Πώς να αγαπήσεις το πρωινό ξύπνημα

Συντάκτης: Μαρκέλλα Δελλή

Για πολλούς το πρωινό ξύπνημα είναι μία δύσκολη υπόθεση. Η απαιτητική καθημερινότητα των περισσότερων, λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων επιβάλλει ένα μηχανικό ξύπνημα, νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται δυσμενώς το υπόλοιπο της ημέρας μας, καθώς στερούμαστε την απαραίτητη ενέργεια και θετική διάθεση. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και της ψυχολογίας, μας συμβουλεύουν να ακολουθούμε έναν υγιή τρόπο πρωινής αφύπνισης, που θα μας βοηθήσει, ώστε να παραμείνουμε δραστήριοι και ευδιάθετοι το υπόλοιπο της ημέρας.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, ο σωστός ύπνος διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην υγεία και την ευεξία μας.  Και σωστός είναι ο ύπνος, όταν, σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών, διαρκεί τουλάχιστον οκτώ ώρες. Με στόχο, λοιπόν, τον σωστό ύπνο, θα πρέπει να κοιμόμαστε, πολύ νωρίτερα, από τα μέχρι πρότινος δεδομένα που είχαμε συνηθίσει, και, σε κάθε περίπτωση πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα. Έχοντας κοιμηθεί, λοιπόν, ένα οκτάωρο γεμάτο, όπως απαιτείται, θα έχουμε την ευκαιρία να ξυπνάμε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια. Ο οργανισμός μας, συγχρόνως, θα είναι πιο ξεκούραστος, και η ξεκούραση αυτή θα αντανακλάται στο δέρμα μας, το οποίο, μέσω του ύπνου αναζωογονείται.

Πέρα, όμως, από τον ύπνο, ο τρόπος με τον οποίο ξυπνάμε μάς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.  Όπως αποδεικνύουν επίσημες έρευνες, το απότομο ξύπνημα και η συνακόλουθη απότομη θέση του οργανισμού σε εγρήγορση, συνιστούν παράγοντες που ασκούν αρνητική επιρροή στην φυσική μας κατάσταση, και θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι ειδικοί προτείνουν, κατά συνέπεια, ως ευεργετικό, το φυσικό ξύπνημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός, άλλωστε, διατηρεί ένα εσωτερικό ρολόι που επιτρέπει τον βιολογικό του προγραμματισμό. Το ρολόι, αυτό, είναι ευαίσθητο στις αλλαγές του φωτός, και είναι καλό να το εκμεταλλευόμαστε σε όφελός μας, αφήνοντας τις ακτίνες του ήλιου, να μπαίνουν στο υπνοδωμάτιο και να μας ξυπνήσουν.

Στη συνέχεια, το πλύσιμο του προσώπου με κρύο νερό δρα καταλυτικά στην πρωινή μας αφύπνιση. Αμέσως έπειτα, οι πρωινές διατροφικές συνήθειες επιδρούν, επίσης, σημαντικά στο ξύπνημά μας, καθώς μας εφοδιάζουν με τις απαραίτητες βιταμίνες, ώστε να έχουμε ενέργεια και δύναμη, για την ημέρα που έχουμε μπροστά μας. Την ίδια στιγμή, η πρωινή γυμναστική είναι μία καλή ιδέα που μπορεί να συμβάλλει στην ευεξία μας, καθώς ενεργοποιεί την λειτουργία του οργανισμού μας.

Συμπερασματικά, εάν ακολουθήσουμε έναν υγιή τρόπο ξυπνήματος,  θα είμαστε σε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση για το υπόλοιπο της ημέρας. Ο  αδιατάρακτος, συνεχής και από νωρίς ύπνος, η φυσική αφύπνιση, το πλύσιμο του προσώπου, το γερό πρωινό και η καλή γυμναστική είναι παράγοντες που σίγουρα θα μας βοηθήσουν να αγαπήσουμε το πρωινό ξύπνημα!

Συντάκτης: Μαρκέλλα Δελλή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.