Πώς μπορούμε να διακρίνουμε ποιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι μετά το πέρασμα του χρόνου;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Οι άνθρωποι που είναι κοντά μας από επιλογή τους, χωρίς κανένα όφελος είναι φίλοι ζωής. Απέδειξαν έμπρακτα ότι η φιλία τους είναι αληθινή, αντέχει στον χρόνο και η όποια μικρή διαφωνία δεν είναι ικανή να την αφήσει να ξεθωριάσει. Πώς μπορούμε τελικά να διακρίνουμε τους αληθινούς φίλους;

Πλάι τους, νιώθεις ο εαυτός σου 

Στις μέρες μας, όλο και πιο σπάνια, συναντάμε ειλικρινείς και ουσιαστικές φιλίες που αντέχουν στον χρόνο και που είναι εκεί για εμάς, στα εύκολα και στα δύσκολα. 

Με το πέρασμα του χρόνου, το να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι δεν είναι και τόσο εύκολο.

Είτε βγήκατε για μια απλή βόλτα, είτε για καφέ, είτε μαζευτήκατε σε ένα σπίτι για να δείτε την αγαπημένη σας σειρά, το σημαντικό είναι να αισθάνεστε οικεία με τους φίλους σας, χωρίς να έχετε την ανασφάλεια ότι αυτό που θα πείτε μπορεί να σχολιαστεί αρνητικά ή ότι ίσως και να παρεξηγηθείτε.

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε ποιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι μετά το πέρασμα του χρόνου;

Όταν αισθάνεστε ο εαυτός σας, είναι πολύ καλό σημάδι ότι έχετε πλάι σας αληθινούς φίλους, που νοιάζονται ουσιαστικά για εσάς και το δείχνουν. Αυτό, σπανίζει σήμερα, και είναι εξίσου σημαντικό, μια φιλία εκτός από ουσιαστική να είναι και αμοιβαία.


Διαβάστε Επίσης: Πρέπει να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας;


Σου δίνει χρόνο και χώρο να μοιραστείς αλλά και να νιώσεις άνετα κοντά του

Από τη στιγμή που οι φίλοι σας, σας αφήνουν χώρο και χρόνο να μιλήσετε ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία, όχι μόνο νιώθετε μεγαλύτερη οικειότητα, ελευθερία να μοιραστείτε τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς σας ή οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί, αλλά αυτό σας βοηθά παράλληλα να καταλάβετε ότι έχετε τον σωστό φίλο στο πλευρό σας.

Ένας καλός φίλος θα πρέπει να μπορεί να σέβεται τον συνομιλητή του: να σας κάνει, δηλαδή,  να νιώθετε άνετα και να ξέρει να ακούει πρώτα, και μετά να παίρνει θέση. Να είναι καλός ενεργητικός ακροατής και να υπολογίζει την άποψη σου, να τον ενδιαφέρει πως νιώθεις, πώς σκέφτεσαι και να μην εστιάζει στο πώς να σε κριτικάρει. 

Αντίθετα, όταν συνηθίζει να σε διακόπτει, πριν καν σε ακούσει, είναι δείγμα ανθρώπου που μάλλον θέλει να μας κρίνει ή να πει αυτό που θέλει, χωρίς να είναι διατεθειμένος ή χωρίς να θέλει να αφιερώσει χρόνο να μας ακούσει.

Επιδιώκουν να σε συναντήσουν και δεν σε αποφεύγουν 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των αληθινών φίλων είναι ότι δεν αποφεύγουν την συνάντηση μαζί σου. Θέλουν πολύ να σε δουν, τους λείπεις, περνούν όμορφα με την παρέα σου, σου αφιερώνουν χρόνο, ακόμα κι όταν έχουν δύσκολο πρόγραμμα μόνο και μόνο για να σε βοηθήσουν σε κάτι και να σου πουν μια γνώμη.

Συνήθως, όταν είναι και από τις δύο πλευρές η πρόταση για έξω και υπάρχει και διάθεση για να αλλάξει ο ένας από του δύο τον τόπο του ραντεβού, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο άλλος, αυτό είναι ευχάριστο, γιατί φανερώνει ενδιαφέρον κι ότι η φιλία είναι αμοιβαία.

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε ποιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι μετά το πέρασμα του χρόνου;

Τρεις στις πέντε φορές προτείνεις εσύ να βγείτε, αυτό μπορεί να είναι τυχαίο ή μήπως θα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι για το αν υπάρχει εξίσου η ίδια ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά;

Σε “γεμίζουν” με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, δεν σε κάνουν να αμφιβάλλεις 

Όταν εκτός από ιδέες και σκέψεις, μοιράζεστε και τον χρόνο σας, είναι σημάδι ότι το άτομο αυτό, με τη θέληση του σας “χαρίσει” την φιλία του κι ότι είναι εκεί για εσάς. Το σημαντικό είναι αυτό να είναι αμοιβαίο. Έτσι, κι εσείς από την πλευρά σας είναι καλό να δείχνετε στους φίλους σας ότι τους σέβεστε, ότι νοιάζεστε γι’ αυτούς.

Ένας πραγματικός φίλος, δεν σου αφήνει καν χώρο για αμφιβολίες, υποθέσεις ή δεύτερες σκέψεις. Είναι ξεκάθαρος, ειλικρινής κι αληθινός μαζί σας, σας φέρεται με καλοσύνη, ευγένεια, σεβασμό και σας αποδέχεστε όπως είστε, όπως το ίδιο συμβαίνει και με εσάς.


Διαβάστε Επίσης:Χρειάζεσαι φίλους που πιστεύουν σε σένα, όταν εσύ δεν μπορείς να πιστέψεις στον εαυτό σου


Οι πραγματικοί μας φίλοι, ήρθαν για να μείνουν.

Η έννοια της φιλίας έχει για τον καθένα διαφορετική σημασία και άλλη απόχρωση.

Βρίσκεσαι σε μια δύσκολη φάση της ζωής σου, όμως οι φίλοι σου είναι κοντά σου, δείχνοντας τη συμπαράσταση τους και σε στηρίζουν, όπως έκανες κι εσύ σε μια αντίστοιχη περίπτωση; Θέλουν να είναι εκεί και βρίσκουν τον τρόπο. 

Συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ζωής, “βαδίζετε” μαζί, δεν τρέχει ο ένας να ψάχνει τον άλλο γιατί εξαφανίζεται. Έχει μάθει ο ένας από τους δύο να κάνει πίσω όταν έχει άδικο, γιατί υπάρχει αγάπη κι όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται, μέσω υποχωρήσεων. 

Φιλική αγάπη, εκτίμηση, νοιάξιμο, σεβασμός, κατανόηση, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, μερικά από τα χαρακτηριστικά της πραγματικής φιλίας. Μια φιλία που αντέχει στον χρόνο και μένει αλώβητη, ήρθε για να μείνει..

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.