Κι όμως, μπορείτε να παραμείνετε ο εαυτός σας ακόμη και όταν η πίεση από τους πιο κοντινούς κι αγαπημένους σας …
Πώς καταλαβαίνεις τους καλούς φίλους;
Οι φίλοι είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Πώς ξεχωρίζουμε όμως ποιοι είναι εκείνοι που αξίζει να κρατήσουμε και ποιοι όχι;
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Έχει την ανάγκη να ζει μέσα στην κοινωνία, ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο. Εύλογο λοιπόν είναι να δημιουργεί δεσμούς φιλίας με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις.
Αρκετές φορές όμως είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τους καλούς από τους κακούς φίλους. Δείτε, λοιπόν, ποια είναι τα κύρια γνωρίσματα ενός καλού φίλου.
Χαίρεται με τη χαρά σου
Ένας φίλος πρέπει να ακολουθεί τα συναισθήματά σου. Αν εσύ είσαι χαρούμενος πρέπει να είναι και αυτός ευτυχισμένος με τη χαρά σου και να λυπάται με τη λύπη σου. Να έχει αυτό που ονομάζουμε ενσυναίσθηση. Αυτό δείχνει ειλικρινή διάθεση και ενδιαφέρον από μέρους του.
Αν δεν είναι ευτυχισμένος όταν είμαστε και εμείς, δείχνει ζήλια ή ίσως και φθόνο για εμάς, χαρακτηριστικά που δεν αρμόζουν σε μια σωστή φιλία.
Διαβάστε επίσης: Πώς γινόμαστε πιο ελκυστικές μέσω της ενσυναίσθησης
Σε ωθεί να γίνεις καλύτερος
Οι καλοί μας φίλοι είναι αυτοί που μας ωθούν να γίνουμε καλύτεροι. Είτε παρακινώντας μας να αναπτύξουμε δεξιότητές μας είτε υποδεικνύοντάς μας αρνητικές συμπεριφορές μας είτε βοηθώντας μας σε κάτι που είμαστε αδύναμοι, οι φίλοι οφείλουν να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας.
Αντίστοιχα αυτά είναι και τα γνωρίσματα που πρέπει να έχουμε και εμείς αν θέλουμε να είμαστε καλοί φίλοι.
Είναι ειλικρινής και κρατάει μυστικά
Ο καλός φίλος δεν σημαίνει ότι εθελοτυφλεί και μας επιβραβεύει όταν κάνουμε λάθη. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές φορές θα μας πει αλήθειες που μπορεί να μην μας αρέσουν, μόνο και μόνο για να μας βοηθήσει να διορθωθούμε και να φτάσουμε πιο κοντά στην αυτογνωσία. Και, φυσικά, οι συμβουλές του βασίζονται στην προσωπική του άποψη, όμως η ειλικρινής γνώμη πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη.
Επιπλέον στον καλύτερό μας φίλο έχουμε εμπιστοσύνη και του λέμε τα μυστικά μας. Σίγουρα λοιπόν θέλουμε ο φίλοι μας να είναι εχέμυθος και να κρατά τα μυστικά που του έχουμε πει για τον εαυτό του, όπως αντίστοιχα θα κάναμε και εμείς.
Δημιουργούν δράματα
Αν ο φίλος σας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα ή σας κατηγορεί για διάφορες καταστάσεις για τις οποίες μπορεί και να μην έχετε καμία απολύτως σχέση, τότε κάτι δεν πηγαίνει σωστά με τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
Το ίδιο ισχύει και αν πολλές καταστάσεις που δημιουργούνται μεταξύ σας μεγαλοποιούνται χωρίς λόγο και προκύπτουν συνέχεια μεγάλοι τσακωμοί. Τα άτομα αυτά είναι τοξικά και σας στερούν αρκετό χρόνο από τη ζωή σας.
Διαβάστε επίσης: Πώς επιλέγουμε τους φίλους μας;
Εγωιστική και ανταγωνιστική συμπεριφορά
Όταν όλα όσα συμβαίνουν, ακόμα και όταν δεν έχουν σχέση με αυτόν, λειτουργεί σαν να τον αφορούν, τότε αυτό είναι ένα αρνητικό δείγμα γραφής.
Φυσικά δεν λέμε να παραμελεί τον εαυτό του αλλά μερικά ζητήματα όντως δεν έχουν να κάνουν με αυτόν. Θέλουμε λοιπόν έναν άνθρωπο δίπλα μας που να μας ακούει και να μην ασχολείται συνέχεια και αποκλειστικά με τις δικές του ανάγκες.
Επιπλέον συνέχεια της παραπάνω συμπεριφοράς είναι το να μας υποβαθμίζει και να προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να φαίνεται καλύτερος από εμάς. Είναι λογικό να μην είμαστε όλοι οι άνθρωποι καλοί στα ίδια πράγματα αλλά σίγουρα δεν θέλουμε κάποιον να μας ανταγωνίζεται σε όλα.
Αντιθέτως η σωστή φιλία πρέπει να ενεργοποιεί την αυτοβελτίωση και όχι να υπονομεύει ο ένας τον χαρακτήρα του άλλου.