβάλλει κι άλλα συστήματα του οργανισμού, πέραν του αναπνευστικού, ενώ σύμφωνα με το National Institute for Health and Care Excellence (NICE), υπάρχουν τρεις φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2 και είναι οι εξής:

 • Οξεία Covid-19 (Acute Covid-19): Αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες.
 • Συνεχιζόμενη συμπτωματικήCovid-19 (Ongoing symptomatic COVID-19): Αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες.
 • Μετά-COVID-19 σύνδρομο (Post COVID-19 syndrome): Αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με COVID-19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική διάγνωση.

Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του Long Covid

Συμπτώματα LongCovid

Τα κλινικά συμπτώματα του συνδρόμου Long-Covid είναι:  κόπωση, δυσκολία ή απώλεια προσοχής και διαταραχές μνήμης, αλλά και ειδικότερα συμπτώματα που αφορούν σε ανοσολογικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κεντρικά και περιφερικά νευρολογικά, μυϊκά, αιματολογικά, γαστρεντερικά, νεφρικά/ουροποιητικά, ενδοκρινικά και καρδιομεταβολικά συστήματα.

Το σύνδρομο του Long-Covid διαγιγνώσκεται τουλάχιστον 12  εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων Covid-19. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να αποτελούν  συνέχεια των συμπτωμάτων της οξείας φάσης, που σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν. Το σύνδρομο Long-Covid έχει μια αρχή, αλλά δεν έχει ένα σαφώς καθορισμένο τέλος.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι:                                     

 • δύσπνοια ή δύσπνοια στη κατάκλιση
 • δυσκολία στον ύπνο
 • εύκολη κούραση
 • άγχος και κατάθλιψη
 • αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • πόνος στο στήθος
 • πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς
 • αδυναμία σκέψης ή εστίασης
 • αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης
 • επίμονος βήχας
 • καρδιαγγειακή συμμετοχή

Επιπτώσεις στον οργανισμό

Αναπνευστικές

Όπως ο βήχας ή η δύσπνοια, η μειωμένη ικανότητα για άσκηση και υποξαιμία, αλλά και Διάμεση Πνευμονοπάθεια με μειωμένη διαχυτική ικανότητα και περιορισμό, αλλοιώσεις θαμβής υάλου και ινωτικές βλάβες στην απεικόνιση, πνευμονική εμβολή και επιπλοκές σχετιζόμενες με το ανώτερο αναπνευστικό, όπως η ανοσμία ή αγευσία.

Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του Long Covid

Καρδιαγγειακές 

Όπως το αίσθημα παλμών, η δύσπνοια και το θωρακικό άλγος, αλλά και η μυοκαρδίτιδα, η μυοκαρδιακή ίνωση, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, η περικαρδίτιδα και η ορθοστατική υπόταση.

Νεφρικές 

Όπως η χρόνια νεφροπάθεια με μειωμένο EGFR, που έχει αναφερθεί ακόμα και έξι μήνες μετά.

Δερματολογικές

Όπως η τριχόπτωση, που εμφανίζεται σε περίπου 20% των ασθενών ή κάποιο εξάνθημα.

Ρευματολογικές

Όπως η αντιδραστική αρθρίτιδα, η ινομυαλγία και τα νοσήματα συνδετικού ιστού.

Ενδοκρινικές

Όπως η εμφάνιση ή η επιδείνωση του σακχαρώδη διαβήτη, ο υποθυρεοειδισμός, η υποξεία θυρεοειδίτιδα ή οι διαταραχές εμμήνου ρύσης.

Νευροψυχιατρικές

Όπως η καταβολή, οι μυαλγίες, η κεφαλαλγία, η αδυναμία, οι διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι γνωσιακές διαταραχές, οι διαταραχές μνήμης, ακόμα και οσφρητικές ή γευστικές διαταραχές. Επίσης, ενδέχεται να εμφανιστεί ανησυχία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου ή και μετατραυματικό στρες (PTSD).

Αγγειακές

Όπως τα θρομβοεμβολικά επεισόδια (πνευμονική εμβολή, αρτηριακή θρόμβωση, φλεβοθρόμβωση).

Ουρολογικές

Όπως η ακράτεια και η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Γαστρεντερικές

Όπως η μεταβολή του μικροβιώματος του εντέρου που ενδέχεται να οδηγήσει σε εμφάνιση ευκαιριακών λοιμώξεων.

Άλλες επιπλοκές

Όπως η παρατεταμένη δεκατική πυρετική κίνηση («δέκατα» που εμφανίζονται επί μακρόν), απώλεια βάρους, έλλειψη βιταμίνης D, αλλεργίες και σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων, χρόνια άλγη, επιδείνωση συννοσηροτήτων.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.