Πώς μπορούμε να οργανώνουμε τη μέρα μας με βάση τις προτεραιότητές μας

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Ο χρόνος που διαθέτουμε είναι πολύτιμος, αλλά περιορισμένος. Σε έναν χαοτικό κόσμο, που όλα κινούνται με ταχύτητα φωτός, η ικανότητα σωστής διαχείρισης του χρόνουείναι αναγκαία.

Η διαχείριση του χρόνου μας μέσα στη μέρα, μας επιτρέπει να είμαστε πιο οργανωμένοι, να προγραμματίζουμε σωστά τις υποχρεώσεις μας και να βάζουμε προτεραιότητες. Δεν είναι, όμως, πάντα εύκολο να το κάνουμε. Ειδικά το να δίνουμε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά έργα, όταν όλα μοιάζουν βουνό, είναι πρόκληση.

Αν δυσκολεύεστε, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούν να σας κατευθύνουν στο να οργανώνετε αποτελεσματικά τη μέρα σας και να αξιοποιείτε σωστά τον χρόνο σας. Συγκεκριμένα:

1. Λίστα υποχρεώσεων.Δοκιμασμένη μέθοδος και πολύ αποτελεσματική. Γράψτε σε ένα χαρτί ή στην ατζέντα σας, αυτά που έχετε να κάνετε για κάθε μέρα. Το μυαλό ξεχνάει, μερικές φορές, ειδικά όταν οι υποχρεώσεις είναι αμέτρητες, οπότε με τη λίστα δε θα σας ξεφεύγει τίποτα. Ξεκινήστε, γράφοντας αυτά που είναι πιο σημαντικά και πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε, και συνεχίστε με αυτά που δεν επείγουν τόσο. Όταν φέρνετε εις πέρας ένα έργο, διαγράψτε το. Αφήνει μία ωραία αίσθηση, σα να σας έφυγε ένα βάρος.

2.Βάλτε τη λίστα σε ένα εύκολο σημείο πρόσβασης. Αντί να την έχετε μέσα στην ατζέντα, καλύτερα βάλτε την κάπου όπου θα τη βλέπετε διαρκώς μέσα στη μέρα. Κολλήστε την στον τοίχο πάνω από το γραφείο σας, ή στο ψυγείο ή περάστε την στο κινητό, αν το τσεκάρετε διαρκώς. Έτσι, ποτέ δε θα ξεχνιέστε.

3.Σημειώστε τις λεπτομέρειες. Πέρα από την απλή καταγραφή των υποχρεώσεών σας στη λίστα, μπορείτε να κάνετε και εμπλουτισμό. Σημειώστε την ώρα έναρξης που πρέπει να ξεκινήσετε το έργο σας και μία πιθανή ώρα λήξης, τι χρειάζεστε για να κάνετε το έργο, ενώ αν έχετε κάποια συνάντηση, γράψτε το όνομα του ατόμου που θα συναντήσετε και το μέρος. Τέτοιες μικρές λεπτομέρειες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να είστε εστιασμένοι και να μη ξεχνάτε τίποτα.

4.Αποφύγετε αυτά που δεν επείγουν. Είναι σημαντικό να φιλτράρετε ποια είναι τα σημαντικά και τα λιγότερο σημαντικά έργα που έχετε να κάνετε. Πάρτε χρόνο και αναλύστε το καθετί. Δώστε έμφαση σε αυτά που επείγουν ή έχουν κάποια προθεσμία. Τα υπόλοιπα πάρτε τα πιο χαλαρά, ή αφήστε τα για άλλη στιγμή και αφιερώστε χρόνο για ξεκούραση.


Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε


5. Ορίστε ρεαλιστικές προθεσμίες. Αν σας πιέζει μία προθεσμία που σας όρισε το αφεντικό σας στη δουλειά, βάλτε μία δική σας πρώτα. Μην πιεστείτε να τελειώσετε πιο γρήγορα. Να είστε ρεαλιστικοί και να παίρνετε τον χρόνο σας. Ακόμα και αν κάτι δεν πάει καλά, δεν πειράζει. Μην κατακλύζετε τον εαυτό σας με ένα σωρό εργασίες που είναι αδύνατο να ολοκληρώσετε σε περιορισμένο χρόνο, γιατί μετά θα απογοητευτείτε από την αναποτελεσματικότητά σας.  

6. Το διάλειμμα είναι σημαντικό. Το να εργάζεστε όλη μέρα ασταμάτητα δεν είναι υγιές. Μην ξεχνάτε να αφιερώνετε λίγο χρόνο για ύπνο το μεσημέρι ή 10-15 λεπτά για μικρά διαλειμματάκια, μεταξύ της δουλειάς. Ο κανόνας λέει πως σε 1 ώρα δουλειάς, πρέπει να σηκώνεστε και να ξεκουράζεστε για 10 λεπτά. Αν κάθεστε πολύ σε γραφείο, θυμηθείτε να σηκώνεστε κάθε τόσο και να κάνετε διατάσεις για να ξεπιαστείτε. 

7.Απομονώστε τους περισπασμούς. Πλέον, οι περισπασμοί είναι όλο και περισσότεροι. Το κινητό, η ηχορύπανση, η τηλεόραση, οι ειδοποιήσεις από διάφορες εφαρμογές. Πώς θα τελειώσετε τη δουλειά σας, αν αναλώνεστε σε όλα αυτά; Όταν δουλεύετε και θέλετε συγκέντρωση, κλείστε τα όλα. Βάλτε το κινητό σε ένα σημείοπου δε θα έχετε πρόσβαση ή αν το θέλετε κοντά σας και έχετε την αυτοσυγκράτηση, προσπαθήστε να μη τσεκάρετε τα μηνύματά σας κάθε 5 λεπτά. Αν σταματήστε να αφιερώνετε τόσο πολύτιμο χρόνο σε αυτούς τους περισπασμούς, η παραγωγικότητά σας θα βελτιωθεί άμεσα. 


Διαβάστε επίσης: Πώς να είσαι πιο οργανωμένος και παραγωγικός


Τα παραπάνω μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί μέσα στη μέρα, ενώ θα μειωθεί και το άγχος σας. Το να βάζετε προτεραιότητες απαιτεί από εσάς να ξέρετε σε τι πρέπει να επικεντρωθείτε πρώτα και πόσο χρόνο χρειάζεστε γι’ αυτό. Δεν είναι εύκολο, αλλά με εξάσκηση η ζωή σας θα είναι πολύ πιο απλή.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.