Πώς με βοήθησε η συστηματική περιποίηση της επιδερμίδας μου στο άγχος που προκαλεί η πανδημία

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού

Τον τελευταίο χρόνο, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζωές μας έχουν αλλάξει κατεύθυνση, έχουν μείνει στάσιμες ή έχουν αρχίσει να βαδίζουν προς τα πίσω. Τίποτα δεν είναι στο χέρι μας πια, είναι πολύ δύσκολο –ίσως και ακατόρθωτο- να δημιουργήσουμε το αύριο με δικούς μας όρους, που θα είναι σύμφωνοι με την πορεία που επιθυμούμε να χαράξουμε. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες, καθημερινά μαθαίνουμε κάτι νέο, εβδομαδιαία πλέον, οι ρυθμοί ζωής μας αλλάζουν ανάλογα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων που εκτιμούν την κατάσταση και λέξεις όπως η σταθερότητα, κανονικότητα και η ρουτίνα σιγά σιγά εξαφανίζονται από το λεξιλόγιο της καθημερινής μας ζωής. 

Αναμφίβολα αυτό έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία όλων μας. Άλλοι το βιώνουν ως μόνιμο άγχος, άλλοι ως πανικό, άλλοι ως θλίψη καθότι το μέλλον είναι πολύ θολό ακόμη. Προσωπικά, όλη αυτή η κατάσταση με αγχώνει πολύ. Καθώς είμαι ένας άνθρωπος που για να λειτουργήσω αποτελεσματικά σε ό,τι κι αν κάνω, χρειάζομαι πρόγραμμα και πειθαρχία στην τήρησή του, όλη αυτή η αστάθεια στα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά πράγματα μου δημιουργεί μία επίμονη ανησυχία που παρεμβάλλει κάθε σκέψη μου, κάθε οργανωμένη μου προσπάθεια να ολοκληρώσω ένα έργο, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μου και πολλές φορές με εξουθενώνει τόσο ψυχολογικά που η κόπωση γίνεται σωματική. 

Πάντοτε με ενδιέφερε η προσωπική περιποίηση, από μικρή θυμάμαι να ξεφυλλίζω σελίδες περιοδικών και να χαζεύω με τις ώρες τις στήλες για την ομορφιά και το μακιγιάζ. Τα τελευταία χρόνια, η αγαπημένη μου ασχολία είναι να δοκιμάζω προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος και να τα εντάσσω στη ρουτίνα μου. 

Ρουτίνα. Πόσο άγνωστη μοιάζει πια αυτή η λέξη; Κι όμως, τους τελευταίους 11 μήνες η προσωπική μου περιποίηση είναι ό,τι πιο κοντινό στη λέξη ρουτίνα, ό,τι πιο ζωντανό σε αυτή την ανιαρή πραγματικότητα που ζούμε, ό,τι πιο σταθερό και αμετάβλητο στη ζωή μου. Η πειθαρχία την οποία ακολουθώ καθημερινά για την περιποίηση του προσώπου μου, δε μου έχει προσφέρει μόνο λαμπερή και καθαρή επιδερμίδα. Μου έχει προσφέρει ψυχική ηρεμία, στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς για λίγα λεπτά τη μέρα. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπιτικά καλλυντικά για περιποίηση προσώπου


Μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό, που επικρατεί, εγώ καταφέρνω και κάνω έστω και ένα πράγμα καθημερινά, δύο φορές την ημέρα, είτε βρισκόμαστε υπό καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας είτε όχι, είτε ετοιμάζομαι για να πάω στη δουλειά είτε για να ανοίξω τον υπολογιστή μου για να εργαστώ από το σπίτι. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιποίηση προσώπου για λίγο πριν τον ύπνο


Μέσα σε όλη αυτή την βαβούρα που επικρατεί, τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, τις εντάσεις, την αδράνεια, έχω καταφέρει να κρατήσω μέσα μου ένα αίσθημα σταθερότητας και ρυθμικότητας που λείπει πλέον από την καθημερινή μας ζωή.  Και αν μη τι άλλο, η καθημερινή ζωή χαρακτηρίζεται από ρυθμό και επανάληψη, διότι αν αυτά τα δύο εκλείπουν τότε οι συνθήκες ξεφεύγουν από τη σφαίρα του καθημερινού και βιώνονται ως εξαιρέσεις.

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.