Πώς η σεξουαλική απόκριση επηρεάζεται από την κατάσταση της υγείας της γυναίκας;

Συντάκτης: Flowmagazine

Ποια είναι τα  προβλήματα υγείας που ενδεχομένως  να επηρεάσουν αρνητικά την σεξουαλική απόκριση της γυναίκας;

Τι σημαίνει σεξουαλική απόκριση;

Με τον όρο σεξουαλική απόκριση περιγράφεται σχηματικά ο τρόπος, δια του οποίου τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες ανταποκρίνονται στα ερωτικά ερεθίσματα. Σύμφωνα με το πρότυπο, που περιέγραψαν οι συγκεκριμένοι συγγραφείς, η ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία υποδιαιρείται σε τέσσερις διακριτές φάσεις:

  • της διέγερσης (excitement)
  • της σταθεροποίησης (plateau)
  • του οργασμού (orgasm)
  • της λύσης (resolution).

Φαίνεται δε, πως ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης παρουσιάζει ομοιότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και απεικονίζεται παρακάτω:

Πώς η σεξουαλική απόκριση επηρεάζεται από την κατάσταση της υγείας της γυναίκας;

Η σεξουαλική απόκριση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχει το σώμα με τα διάφορα συστήματά του και πιο συγκεκριμένα το γεννητικό, το καρδιαγγειακό και το ενδόκρινο (το σύστημα μέσω των οποίων εκκρίνονται οι ορμόνες). Όμως το σώμα στο πλαίσιο και της σεξουαλικής απόκρισης, αλληλοεπιδρά έντονα τόσο με την ψυχή όσο και με το πνεύμα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το πλήθος των παραγόντων, που επηρεάζουν τη σεξουαλική απόκριση στη γυναίκα.

Ποια προβλήματα υγείας ενδεχομένως, να επηρεάσουν αρνητικά την σεξουαλική απόκριση της γυναίκας;

Ενδεχόμενα χρόνια προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει η γυναίκα σαφώς και μπορούν να επηρεάσουν την σεξουαλική της απόκριση. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προσκόμματα στη σεξουαλική της ζωή τόσο λόγω αυτών καθαυτών των σωματικών προβλημάτων που τα συνοδεύουν, όσο και λόγω των αρνητικών επιπτώσεών τους στην ψυχολογία της γυναίκας. Για παράδειγμα, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει κινητικά προβλήματα, που παρεμποδίζουν την σεξουαλική επαφή, ενώ ασθένειες του καρδιαγγειακού ή του αναπνευστικού συστήματος, συνδέονται σε μερικές περιπτώσεις με δύσπνοια κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε, πως υπάρχουν και διάφορα φάρμακα, που αναστέλλουν τη σεξουαλική απόκριση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν διάφορα αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα. Αρνητική επίδραση στη σεξουαλική απόκριση έχει και η χρήση κοκαΐνης και η κατάχρηση οινοπνεύματος.

Η σεξουαλική απόκριση της γυναίκας επηρεάζεται αρνητικά και από ενδεχόμενη σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου της. Όμως η επιτυχής θεραπεία της ανικανότητας του συντρόφου είναι αρκετή, για να επανέλθει και η δική της σεξουαλική της επιθυμία.

Πώς η σεξουαλική απόκριση επηρεάζεται από την κατάσταση της υγείας της γυναίκας;

Η υπογονιμότητα  μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική απόκριση της γυναίκας;

Η υπογονιμότητα με τη στενή έννοια του όρου δεν αντιμετωπίζεται από τους γιατρούς ως «ασθένεια». Εντούτοις, τα υπογόνιμα ζευγάρια σε ψυχολογικό επίπεδο εκλαμβάνουν τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση ως ασθένεια και μάλιστα σοβαρή. Έτσι επιβαρύνεται η ψυχολογία αμφοτέρων των συντρόφων, που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και κατ’ επέκτασιν παρουσιάζονται προσκόμματα στη σεξουαλική απόκριση τόσο της γυναίκας, όσο και του άνδρα.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία της γυναίκας είναι ένα πρόβλημα, που μπορεί να εμφανισθεί σε υπογόνιμα ζευγάρια. Ενδεχόμενη υπογονιμότητα επηρεάζει αρνητικά την εικόνα, που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της και συχνά της προκαλεί αισθήματα απελπισίας, ενώ την κάνει να αισθάνεται και λιγότερο θελκτική.

Την περίοδο εξάλλου, κατά την οποία το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει, συνιστάται σεξουαλική επαφή στις συγκεκριμένες γόνιμες ημέρες της γυναίκας. Η κατάσταση αυτή αφαιρεί το στοιχεία του αυθορμητισμού από τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία στη γυναίκα. Παράλληλα το άγχος, που προκαλεί η αναμονή των αποτελεσμάτων των διαφόρων εξετάσεων, περιπλέκει περαιτέρω τη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…