Πώς επηρεάζει το σώμα σου ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη

Συντάκτης: Flowmagazine

Πέντε τρόποι με τους οποίους ο υπερβολικός χρόνος μπροστά σε τηλέφωνα, υπολογιστές και τηλεοράσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα και το μυαλό σου.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μπροστά σε τηλέφωνα, υπολογιστές και τηλεοράσεις. Καθώς ο κόσμος εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, οι ζωές μας έχουν αρχίσει επίσης να περιστρέφονται κυρίως γύρω από τις οθόνες.

Αν και υπάρχουν ποικίλοι τρόποι με τους οποίους οι συσκευές με οθόνη έχουν κάνει τη ζωή μας σημαντικά πιο εύκολη, υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη στο σώμα και το μυαλό μας.

Παρακάτω θα δεις πέντε τρόπους με τους οποίους ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου.

  1. Θα μπορούσες να αναπτύξεις προβλήματα πέψης

Μια από τις πιο κοινές συνέπειες του υπερβολικού χρόνου που αφιερώνεις μπροστά από μία οθόνη είναι προβλήματα στην πέψη.

Πώς επηρεάζει το σώμα σου ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη

Σύμφωνα με μελέτες, η γαστρεντερική οδός και ο εγκέφαλός μας επικοινωνούν μέσω του «άξονα εγκεφάλου-εντέρου». Αυτός ο άξονας διευκολύνεται από τα κύτταρα του σώματός μας, γι’ αυτό κάθε φορά που βιώνουμε λιγότερη φυσική δραστηριότητα και παραμένουμε καθιστοί στα τηλέφωνά μας, επηρεάζεται αυτή η σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου.

Τα αποτελέσματα είναι κράμπες, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος.


Διαβάστε επίσης: 10 συμβουλές για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας


  1. Μπορεί να χαλάσουν τα δόντια σου

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στο τηλέφωνό σου τόσο περισσότερο χαλάνε τα δόντια σου.

To να μένεις κολλημένη σε μια οθόνη τις περισσότερες φορές έχει ως αποτέλεσμα να ζητάς κάποιο σνακ και να καταναλώνεις αλόγιστα ανθυγιεινές τροφές, όπως αναψυκτικά, σνακ με ζάχαρη και πατατάκια. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη στοματική σου υγεία.

Πώς επηρεάζει το σώμα σου ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη

Εξάλλου, αν τα χέρια σου δεν είναι απασχολημένα, αρχίζεις υποσυνείδητα να τσιμπολογάς και να καταστρέφεις τα δόντια σου.


Διαβάστε επίσης:Τα δόντια μας, σύμβολο υγείας και ομορφιάς


  1. Η συναισθηματική σου κρίση μπορεί να αποδυναμωθεί

Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη σε κάνει λιγότερο κοινωνική, καθώς δεν αλληλεπιδράς άμεσα με τους ανθρώπους, αλλά και η ίδια η απομόνωση μπορεί επίσης να βλάψει τη συναισθηματική σου κρίση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά που στερούνται τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις και μπορούν να αναπτύξουν αντικοινωνικές τάσεις. Μια μεγάλη ανησυχία είναι το πώς αυτό μπορεί να εκτεθούν εύκολα και άμεσα στη βία λόγω της υπερβολικής προβολής της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Διαβάστε επίσης:Τι συνέβη σε ένα παιδί που έμεινε 7 μήνες μακριά από οθόνες;


  1. Μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία

Όταν αφιερώνεις τόσο πολύ χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση ή κάνοντας scrolling στο τηλέφωνό σου, διατρέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Όχι μόνο είναι πιο εύκολο να τρως ανθυγιεινά τρόφιμα ενώ παρακολουθείς τηλεόραση, αλλά πολλές διαφημίσεις για ανθυγιεινά τρόφιμα στο διαδίκτυο στοχεύουν στα ευάλωτα παιδιά.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια άμεση σχέση μεταξύ του περισσότερου χρόνου στην οθόνη και της αυξημένης παχυσαρκίας. Τα παιδιά μπορεί να διατρέχουν κίνδυνοπαιδικής παχυσαρκίας, καθώς η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η συχνή κατανάλωσηjunk food μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους.


Διαβάστε επίσης: App κατά της παχυσαρκίας


  1. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην πλάτη και στον αυχένα

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα του υπερβολικού χρόνου στην οθόνη, καθώς μένεις καμπουριασμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο στον αυχένα και στην πλάτη με το να σκύβεις συνεχώς προς τη συσκευή σου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή, όταν κοιτάζεις προς τα κάτω, ασκείται πίεση στον λαιμό σου και η σπονδυλική στήλη βρίσκεται σε αφύσικη θέση.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…