Πώς απαντάμε σε άσχημες συμπεριφορές

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή

Τι έχει να μας προτείνει μία ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς, όταν σαστίζουμε μπροστά σε άσχημες ή προσβλητικές συμπεριφορές; Πώς να απαντήσουμε προκειμένου να «σωθούμε» από τους αγενείς γύρω μας;

Οι περισσότεροι έχουμε αντιμετωπίσει στο φιλικό ή στο επαγγελματικό μας  περιβάλλον άσχημες συμπεριφορές. Όμως, όταν κάποιος φίλος ή συνάδελφος κάνει ένα αστείο σε βάρος του άλλου ή πετάει μία προσβολή με τη μορφή αστείου, συχνά το ζήτημα που προκύπτει είναι να μην γνωρίζει κάποιος πώς θα απαντήσει. Εάν προσποιηθείς ότι δεν προσβλήθηκες, κινδυνεύεις να ενθαρρύνεις  και άλλα τέτοια σχόλια. Αλλά εάν αντιδράσεις, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθούν σε άβολη θέση ή σε σύγκρουση με τον συνομιλητή τους. 


Δείτε ακόμα: Οι άνθρωποι με ευγένεια είναι οι πιο όμορφοι


Κατά  την Sara Jane Ho, μία εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ ειδικό για θέματα συμπεριφοράς, όποιος βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση μπορεί να αντιδράσει με ευγένεια και ανωτερότητα με μία μόνο ερώτηση:  «Είσαι εντάξει;». 

«Εάν ένας φίλος μου πει κάτι άσχημο, συνήθως τον κοιτάζω και λέω:  “είσαι εντάξει;”», λέει η Ho στο CNBC. Η ερώτηση αυτή, όπως εξηγεί, δείχνει πως παρότι το σχόλιο δεν το παίρνεις προσωπικά, σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμείς και σου αρέσει!

Όμως σύμφωνα με την ειδικό, πέρα από τις λέξεις, έχει σημασία και ο τόνος. Δεν πρέπει να είναι απότομος ή κοφτός, αλλά φιλικός. «Δεν θέλω να είμαι και εγώ προσβλητική. Το λέω με ενδιαφέρον και αυτό συνήθως βάζει τον άλλο στη θέση του», εξηγεί. 
 
Πότε να μην πείτε τίποτα!
 
Σύμφωνα με την Ho, μπορείτε να περάσετε ένα παρόμοιο μήνυμα με το να μην πείτε τίποτα. Μάλιστα, αυτή είναι μια καλύτερη τακτική σε ένα πιο τυπικό περιβάλλον, όταν αυτός που έχετε απέναντί σας δεν είναι ένας φίλος σας. 

Το μυστικό, σύμφωνα με την ειδικό, είναι να μην αφήνετε όσους κάνουν αρνητικά σχόλια να ελέγχουν τη διάθεσή σας. «Η μεγαλύτερη δύναμη είναι να δείξεις στο άλλο πρόσωπο ότι δεν έχει επιρροή πάνω σου», λέει η Ho. Και φυσικά δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με την υπέροχη πραγματικά Ho! 

Πόσο την ευχαριστούμε για την συμβολή της σε αυτή την κοινωνία όπου η αγένεια έχει γίνει τόσο συχνό φαινόμενο! 

Συντάκτης: Γιώτα Βουλδή,

Influence:

Η Γιώτα Βουλδή γεννήθηκε το 1987 στην Πάτρα. Στα 17 της χρόνια επιλέχθηκε ως έφηβη Βουλευτής, με δοκίμιο που έστειλε στην Βουλή των εφήβων…