Πώς η τριχοφυΐα στο πρόσωπο μιας γυναίκας επηρεάζει τον ψυχισμό της;

Συντάκτης: Flowmagazine

Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που εμφανίζουν υπερβολική τριχοφυΐα, θεωρούν τον εαυτό τους «μη φυσιολογικό», με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ψυχολογία τους. 

Υπερβολική τριχοφυϊα= κακή ψυχολογία

Κυμαίνεται από αόρατη έως έντονη στην περιοχή του άνω χείλους, του πιγουνιού, του λαιμού ή της φαβορίτας, πάντα όμως αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά της.  Τις περισσότερες φορές ο ψυχισμός τους επηρεάζεται  από την αποδοκιμασία που αποτυπώνεται στα πρόσωπα των ατόμων του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, που μαζί με το χρόνο, την ενέργεια και τα χρήματα που δαπανώνται για την αφαίρεση των τριχών, επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με πολύ έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπό τους παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και φόβο ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων, συγκριτικά με εκείνες που έχουν καθαρό, χωρίς τρίχες πρόσωπο. Περιγράφουν, επίσης, με μελανότερα χρώματα την ποιότητα της ζωής τους, σε σχέση με τις περιγραφές γυναικών που πάσχουν από δερματικές παθήσεις, όπως το  έκζεμα ή η ψωρίαση.

Άμεση αντιμετώπιση

Αυτές οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των γυναικών δεν πρέπει να παραβλέπονται, αλλά να αντιμετωπίζονται άμεσα.

«Η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την υπερτρίχωση και τον δασυτριχισμό. Η υπερτρίχωση δεν οφείλεται σε πραγματικό παθολογικό πρόβλημα, ενώ ο δασυτριχισμός αφορά στην ανδρογεννητικού τύπου ανάπτυξη των τριχών, δηλαδή σε σημεία που παρουσιάζουν τριχοφυΐα οι άνδρες.

Πώς η τριχοφυΐα στο πρόσωπο μιας γυναίκας επηρεάζει τον ψυχισμό της;

Η εμφάνισή της υπερτρίχωσης είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων και ιατρικών παθήσεων. Αλλά όποια κι αν είναι η αιτία, η επίπτωσή της προκαλεί σημαντικό πρόβλημα στις γυναίκες, διότι ξεφεύγει από το αισθητικά αποδεκτό της εποχής μας, δεδομένου ότι σήμερα οι τρίχες στο πρόσωπο, όπως άλλωστε και στο σύνολο του σώματος ανδρών και γυναικών, είναι ανεπιθύμητες και από τα δύο φύλα», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Τα αίτια

Η κληρονομικότητα και οι διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος είναι οι συνηθέστεροι λόγοι της έντονης τριχοφυΐας. Στις ενδοκρινικές διαταραχές περιλαμβάνεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο προκαλεί υπερπαραγωγή ανδρογόνων, το σύνδρομο Cushing, μια σπάνια πάθηση που προκαλεί υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης και η συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων, που επίσης πυροδοτεί την παραγωγή ανδρογόνων. Ανισορροπία ορμονών παρατηρείται επίσης κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και κατά τη γήρανση, αλλά και μετά από αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους, οπότε συχνά παρατηρείται υπερτρίχωση σε αυτές τις περιόδους. Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ανεπιθύμητης τριχοφυΐας στο πρόσωπο έχουν και οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη ή λαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν τριχοφυΐα, όπως στεροειδή, αγωγές για την επιληψία και χημειοθεραπεία.

Πώς η τριχοφυΐα στο πρόσωπο μιας γυναίκας επηρεάζει τον ψυχισμό της;

Πώς αντιμετωπίζεται;       

Για την αντιμετώπιση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο, απαιτείται ιατρικός έλεγχος, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία που την προκαλεί και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, η τριχοφυΐα στο πηγούνι, το μουστάκι ή στο λαιμό που δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα δεν αποτελεί ιατρικό πρόβλημα. Οπότε, το μόνο που χρειάζεται είναι η αισθητική αποκατάσταση.

«Οι επιλογές αφαίρεσης των ανεπιθύμητων τριχών από το πρόσωπο είναι με τσιμπιδάκι, κλωστή, χαλάουα, κερί, κρέμα, μηχανή, ηλεκτρόλυση και με λέιζερ. Όλες οι επιλογές, πλην των δύο τελευταίων, δεν είναι μόνιμες, οπότε πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, δεν είναι ανώδυνες και μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στο δέρμα, όπως εγκαύματα, θυλακίτιδες και άλλα.

Η ηλεκτρόλυση είναι μια μέθοδος που για να φέρει μόνιμα αποτελέσματα απαιτεί μεγάλο αριθμό συνεδριών, ιδίως όταν η δεξιότητα του τεχνικού και η εκπαίδευσή του είναι ανεπαρκής.

Η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος απαλλαγής από την τριχοφυΐα στο πρόσωπο είναι η αποτρίχωση με laser. Η μέθοδος αυτή είναι μόνιμη γιατί καταστρέφει τα τριχοθυλάκια και απολύτως ανώδυνη όταν πραγματοποιείται με σύγχρονα μηχανήματα. Είναι κατάλληλη για κάθε τύπο και χρώμα δέρματος και τρίχας και δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας. Η ρύθμιση των παραμέτρων ( για παράδειγμα, η  ένταση,η  διάρκεια παλμών, η διάμετρος spot) από έμπειρο ιατρό, αποκλείει τον κίνδυνο πρόκλησης παρενεργειών και το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται γρηγορότερα.

Από την  πρώτη  κιόλας συνεδρία, η οποία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά για την περιοχή του προσώπου, η τριχοφυΐα μειώνεται κατά 10-25%, κατά 40-50% στη 3η συνεδρία και κατά 95% με την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ο τελικός αριθμός των συνεδριών που θα απαιτηθούν εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής της, αλλά και τη συνέπεια στην επανάληψη των συνεδριών, καθώς είναι πολύ σημαντικό το laser να “χτυπάει” τις τρίχες όταν αυτές βρίσκονται σε αναγενές στάδιο», καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…