Πως διατηρείται ζωντανός ο γάμος;

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Πολλοί γάμοι, σήμερα, καταλήγουν στο διαζύγιο. Όταν ένα ζευγάρι ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές τον έγγαμο βίο του, θεωρεί ότι ο ρομαντικός έρωτας είναι αρκετός για να διατηρήσει τον γάμο του ζωντανό. Είναι, όμως, έτσι ή η επιτυχία ενός γάμου εξαρτάται από το βαθμό ωριμότητας και αυτοπεποίθησης του καθενός από τους δύο συντρόφους; 

Σύμφωνα με τους Γουίλαρντ και Μάργκαρετ Μπήτσερ, στο βιβλίο τους “Πέρα από την επιτυχία και την αποτυχία”, η σχέση του γάμου είναι η πιο σκληρή δοκιμασία για την αυτοπεποίθηση. Η ομαλή πορεία της σχέσης εξαρτάται από την απόφαση των δύο συντρόφων να προσπαθήσουν να συναντηθούν στο επίπεδο της ανυστερόβουλης αγάπης και όχι στο παιδιάστικο, απαιτητικό επίπεδο του έρωτα.

Σύμφωνα, με τους συγγραφείς, στους περισσότερους γάμους, αιτία της κακοδαιμονίας είναι ο μύθος του ρομαντικού ειδυλλίου. Οι γάμοι που βασίζονται στον ρομαντικό μύθο, γρήγορα, καταλήγουν σε αμοιβαίες μεμψιμοιρίες. Κατηγορώντας τον άλλον, αποφεύγουμε να δούμε την ανάγκη μας για περισσότερη αυτοπεποίθηση και δραστηριότητα. Η κατηγορία απευθύνεται στον άλλον: “Είσαι αναίσθητος! Δε μου δίνεις αυτό που ζητώ από σένα!”. Η στάση αυτή δε μας επιτρέπει να υπερνικήσουμε τη δική μας εξαρτημένη στάση. Εγκαταλειμμένος νιώθει, μόνο, όποιος στηρίχθηκε στον άλλον. Κατηγορώντας, παίρνουμε το δικαίωμα να ρίχνουμε όλα τα βάρη στον άλλον. 

Στη ρομαντική αγάπη, ο καθένας ζητά να του “δώσει” την ευτυχία ο άλλος. Περιμένει να τον χαϊδέψει και να τον περιποιηθεί ο σύντροφός του. Κάθονται και οι δυο και περιμένουν να δραστηριοποιηθεί ο σύντροφός τους. Στο τέλος, ξεσπά ο καυγάς, αν η παράσταση δεν αρχίσει στην ώρα της. 

Είναι απίστευτο πόσο παιδιάστικα αντιμετωπίζεται ο γάμος. Μια αμυδρή ιδέα για την έκταση της ανωριμότητας που μας μαστίζει δίνουν οι ιστορίες αγάπης που σερβίρουν για κατανάλωση τα βιβλία, τα περιοδικά, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος και όλα τα μέσα ενημέρωσης. Κανείς δε θα αγόραζε το υλικό αυτό, αν δεν πίστευε ότι όσα περιγράφει δεν έχουν την πιθανότητα να συμβούν και στην πραγματικότητα. Με τέτοια απατηλή ενημέρωση, δεν είναι καθόλου περίεργη η τόση αποστροφή και απόρριψη του ενός συντρόφου για τον άλλον, μόλις ανακαλύψουν ότι ο γάμος συνοψίζεται στις κοινότοπες ερωτήσεις “Τι ώρα θα φάμε;” και άλλες ανάλογες.

Το νεαρό ζευγάρι που ανατράφηκε με τις παιδαριώδεις θεωρίες για έρωτα και ρομαντικό ειδύλλιο, ξεκινά με την πίστη ότι ο γάμος είναι ένα κουτί γεμάτο καραμέλες που αγοράζει κανείς στο γραφείο που εκδίδει τις άδειες γάμου. Από έγκυρες πληροφορίες έχουν μάθει ότι μπορούν να τρώνε από το κουτί αυτό, σε όλη τους τη ζωή, και αυτό να μην τελειώνει ποτέ. Ο γάμος είναι, πράγματι, ένα κουτί που αγοράζει κανείς εύκολα, είναι, όμως, άδειο, αν δεν το γεμίσουν και οι δύο σύντροφοι του γάμου. Για να μην αδειάζει, πρέπει να βάζουν μέσα πολύ περισσότερα από αυτά που παίρνουν. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να τι κάνει έναν γάμο επιτυχημένο…


Οι νεαροί ονειροπόλοι που πίστεψαν ότι το κουτί θα είναι πάντα γεμάτο καραμέλες, τα βάζουν με τον Θεό ή με τον σύντροφό τους, μόλις καταλάβουν το παιχνίδι. Νομίζουν πως τους ξεγέλασαν, φαντάζονται ότι το επόμενο κουτί που θα αγοράσουν θα είναι γεμάτο και όχι άδειο, σαν το πρώτο.

Σκοπός του γάμου δεν είναι να φροντίσει τους ανθρώπους και πολύ λιγότερο να τους δώσει ευτυχία. Πρέπει οι άνθρωποι να συμμετέχουν ενεργά στον γάμο, να φροντίσουν και να δραστηριοποιηθούν οι ίδιοι για την επιτυχία του. Μόνο με τη συνδυασμένη προσπάθεια και των δύο, θα σχηματίσουν, ο άνδρας και η γυναίκα, μια πετυχημένη ομάδα που θα συμμετέχει ενεργά και θα αποδίδει στην κοινωνία με την προστασία και την ανατροφή των παιδιών.

Η σχέση, επίσης, του γάμου με την ευτυχία είναι μικρή, αν όχι ανύπαρκτη. Το άτομο θα βρει την ευτυχία, όταν στηρίζει τον τρόπο ζωής του στην αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και την ανταποδοτικότητα. Όποιος δε βρήκε την ευτυχία πριν παντρευτεί, δεν έχει πιθανότητες να βρει την ευτυχία στον γάμο. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ο ευτυχισμένος γάμος είναι στο χέρι σας…!

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.