Πως επηρεάζει ένα διαζύγιο την οικογένεια και η σωστή διαχείριση

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Το διαζύγιο είναι μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται σωστή διαχείριση. Πόσο μάλλον όταν στην μέση υπάρχουν και παιδιά. Είναι σίγουρο πως μπορείτε να τα καταφέρετε. Ας δούμε τον τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια συναντάται συχνότερα το διαζύγιο σαν επιλογή. Ο χωρισμός των γονιών, είναι πιθανότερο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών ηλικίας 7 έως 14 ετών, ενώ το πρόβλημα είναι μικρότερο έως ανύπαρκτο για τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά.

Σίγουρα είναι μια επίπονη διαδικασία για την οικογένεια και αρκετά ψυχοφθόρα. Παρόλα αυτά το διαζύγιο είναι πάντα καλύτερο από ένα τοξικό περιβάλλον με εντάσεις και φασαρίες, για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας.

Ας δούμε όμως τρόπους που θα σε βοηθήσουν να το χειριστείς σωστά αν έχεις παιδιά

  • Μιλήστε στα παιδιά σας για αυτή την κατάσταση. Καλό είναι η συζήτηση να γίνει σε κλίμα συνεργασίας και ειλικρίνειας, χωρίς αμφιθυμικά συναισθήματα ή εντάσεις.

Τα περισσότερα παιδιά συνήθως γνωρίζουν και νιώθουν πως η σχέση των γονιών τους έχει σοβαρά προβλήματα που, όταν αποσιωπούνται, η αγωνία και ο φόβος τους παρατείνονται και μεγεθύνονται.

  • Εξηγείστε πως αποφασίσατε να χωρίσετε μεταξύ σας αλλά όχι και από αυτά. Τα παιδιά τείνουν να κυριεύονται από ενοχές όταν η σχέση των γονέων είναι συγκρουσιακή και διαλύεται. Φροντίστε να καταλάβουν πως αυτά δεν φέρουν καμία ευθύνη για την επιλογή αυτή.
  • Αφήστε τα να σας εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Όσο δύσκολο και αν είναι πρέπει να βγάλετε από μέσα σας όλοι μαζί την πικρία για αυτή την εξέλιξη.

Ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε την παρακάτω έκφραση: «Πριν χρόνια ερωτευτήκαμε και παντρευτήκαμε, ύστερα κάναμε εσάς, δυστυχώς κάποιες φορές τα συναισθήματα σε ένα ζευγάρι αλλάζουν και πλέον κρίνουμε ότι είναι καλύτερο να χωρίσουμε παρά να συμβιώνουμε σε ένα κλίμα τσακωμών και εντάσεων»

  • Ακόμα πρέπει να κατανοήσουν πως τα συναισθήματά σας δεν αλλάζουν για αυτά. Πρέπει να συνεχίσουν να νιώθουν ασφάλεια κοντά σας και πως τα συναισθήματα αγάπης και φροντίδας απέναντί τους δεν μεταβάλλονται. Δώστε τους να καταλάβουν πως θα είστε δίπλα τους και οι δυο όποτε σας χρειαστούν.
  • Αφήστε χρόνο στα παιδιά σας να διατυπώσουν ερωτήσεις και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Προσπαθήστε οι απαντήσεις σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς.
  • Καλό είναι να συζητηθούν αλλαγές που θα γίνουν σε πρακτικά ζητήματα όπως με ποιον γονέα θα μείνουν, πού θα μείνουν, πού και πότε θα βλέπουν τον γονέα που θα αποχωρήσει. Έτσι δεν θα έχουν απορίες και θα έχουν στο μυαλό τους τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.
  • Είναι αρκετά σύνηθες οι γονείς υποκινούμενοι από τις ενοχές που νιώθουν λόγω του διαζυγίου, να αλλάζουν την συμπεριφορά τους ως προς τα παιδιά. Τα όρια πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν.
  • Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι για την πορεία της συζυγικής σχέσης αποφασίζουν μόνο οι γονείς. Τα παιδιά έτσι θα απελευθερωθούν από την σκέψη ότι έχουν την ευθύνη να τα ξαναβρούν οι γονείς τους, με αποτέλεσμα να επενδύσουν σε άλλα υγιή κομμάτια της καθημερινότητάς τους όπως οι φίλοι τους και οι δραστηριότητές τους.
  • Μπορείτε να αναζητήσετε έναν ειδικό που θα σας κατευθύνει με σωστό τρόπο. Με τη σωστή βοήθεια και καθοδήγηση, τα συναισθήματα δουλεύονται και εκφράζονται με εποικοδομητικό τρόπο.

Κάθε μεγάλη αλλαγή ζωής είναι μια ευκαιρία να κοιτάξεις μέσα σου και να φροντίσεις τον εαυτό σου. Χρειάζεται χρόνο για να αποδεχτείς το διαζύγιο και να συνηθίσεις την νέα σου ρουτίνα. Αγάπησε τον εαυτό σου και συνέχισε δυναμικά χωρίς να φοβάσαι τα νέα δεδομένα. Θα τα καταφέρεις!

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.