Πώς η κυκλική οικονομία μπορεί να συμβάλει στο Sustainable living

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τα καλά νέα είναι ότι η αγορά σήμερα υιοθετεί και ασκεί μια κυκλική οικονομία που αποτελεί θεμελιώδεις αρχές όπως η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση ως βάση για μια βιώσιμη ζωή.

Η τρέχουσα οικονομική αγορά περιλαμβάνει την παραγωγή και την κατασκευή διαφόρων προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά στη συνέχεια πωλούνται, χρησιμοποιούνται και τελικά απορρίπτονται ως απόβλητα.

Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο συστημικής λύσης που περιορίζει την υπερβολική σπατάλη πρώτων υλών και καταναλισκόμενων προϊόντων. Το πλαίσιο αυτό υπάρχει για την αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων όπως η ρύπανση από τα απόβλητα, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οικοσύστημα ήταν επιρρεπές στη βραχυπρόθεσμη κατανάλωση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βιώσιμη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, με την κυκλική οικονομία, οι εποχές έχουν αλλάξει, καθώς αποτελεί μια παγκόσμια στρατηγική που εμπλέκεται άμεσα με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Γιατί να στραφείτε σε μια κυκλική οικονομία;

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, αυξάνεται και η ζήτηση για πρώτες ύλες. Ωστόσο, τα κακά νέα είναι ότι η προσφορά αυτών των υλικών είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράγονται ετησίως πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων- αυτό επηρεάζει αρνητικά το οικοσύστημα.

Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη οι βιομηχανίες της αγοράς να στραφούν σε μια κυκλική οικονομία, καθώς στοχεύει στο κλείσιμο των κύκλων της ροής των πόρων. Με την κατανόηση ότι η έξυπνη χρήση των πρώτων υλών μπορεί να μειώσει τη ρύπανση, το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι επωφελές. Δίνει κυρίως έμφαση στη μετατόπιση του τρόπου με τον οποίο τα υλικά εξάγονται, κατασκευάζονται, χρησιμοποιούνται και επαναχρησιμοποιούνται, δημιουργώντας νέα καταναλωτική ιδιοκτησία και λιγότερες εκπομπές αποβλήτων και ρύπανση.

Πώς η κυκλική οικονομία μπορεί να συμβάλει στο Sustainable living

Οφέλη της κυκλικής οικονομίας

Ακολουθούν ορισμένα εντυπωσιακά οφέλη της κυκλικής οικονομίας:

Στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές αποβλήτων

Ο κύριος στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι η επαναχρησιμοποίηση πόρων και προϊόντων, μειώνοντας κάθε πτυχή της παραγωγής αποβλήτων. Μηδενικά απόβλητα, σε αυτή την περίπτωση, σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη διάθεση σκουπιδιών, ιδίως μη βιοδιασπώμενων αποβλήτων, όπως πλαστικά, χαρτί, μέταλλο και γυαλί. Μπορεί επίσης να σημαίνει λιγότερες χωματερές και την ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές εξόρυξης.

Η εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας επιτρέπει σημαντικά την ευημερία του οικοσυστήματος και δημιουργεί καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες για τις βιομηχανίες που αναπτύσσονται και διαχειρίζονται τα απόβλητα.

Είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις

Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση υλικών αποβλήτων μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τις επιχειρήσεις, καθώς έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων βιομηχανιών. Οι εταιρείες αποκτούν επίσης μεγαλύτερη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας και παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους ενδιαφερόμενους για εργασία και τους καταναλωτές. Το μοντέλο τους επιτρέπει να επικεντρώνονται λιγότερο στις νέες πρώτες ύλες και περισσότερο στα ανακυκλωμένα προϊόντα. Για παράδειγμα, αναδύονται επιχειρήσεις που ασχολούνται με ανακατασκευασμένα παλιά αντικείμενα και ηλεκτρονικά είδη. Ισχύει επίσης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, διότι τους παρέχει την ευκαιρία να μειώσουν το κόστος των πρώτων υλών και της παραγωγής τους, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους.

Επιπλέον, η πρακτική αυτή επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσελκύουν πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράζουν μεταχειρισμένα αντικείμενα σε φθηνότερες τιμές, γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένη πελατειακή αφοσίωση.

Αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης

Μια μελέτη του 2018 εκτιμά ότι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία θα μπορούσε να επιτρέψει στις παγκόσμιες αγορές να δημιουργήσουν 500.000 νέες θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία. Οι θέσεις εργασίας που αρχικά χάθηκαν στη γραμμική οικονομία μπορούν να δημιουργηθούν με τη χρήση της κυκλικής οικονομίας. Αυτό οφείλεται στην εμφάνιση νέων βιομηχανιών που ασχολούνται με επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα. Για παράδειγμα, τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι παραδείγματα επαναχρησιμοποιήσιμων προϊόντων.

Η κυκλική οικονομία επιτρέπει τη μεταπώληση ήδη χρησιμοποιημένων ρούχων, αποκτώντας υψηλή καταναλωτική βάση και αφοσίωση. Ταυτόχρονα, σας επιτρέπει να απασχολείτε περισσότερους ανθρώπους στα καταστήματά σας δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τις εξειδικευμένες μάζες εξασφαλίζοντας την άνθηση της επιχείρησής σας στην αγορά.

Πώς η κυκλική οικονομία μπορεί να συμβάλει στο Sustainable living

Μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Τα τρόφιμα και άλλα απόβλητα ευθύνονται για πάνω από 170 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Δεν αποτελεί μυστικό ότι αυτές οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επηρεάζουν το στρώμα του όζοντος, γεγονός που μεταφράζεται σε αρνητικές κλιματικές αλλαγές. Ως εκ τούτου, η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία που διατρέχει τους τομείς της γεωργίας, του νερού, της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής είναι ζωτικής σημασίας.

Το μοντέλο αυτό ενθαρρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πόρων και την επαναχρησιμοποίηση υλικών, μειώνοντας τις εκπομπές αποβλήτων και τελικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας;

Η κυκλική οικονομία γίνεται αντιληπτή ως ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των φυσικών πόρων για τη μείωση των αποβλήτων και της ρύπανσης.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, καθώς έχει παρουσιάσει πολύτιμες λύσεις που διατρέχουν όλους τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Η κυκλική οικονομία αποσκοπεί στη βελτίωση της γεωργίας, της ενέργειας, της ύδρευσης και της αποχέτευσης και των τομέων της κλιματικής αλλαγής, ώστε να επηρεάσει θετικά τη βιώσιμη διαβίωση.

Η κυκλική οικονομία σχετίζεται με τη βιωσιμότητα, καθώς ενθαρρύνει και χρησιμοποιεί διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα και τεχνολογίες, μειώνοντας τον αριθμό των μη βιώσιμων προϊόντων. Επιπλέον, ο ΟΗΕ συζητά τη μείωση της πίεσης στους φυσικούς πόρους που θα μπορούσε να απειλήσει την απώλεια της βιοποικιλότητας και επιτρέπει στα άτομα να επινοήσουν νέες εφευρέσεις επαναχρησιμοποίησης πρώτων υλών και παλαιών αποβλήτων, επηρεάζοντας θετικά τις βιώσιμες επιλογές διαβίωσης.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.