Πώς μοιάζει ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο είναι μια περίοδος δύο εβδομάδων ή περισσότερο κατά την οποία το άτομο εμφανίζει ορισμένα συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης: αισθήματα θλίψης και απελπισίας, κόπωση, αύξηση ή απώλεια βάρους, αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες ή σκέψεις αυτοκτονίας. 

Αυτά τα συμπτώματα είναι επίμονα και δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν, ακόμη και αν είναι αντίθετα με τις συνθήκες του ατόμου. Τα καταθλιπτικά επεισόδια επαναλαμβάνονται περιοδικά στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη.

Μείζων κατάθλιψη – μια χρόνια ασθένεια

Η μείζων κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια. Ταξινομείται ως διαταραχή της διάθεσης, πράγμα που σημαίνει ότι χαρακτηρίζεται από αρνητικά μοτίβα στις σκέψεις και τα συναισθήματα που δεν συνάδουν με τις πραγματικές συνθήκες του ατόμου. Είναι επίσης μια χρόνια ψυχική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θεραπεύεται και ότι μπορεί να έρχεται και να φεύγει, μερικές φορές για ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου. Κάποιος που έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη μπορεί να αισθάνεται καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να εμφανίζει συμπτώματα. Η περίοδος κατά την οποία κάποιος βιώνει τα συμπτώματα ονομάζεται καταθλιπτικό επεισόδιο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με μείζονα κατάθλιψη ζουν με αυτήν ως μια χρόνια ασθένεια. Τα επεισόδια έρχονται και φεύγουν, αν και μπορεί να γίνουν λιγότερο σοβαρά και λιγότερο συχνά με καλή θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ένα άτομο μπορεί να βιώσει ένα μοναδικό επεισόδιο κατάθλιψης, μόνο μία φορά στη ζωή του. Συχνά αυτά τα επεισόδια κατάθλιψης πυροδοτούνται από ένα καταστασιακό γεγονός: ένας θάνατος στην οικογένεια, η απώλεια μιας θέσης εργασίας ή μιας σχέσης, ή κάποιο είδος τραύματος, όπως μια σωματική επίθεση. Αυτό το μεμονωμένο καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να είναι εξίσου σοβαρό με εκείνα που βιώνει κάποιος με υποτροπιάζουσα μείζονα κατάθλιψη, με όλα τα ίδια συμπτώματα και επιμονή.

Πώς μοιάζει ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο

Τα συμπτώματα ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου

Τα διαγνωστικά κριτήρια για τη μείζονα κατάθλιψη περιλαμβάνουν εννέα πιθανά συμπτώματα. Για να διαγνωστεί ένα άτομο, πρέπει να εμφανίσει τουλάχιστον πέντε από αυτά τα συμπτώματα και σημαντική έκπτωση ως αποτέλεσμα αυτών των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Πρόκειται για ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα εννέα πιθανά συμπτώματα του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου είναι τα εξής:

Καταθλιπτική διάθεση

Ένα αίσθημα κατάθλιψης, θλίψης και απελπισίας που είναι έντονο και επίμονο. Αυτό μπορεί να μοιάζει περισσότερο με ευερεθιστότητα στα παιδιά, τους εφήβους και τους άνδρες.

Απώλεια ενδιαφέροντος

Σημαντική απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για την εκτέλεση κανονικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων καθημερινών δραστηριοτήτων όπως οι δουλειές του σπιτιού αλλά και τα χόμπι, η εργασία ή το σχολείο.

Αλλαγές στο βάρος

Σημαντική απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους που δεν είναι σκόπιμη αλλά προκαλείται από υπερκατανάλωση τροφής ή απώλεια όρεξης.

Πώς μοιάζει ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο

Αλλαγές στον ύπνο

Είτε υπερβολικός ύπνος είτε αϋπνία και δυσκολία στον ύπνο.

Ταραχή ή καθυστέρηση

Αναστατωμένη και ανήσυχη έκφραση ή επιβραδυνόμενη επίδραση που είναι αξιοσημείωτη σε όποιον παρατηρεί.

Κόπωση

Κόπωση και απώλεια ενέργειας που είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό και δεν μπορεί να εξηγηθεί απλά από την έλλειψη ύπνου ή από χαμηλής ποιότητας ύπνο.

Υπερβολικές ενοχές

Αισθήματα βαθιάς ενοχής και ντροπής, ένα αίσθημα ότι είστε άχρηστοι.

Διαταραγμένη σκέψη

Δυσκολία συγκέντρωσης, λήψης αποφάσεων και εστίασης σε οτιδήποτε, ακόμη και στην απλή παρακολούθηση τηλεόρασης.

Σκέψεις αυτοκτονίας

Σκέψεις θανάτου, αυτοκτονίας και αυτοκτονικού σχεδιασμού ή απόπειρες αυτοκτονίας.

Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι επίμονα και εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλη ιατρική κατάσταση ή από κατάχρηση ουσιών. Μπορεί να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση των συμπτωμάτων από άτομο σε άτομο και από ορισμένους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εκφράζουν θυμό και ευερεθιστότητα και να κάνουν ριψοκίνδυνες επιλογές, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται θλίψη, ενοχές και ντροπή.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.